ΦΩΤΟ – Δικαστικό Μέγαρο: Ένα στολίδι στο κέντρο της Πάτρας

Το δικαστικό μέγαρο της Πάτρας είναι έργο του αρχιτέκτονα Π. Δ. Καραθανασόπουλου. Θεμελιώθηκε το 1914, άρχισε να κατασκευάζεται το 1926, ενώ τα εγκαίνιά του έγιναν την 1η Οκτωβρίου 1931.  Στα εγκαίνια παρευρέθησαν οι Ν. Αβραάμ και Παναγής Βουρλούμης, υπουργοί δικαιοσύνης και εθνικής οικονομίας αντίστοιχα.

Έχει στοιχεία νεοκλασικισμού με έμφαση στην μνημειακότητα των έργων και με στοιχεία μορφολογικά όπως δωρικούς κίονες και αετώματα, καθώς και συμμετρία στις όψεις

Παλιότερα τα δικαστήρια φιλοξενούντο στις οικίες Μακρυγιάννη (νυν Δημαρχείο), Γκρην (επί της πλατείας Γεωργίου), Πατρινού (επί της πλατείας Γεωργίου), Λάγγουρα (Μαιζώνος & Βότση) κ.α. Περισσότερα στοιχεία σχετικά με τα δικαστήρια και γενικότερα την δικαιοσύνη στην Πάτρα περιέχει το βιβλίο «Δικαστήρια στην Πάτρα» (Πάτρα, 1986) του Βασιλείου Πιλάλη.

Η Παναχαϊκή Γυμναστική Ένωσις 1891 (Π.Γ.Ε.), από τους αρχαιότερους αθλητικούς συλλόγους της Πάτρας (Ιδρύθηκε το 1891) σαν Παναχαϊκός Γυμναστικός Σύλλογος στεγαζόταν σε κτήριο που βρισκόταν στο σημείο που σήμερα είναι τα δικαστήρια.

Συγκεκριμένα ο Παναχαϊκός από την ίδρυση του χρησιμοποίησε το Δημόσιο γυμναστήριο που υπήρχε στην Πάτρα από το 1884 στον χώρο που σήμερα βρίσκονται τα Δικαστήρια Πάτρας. Το 1895 κατασκεύασε ιδιόκτητο γυμναστήριο στα Ψηλαλώνια.

Φωτογραφία της »Χωροφυλακής Δύναμης Πατρών» έξω από τα Δικαστήρια στις αρχές της δεκαετίας του 1930.Από το οικογενειακό αρχείο του Χάρη Ζανίδη

istorika-8emata.blogspot.gr

panaxaikivolley.gr