Με δύο ψηφίσματα το Δημοτικό Συμβούλιο για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Με δύο διαφορετικές προτάσεις, κατέληξε το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων με σχετικό θέμα τη στάση που θα κρατηθεί μέσω ψηφίσματος απέναντι στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Η μία πρόταση, που κατέθεσε η Δημοτική Αρχή, ψήφισαν όλες οι δημοτικές παρατάξει, πλην της ΡΑΠ, η οποία στήριξε τη δική της πρόταση. 

Αναλυτικά τα δύο ψηφίσματα:

Πρόταση Δημοτικής Αρχής: 

«Το νομοσχέδιο που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση δικαιολογεί απόλυτα τον τίτλο «Νόμος λαιμητόμος», που του απέδωσαν οι εργαζόμενοι και καθολικά απαιτούν την απόρριψή του.

Ο Νόμος που παρουσίασε η κυβέρνηση, σαρώνει κυριολεκτικά τα όποια ασφαλιστικά δικαιώματα έχουν απομείνει.

Διαμορφώνει ένα νέο τοπίο, όπου η συμμετοχή του κράτους και της εργοδοσίας, περιορίζεται δραστικά για να κυριαρχήσουν τα κοράκια της ιδιωτικής ασφάλισης.

Συντρίβει τις κύριες συντάξεις, διαλύει την επικουρική ασφάλιση, προχωρά σε νέες περικοπές στους ήδη συνταξιούχους μέσω των επικουρικών, του ΕΚΑΣ και του εφάπαξ.

Το νέο ασφαλιστικό χτυπά καίρια τους εργαζόμενους που βρίσκονται στους σημερινούς άθλιους μισθούς των 586 και 511 ευρώ, τους εργαζόμενους που εργάζονται με όλες τις ελαστικές μορφές εργασίας, τους ανέργους. Είναι οι εργαζόμενοι που καταδικάζονται σήμερα στην ανέχεια και στο μέλλον σε μια σύνταξη στα όρια των 400 – 500 ευρώ, λίγο παραπάνω από το ποσόν της εθνικής σύνταξης που θα εγγυάται δήθεν το κράτος.

Μύθος αποδεικνύεται ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι δεν θα θίξει εισοδήματα από συντάξεις κάτω των 1.400 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής). Στην πραγματικότητα, μέσα από ένα πολύπλοκο σύστημα επανυπολογισμού όλων των αποδιδόμενων συντάξεων, η κυβέρνηση χαρατσώνει συντάξεις που ως άθροισμα ξεπερνούν τα 1.150 ευρώ (μεικτά 1.300 ευρώ) και στην κυριολεξία εξαφανίζει τις επικουρικές.

Θίγει τους νέους συνταξιούχους που θα παίρνουν ακόμα μικρότερες συντάξεις.

Το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, τσακίζει τους αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους αγρότες, εκτοξεύοντας στα ύψη τις εισφορές τους στα ταμεία, όπως συμβαίνει με τους επιστήμονες.

Σήμερα οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, όλοι οι ασφαλισμένοι μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα για το όργιο της παραπληροφόρησης της κυβερνητικής προπαγάνδας. Τα ψέματα και τα καθησυχαστικά λόγια, τους λεονταρισμούς για τις «κόκκινες γραμμές».

Η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με το κουαρτέτο δεν αφορούσε την υπεράσπιση των όποιων ασφαλιστικών δικαιωμάτων έχουν απομείνει, αλλά την πλήρη κατάργησή τους.

Κανένας εργαζόμενος να μην ξεγελαστεί από τους ελιγμούς και τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, που στόχο έχουν να αποδυναμώσουν και να κάμψουν την μαζική αγωνιστική απάντηση στο νέο χτύπημα που προκαλεί στην κοινωνική ασφάλιση.

Σας καταθέτουμε το παραπάνω ψήφισμα που ζητάμε να συζητηθεί προ ημερήσιας, στην αυριανή συνεδρίαση Παρασκευή 22-4-2016, του Δημοτικού Συμβουλίου».

Και η πρόταση της ΡΑΠ:

«Το έγκλημα διαρκείας σε βάρος του ασφαλιστικού συστήματος και  του κοινωνικού κράτους, της ίδιας της ζωντανής εργασίας είναι δημιούργημα του άκρατου νεοφιλελευθερισμού του παρασιτισμού και της κλεπτοκρατίας που με τις κυβερνήσεις τους 40 χρόνια τώρα ρήμαξαν τη χώρα και τη μισθωτή εργασία. Όποιος αυτό δεν αντιλαμβάνεται συνεχίζει συνειδητά ή ασυνείδητα να υπηρετεί το ίδιο μαύρο μέτωπο που μας έφερε μέχρι εδώ και δεν θέλει ν’ αλλάξει τίποτα από αυτή την πνιγηρή κανονικότητα ενάντια στην κοινωνία της εργασίας.

Η δήθεν εξέγερση των συντεχνιών των «ευγενών» ταμείων (που αδιαφορούν κ δεν προστατεύουν ουσιαστικά τους νέους επιστήμονες, κ τους μικρομεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες) προσδιορίζει με το πιο εμφανή τρόπο ότι το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που έρχεται για ψήφιση  από τη κυβέρνηση της αριστεράς επιχειρεί να αντιμετωπίσει με ταξικό πρόσημο υπέρ της ζωντανής εργασίας, των νέων επιστημόνων και των μικρομεσαίων ελεύθερων επαγγελματιών  το καταρρέον Ασφαλιστικό σύστημα.

Αυτά τα χαρακτηριστικά της ταξικής μεροληψίας και  της κοινωνικής δικαιοσύνης θα πρέπει να ενδυναμωθούν μέσα από την πάλη και τη διεκδίκηση όλων μας και κυρίως του λαϊκού εργατικού κινήματος π.χ.( η εξαίρεση των βουλευτών που ήδη αποσύρθηκε). Γιατί διαφορετικά με βολονταρισμούς, εξορκισμούς, ψέματα και κατάρες στρώνετε ο δρόμος των προτάσεων Μητσοτάκη για υποκατάσταση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης από την ιδιωτική, για κατάργηση των επικουρικών συντάξεων, για νέες μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς, για απελευθέρωση των απολύσεων.

Γιατί και ο τελευταίος πολίτης αντιλαμβάνεται ότι η προοπτική  και η διάσωση της  δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης είναι άρρηκτα δεμένη με την  αντιμετώπιση της υψηλής ανεργίας, της μαύρης αδήλωτης εργασίας και τις εργασιακές σχέσεις δουλοπαροικίας που κατέκλυσαν την κοινωνία.

Το πρόβλημα της κοινωνικής ασφάλισης δεν είναι μόνο λογιστικό, είναι κυρίαρχα πολιτικό και ταξικό και σαν τέτοιο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Αν μείνουμε στην ολική απόρριψη του νομοσχεδίου με το μάτι στραμμένο στα ευγενή ταμεία όχι μόνο δεν γινόμαστε δύναμη ανατροπής αλλά δεκανίκι ολικής επαναφοράς του μαύρου μετώπου που ρήμαξε τη χώρα κ διέλυσε τη κοινωνία της εργασίας.

Η υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους, της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης με διεύρυνση των ταξικών της χαρακτηριστικών αποτελεί μονόδρομο για να βρεθούν οι απαντήσεις που χρειάζονται από τους εξουσιαζόμενους για κοινωνική δικαιοσύνη, πρόοδο και δημοκρατία γιατί τώρα το μόνο που ακούγεται ηχηρά παγκόσμια είναι η φωνή του εξουσιαστή».