«This is KKE»: Τώρα και στην Πάτρα – Μια θεατρική παράσταση με πολύ κόκκινο…

Μεγάλη αντίδραση υπήρξε από τα μέλη της αντιπολίτευσης του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας στην πρόταση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) που αφορούσε την υπογραφή συγκεκριμένων διατάξεων της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) για το σύνολο των μισθολογικών και άλλων εργασιακών ζητημάτων των ηθοποιών που θα εργαστούν στις παραγωγές του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας.
Όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση η πρόταση σύμβασης «εμπεριείχε δύο απαράδεκτες ρυθμίσεις για τους απόφοιτους της δραματικής σχολής και τους σπουδαστές αλλά και οικονομικές ρυθμίσεις αντεργατικές, αντιασφαλιστικές και καθόλου ταξικές».
Για αυτό το ζήτημα μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» η Ουρανία Μπίρμπα, μία εκ των τεσσάρων μελών της αντιπολίτευσης που διαφώνησαν με την απόφαση του ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ.

Ουρανία Μπίρμπα
Ουρανία Μπίρμπα

Όπως είπε χαρακτηριστικά και μεταξύ άλλων η κα Μπίρμπα, «Καταρχήν, η συλλογική σύμβαση, η οποία υπογράφεται ανάμεσα σε δύο συλλογικά μέρη, εμείς στην προκειμένη περίπτωση ως ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ θεωρούμαστε ως εργοδότες, δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας εσωκομματικής διαδικασίας. Αποφάσισε το ΚΚΕ, επειδή δεν υπάρχει καθόλου σύμβαση στο σωματείο Ελλήνων ηθοποιών –έχουν να υπογράψουν από το ’10- να υπογράψουν μια σύμβαση. Ως βήμα, ως σκέψη, θα έλεγε κανείς, δεν είναι κακή. Μόνο που αυτό είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης και συλλογικών διαδικασιών. Ήρθε λοιπόν η πρόταση, εμπεριείχε δυο διατάξεις οι οποίες ήταν επιεικώς απαράδεκτες.

«Βουρ» στη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείο από την Αρχή του ΚΚΕ

1) Στις οικονομικές ρυθμίσεις όριζε ένα μισθό για τον ηθοποιό τον άγαμο και έναν για τον έγγαμο. Και μετά είχε και ένα επίδομα παραμονής και διαβίωσης ως καμουφλαρισμένο επίδομα τριετιών, το οποίο επίδομα εξαιρείται και από ασφαλιστικές εισφορές και από φόρο. Δηλαδή εμμέσως πλην σαφώς κλέβεις και τα ασφαλιστικά ταμεία και το κράτος. Το επίδομα αυτό έλεγε, ο ηθοποιός που έχει μέχρις τρία χρόνια προϋπηρεσία παίρνει ένα α’ ποσό, ο ηθοποιός που έχει από τρία μέχρι έξι χρόνια προϋπηρεσία παίρνει παραπάνω κοκ.
Δεν μπορεί ένα επίδομα παραμονής και διαβίωσης να συνδέεται με το επίδομα της τριετίας.
Αυτό δεν είναι σωστό ουσιαστικά. Το επίδομα παραμονής και διαβίωσης θα πρέπει να είναι σταθερό για όλους και να διαμορφώσουμε μισθούς ανάλογα με την προϋπηρεσία. Άλλο το νόμιμο, άλλο το ουσιαστικό, άλλο το ταξικό, άλλο το δίκαιο.
Μου κάνει εντύπωση που το σωματείο Ελλήνων ηθοποιών  που ελέγχεται από το ΚΚΕ, που χτυπιέται και σε όλους τους τόνους διατείνεται ότι υπηρετεί τους στόχους του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και την εργατική τάξη, γιατί αυτό ούτε φιλεργατικό είναι, ούτε ταξικό. Είναι βαθιά αντιδραστικό και ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων συνολικά και των Ελλήνων ηθοποιών.

