186 ετών και…: Ο παραδοσιακός νερόμυλος της Τριταίας που δίνει ακόμα ζωή! – φωτοαφιέρωμα salos.gr

Ρεπορτάζ: Ηλίας Κυριακόπουλος

«Το θαύμα της φύσης και των ανθρώπων…»

Ήταν Σάββατο, ένα πρωί του Ιούνη. Ο «Βασιλιάς» Ήλιος κάθεται αναπαυτικά στο θρόνο του και φωτίζει περίλαμπρα την πλάση. Σ’ ένα χωριουδάκι, κοντά στην Πάτρα, στο Κυπαρίσσι της Τριταίας, ο Μπάρμπα Μήτσος κάθεται στο νερόμυλό του και αλέθει αλεύρι. Πηγαίνω κοντά του, μαγεμένος τόσο από το τοπίο, όσο και από το αντικείμενο της εργασίας.

Ο νερόμυλος είναι παλιότερος από το 1830! Τον προσέχει περισσότερο κι απ’ τα μάτια του. «Είναι κομμάτι της ιστορίας μας», λέει χαρακτηριστικά.

Ο νερόμυλος έχει δύο εργασίες: τον καθαρισμό των χαλιών και κουβερτών και το άλεσμα του σίτου και άλλων ειδών, ώστε να παραχθεί αλεύρι.

Κάθε Ιούνιο συνήθως, οι νοικοκυρές πάνε τα χαλιά τους στο μύλο και πλένονται με το καθαρό και γάργαρο νερό της πηγής.

Όλο το χρόνο, η σοδειές των κατοίκων, αλλά και άλλων περιοχών, καταλήγουν στο μύλο, ώστε να αλεσθούν με τον πιο παραδοσιακό τρόπο!

«Δεν σταμάτησε ποτέ να δουλεύει ο νερόμυλος, από τότε που φτιάχτηκε, μέχρι και σήμερα, το νεράκι τρέχει και εμείς δουλεύουμε το στάρι» λέει χαρακτηριστικά ο Μπάρμπα Μήτσος στο salos.gr.

«Η πέτρα είναι από τη Μήλο. Εκεί υπάρχει ένα μέρος, μοναδικό στον κόσμο, που βγάζει πέτρα κατάλληλη γι’ αυτή τη δουλειά. Εγώ πήγα προσωπικά, με όλες τις άδειες, από το υπουργείο Πολιτισμού, την εφορία Κυκλάδων, την αρχαιολογική υπηρεσία και πήρα τις πέτρες απ’ το νησί. Έπρεπε να υπογράψει και γιατρός, ο οποίος «εξέταζε» την πέτρα αν είναι σωστή. Κι αυτό γιατί απ’ αυτή την πέτρα θα βγάζαν το ψωμί τους άνθρωποι. Θα τρώγανε. Δεν θα μπορούσαμε να βάλουμε όποια πέτρα θέλαμε. Έπρεπε να ‘ναι η σωστή πέτρα», λέει εμφατικά ο Μπαρμπα Μήτσος, χαϊδεύοντας ταυτόχρονα και την παραδοσιακή αλεστική μηχανή, που τόσα χρόνια θρέφει τον ίδιο και την οικογένειά του.

«Ο πρώτος που ξέρουμε ότι είχε τον Μύλο, εκείνα τα χρόνια της ελληνικής επανάστασης, ήταν ο Τσαλαμιδάς. Γι’ αυτό και τον μύλο τον έλεγαν τότε «Τσαλαμιδέικο». Το 1947, ήρθε στα χέρια του πατέρα μου, του Ηλία Λεχουρίτη».  

Δείτε τις υπέροχες φωτογραφίες:

Νερόμυλος_salos.gr Νερόμυλος_salos.gr Νερόμυλος_salos.gr Νερόμυλος_salos.gr Νερόμυλος_salos.grΝερόμυλος_salos.gr Νερόμυλος_salos.gr Νερόμυλος_salos.gr Νερόμυλος_salos.gr Νερόμυλος_salos.gr Νερόμυλος_salos.gr Νερόμυλος_salos.gr Νερόμυλος_salos.gr Νερόμυλος_salos.gr

Νερόμυλος_salos.gr

Νερόμυλος_salos.gr Νερόμυλος_salos.gr Νερόμυλος_salos.gr Νερόμυλος_salos.gr Νερόμυλος_salos.gr Νερόμυλος_salos.gr Νερόμυλος_salos.gr Νερόμυλος_salos.gr Νερόμυλος_salos.gr

Νερόμυλος_salos.gr
salos.gr