Νέο βιβλίο από τον Παπακωνσταντίνου: «Με ρίξανε στα σκυλιά»

Βιβλίο που υποστηρίζει ότι θα αποκαλύψει την αλήθεια για την κρίση (με αναφορές στα πεπραγμένα της κυβέρνησης Παπανδρέου) , κυκλοφορεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών,Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επιλέγοντας για χρονική στιγμή την επέτειο από την προσφυγή της χώρας μας σε δάνειο από το ΔΝΤ και την ΕΕ.

Το βιβλίο ονομάζεται «Game Over» και πρόκειται ουσιαστικά για μια «απολογία» του, κατά την οποία ωστόσο δεν ρίχνει την ευθύνη στον εαυτό του για τα πεπραγμένα της περιόδου, τονίζοντας πως «έχασε μια σωστή μάχη».

Το αφήγημα ξεκινά από τη νίκη του ΠΑΣΟΚ το 2009.

Για την κρίση «δείχνει» την περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή. «Οι ‘εμπρηστές‘ που μαγείρεψαν τα στατιστικά και καταρράκωσαν την αξιοπιστία της χώρας, δηλαδή η κυβέρνηση Καραμανλή και οι ‘πυροσβέστες‘, δηλαδή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που ακολούθησε θέλησε να σώσει τη χώρα από το θανάσιμο κίνδυνο» αναφέρει.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύουν τα Νέα, το βιβλίο δεν ασκεί καμία κριτική στον Παπανδρέου, αντίθετα τον περιγράφει ως τον άνθρωπο που πήρε δύσκολες αποφάσεις με πολιτικό κόστος. Στηρίζει την επιχειρηματολογία του, παραπέμποντας στο γεγονός πως μνημόνιο υπέγραψε τελικά και ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Είχαμε ηττηθεί. Οι ιδέες μας, η κοσμοθεωρία μας, όλα όσα είχαμε πιστέψει, όλα αυτά για τα οποία είχαμε αγωνιστεί, είχαν πλήρως απορριφθεί», αναφέρει για το «αναγκαίο κακό» της υπαγωγής στο ΔΝΤ.

Περιγράφεται η περίοδος της Εξεταστικής, η οποία και οδήγησε στο ειδικό δικαστήριο που τον έκρινε ένοχο και του επέβαλε ποινή φυλάκισης ενός έτους, με αναστολή.

«Ήδη μια μέρα μετά τις αποκαλύψεις, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με είχε διαγράψει από το κόμμα με μια απλή ανακοίνωση -πριν από οποιαδήποτε διερεύνηση της υπόθεσης. Ήταν ή ο δικός του πολιτικός θάνατος ή ο δικός μου.
Το κόμμα μου με έριξε στα σκυλιά. Την ίδια στιγμή, το μήνυμα που εξέπεμπαν όλα τα κόμματα που στήριζαν την κυβέρνηση και πολλαπλασιαζόταν στα Μέσα ήταν πολύ καθαρό: «Να ο ένοχος στο σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ. Ορίστε, αφαίρεσε τα ονόματα των συγγενών του». Ήταν εξαιρετικά βολικό αυτό».

Επίσης, περιγράφει και συνάντηση με δημοσιογράφο αλλά και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που του ζήτησαν στοιχεία που θα μπορούσαν να ενοχοποιήσουν τον Βενιζέλο (πρώην υπουργό Οικονομικών, που κρατούσε κρυφή τη λίστα που είχαν στείλει οι γαλλικές αρχές)

«Στη συνάντηση μου ζήτησαν ευθέως να τους δώσω στοιχεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν κατά του Βενιζέλου. Τους απάντησα πως δεν έμπαινα σε παρόμοιες λογικές συναλλαγών και πως ότι είχα να πω σχετικά θα το έλεγα στη Βουλή», σημειώνει.

πηγή: nooz.gr