Απαγόρευση στους φοιτητές της ΔΙΚΗΣ ΜΑΣ δραματικής σχολής να συμμετέχουν

Το δεύτερο ζήτημα έχει να κάνει με ένα άρθρο που έχει να κάνει με τις ποσοστώσεις. Έλεγε λοιπόν ότι για τις παραγωγές του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας το 80% θα είναι μέλη του ΣΕΗ και το 20% από τους αποφοίτους της δραματικής σχολής. Απέκλειε τους σπουδαστές της δραματικής σχολής από τις παραγωγές του ΔΗΠΕΘΕ. Σε αυτό είμαστε ενάντια. Αυτές οι ποσοστώσεις στην ουσία υπονόμευαν την ύπαρξη και τη λειτουργία της δραματικής μας σχολής, την οποία απ’ ότι φαίνεται η δημοτική αρχή την έχει βάλει στο στόχαστρο».
Ακολουθεί η ανακοίνωση της αντιπολίτευσης:

«Χρειάστηκαν δύο δελτία τύπου της δημοτικής αρχής, από τα οποία κανένα δεν αποτυπώνει τη πραγματικότητα(!), για να υποκαταστήσουν για πολλοστή φορά το διοικητικό συμβούλιο του ΔΗΠΕΘΕ παρόλο που διαθέτουν σε αυτό ακλόνητη(!!) πλειοψηφία.

Η πρόταση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) που αφορούσε την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) για το σύνολο των μισθολογικών και άλλων εργασιακών ζητημάτων των ηθοποιών που θα εργαστούν στις παραγωγές του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας εμπεριείχε δύο απαράδεκτες ρυθμίσεις για τους απόφοιτους της δραματικής σχολής και τους σπουδαστές αλλά και οικονομικές ρυθμίσεις αντεργατικές, αντιασφαλιστικές και καθόλου ταξικές σύντροφοι του ΚΚΕ(!) (καθορισμό βασικού μισθού και καμουφλαρισμένα επιδόματα τριετιών χωρίς ασφαλιστική εισφορά και φόρο!!) για το σύνολο των ηθοποιών.

Σε αυτά διαφώνησαν και τα τέσσερα μέλη της αντιπολίτευσης (υπάρχει και το μαγνητόφωνο των πρακτικών).

Συγκεκριμένα:

α. με το άρθρο  που αφορά τη ποσόστωση των προσλήψεων 80% μέλη του ΣΕΗ και 20%των απόφοιτων της δραματικής σχολής γιατί δεν προστατεύεται επαρκώς η ύπαρξη και η δουλειά των αποφοίτων και της δικής μας δραματικής σχολής. Επίσης τονίσαμε ότι θα πρέπει να προβλεφθεί η δυνατότητα των σπουδαστών της δραματικής μας σχολής να παίρνουν μέρος στις παραγωγές του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. προτείναμε να αλλάξει αυτό το άρθρο στο σύνολο του χωρίς αυτές τις ποσοστώσεις και τις απαγορεύσεις.

β. στις οικονομικές ρυθμίσεις (άρθρο 2) για την αποζημίωση διαβίωσης κ

παραμονής που αντικαθιστά εμμέσως πλην σαφώς τις τριετίες!!! και δεν

υπάγεται σε ασφαλιστικές εισφορές! και φόρο! ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΤΕΙΝΑΜΕ ΝΑ

ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΟΥΝ ΒΑΣΙΚΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΜΕ ΤΡΙΕΤΙΕΣ και το επίδομα διαβίωσης και παραμονής να είναι ίδιο και σταθερό για όλους ανεξάρτητα από την

προϋπηρεσία. Γιατί δεν είναι φιλεργατικό και ταξικό να  αρνείσαι να διαμορφώσεις καλύτερο μισθό και να «κλέβεις» τα ασφαλιστικά ταμεία και το φόρο.

Είναι φανερό τουλάχιστον σε αυτούς που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση και όχι στους καθοδηγητές από τα κομματικά γραφεία  ότι συμφωνήσαμε να υπογραφεί  συλλογική σύμβαση αφού γίνουν οι παραπάνω αλλαγές.

Αν οι παραπάνω αλλαγές δεν γίνουν η προτεινόμενη σύμβαση δεν εξυπηρετεί ούτε το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, ούτε το σύνολο των ηθοποιών, ούτε  τα εργασιακά συμφέροντα τους.

Η υπόθεση της υπογραφής μιας  συλλογικής σύμβασης δεν είναι εσωκομματική υπόθεση του ΚΚΕ (ΣΕΗ –δημοτική πλειοψηφία) που αποφασίζεται εν κρυπτώ  έξω από συλλογικές διαδικασίες των ενδιαφερομένων μερών.
Χαριτίνη Καρλιαύτη μέλος Δ.Σ. ΔΗΠΕΘΕ
Oυρανία Μπίρμπα μέλος Δ.Σ. ΔΗΠΕΘΕ, δημοτική σύμβουλος
Μαριάννα Σταματιάδου μέλος Δ.Σ. ΔΗΠΕΘΕ»

«This is KKE»