2 σχέδια = 1 για το θαλάσσιο μέτωπο της Πάτρας! – «Συνεννόηση» Δρίτσα-Τζανάκου ή σύμπτωση;

Όταν βλέπει κανείς το σχέδιο Δρίτσα, με το οποίο παραδίδεται ουσιαστικά το θαλάσσιο μέτωπο στον Δήμο Πατρέων -αίτημα χρόνων των πολιτών της Πάτρας και προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα-, σίγουρα αισθάνεται ικανοποιημένος από την έκβαση της υπόθεσης.

Δίπλα σε αυτό το σχέδιο βέβαια, μπορεί κάποιος να τοποθετήσει και ένα άλλο σχέδιο – πρόταση, αυτό του δημοτικού συμβούλου και επικεφαλής της παράταξης «Πάτρα: η δική μας πόλη», Νίκου Τζανάκου. 

Ο Νίκος Τζανάκος, ένα μήνα και περίπου, πριν το σχέδιο Δρίτσα είχε δώσει στη δημοσιότητα μια απλή, λογική και ρεαλιστικότατη πρόταση για το θαλάσσιο μέτωπο.

Ε, αυτή ουσιαστικά «υιοθετήθηκε» και από την κυβέρνηση! Και εάν δεν υιοθετήθηκε πλήρως, τουλάχιστον αποτέλεσε ένα καλό πάτημα για το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης Τσίπρα.

Να θυμηθούμε τι έλεγε το σχέδιο Τζανάκου μεταξύ άλλων (με μία σχετική φωτογραφία του σχεδίου):

tzanakos

«ΠΡΟΤΑΣΗ

Η κυβέρνηση παραχωρεί για χρήση και εκμετάλλευση στο Δήμο Πατρέων το Θαλάσσιο Μέτωπο από το Διακονιάρη έως και το Μείλιχο. Άμεσα παραχωρούνται τα τμήματα

  1. Από το Διακονιάρη έως την Άστιγγος (η ιχθυόσκαλα συνεχίζει να λειτουργεί με το σημερινό καθεστώς) δηλαδή το τμήμα Α στο χάρτη.
  2. Το τμήμα από τη Θεσσαλονίκης έως τον Μείλιχο δηλαδή το τμήμα β στο χάρτη.
  3. Το γ δηλαδή από την Άστιγγος μέχρι τη Θεσσαλονίκης το τμήμα παραμένει προσωρινά στον ΟΛΠΑ Α.Ε. μέχρι την ολοκλήρωση του νέου εμπορικού τμήματος και σε κάθε περίπτωση το αργότερο μέχρι π.χ. την 31/12/2022. Μετά την ημερομηνία αυτή αυτόματα και δίχως άλλη διαδικασία το τμήμα γ παραδίδεται και αυτό στο Δήμο Πατρέων.

Πολύ απλό κατανοητό δίχως αγκάθια και προβλήματα αξιοπιστίας και συνεννόησης. Ιδού λοιπόν πεδίο λαμπρό για την κυβέρνηση να αποδείξει στην πόλη της Πάτρας ότι συμβαδίζουν τα λόγια με τα έργα της».

Και το σχέδιο Δρίτσα:

sxedio dritsa

Μια απλή σύγκριση των δύο σχεδίων δείχνει τις πασιφανείς ομοιότητες! Και είναι θετικό το γεγονός, ότι μια πρόταση ενός δημοτικού συμβούλου, «αγκαλιάζεται», «υιοθετείται» με αυτόν τον τρόπο, ασχέτως με το αν αυτός ανήκει στο κυβερνητικό στρατόπεδο ή όχι.

Μετά από αυτό, φαντάζομαι ότι ο Νίκος Τζανάκος θα βρίσκεται σε περίοπτη θέση κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης. Μετά από αυτό, δηλαδή τη δημιουργικότητα που μπορεί να εξασφαλίσει η σύνθεση των διαφορετικών απόψεων, φαντάζομαι ότι και ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, θα δει αλλιώς το «έργο», του να εκφράζουν και οι άλλοι τις απόψεις τους και να γίνεται συζήτηση, αλλά και λήψη αποφάσεων, επί ίσοις όροις. Ειδάλλως, η άλλη συνταγή, αυτή του «παίρνουμε γραμμή απ’ τον Περισσό», μόνο συγκρούσεις μπορεί να επιφέρει στην πόλη και σε καμία περίπτωση έργο!

Ηλίας Κυριακόπουλος