Τώρα τον παρέδωσαν στη λήθη

Του Χρήστου Μοσχονά*
Πάει κοντά μια βδομάδα τώρα περιμένοντας κάποιον, να ζητήσει συγνώμη για το φιάσκο στον αγώνα 5 ΚΜ, στις 2 του Απρίλη. Δεν φιλοτιμήθηκε κανείς και είπα ας γράψω δυο λόγια. Ευτυχώς που όσο και αν φωνάξει από κει που βρίσκεται δεν πρόκειται να ακουστεί εδώ κάτω. Για τον Φάνη μιλάω που δεν τον αφήνουν να αγιάσει και να ησυχάσει.
Και καλά η δημοτική αρχή δεν ήξερε και ότι της είπαν έκανε. Μήπως και θέλει ή της επιτρέπουν να μάθει περισσότερα; Ίσως το θεώρησε ευκαιρία να πετάξει από τις πλάτες της μια υποχρέωση που την έσερνε καιρό τώρα σαν βάρος. Τέλος με αυτή.
Για το θέμα των 5 ΚΜ μιλάω προς τιμή του αείμνηστου. Σεμνά  ταπεινά και κλίνοντας το γόνυ στο τεράστιο ανάστημά του. Άκου στην τιμή και στην μνήμη του μαραθωνοδρόμου λαϊκός αγώνας 5 ΚΜ με συμμετοχή ούτε εκατό αθλητών! Αμ, πέρυσι στη μνήμη του Γιώργου Αντύπα σε λαϊκό, όπως του άρμοζε, αγώνα δρόμου μετείχαν 700 νομάτοι και φέτος στις 2 του Απρίλη, ναι καλά διαβάσατε, στη μνήμη του Βασίλη Λάζαρη στους Αλισσούς, μετείχαν 250 άτομα.  Και στις δύο περιπτώσεις όμως μπήκε το μεράκι και η διάθεση αναγνώρισης στη προσφορά των τιμώμενων και το να μπορείς να αναγνωρίζεις είναι θείο χάρισμα. Πράγμα που όπως φάνηκε λείπει από όσους θέλησαν να ξεμπερδέψουν με αυτόν. Έτσι φτάσαμε στο ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσαμε.  
Αμ, η αρχαιοτέρα των ομοσπονδιών; Τόσο χαμηλά κατεβάζει τον πήχη της αξίας του; Τόσα χρόνια τώρα φαίνεται να τον αγνοεί. Ίσως της είναι φοβερά δύσκολο να αφιερώσει στην μνήμη του έστω και ένα πανελλήνιο πρωτάθλημα μαραθωνίου και ας μην γίνει στην πόλη του. Να του δώσει το όνομά του που στο κάτω κάτω της γραφής γίνεται ανέξοδα. Δεν λέω να καθιερώσει διεθνή μαραθώνιο στη μνήμη του γιατί τα χρήματα που απαιτούνται ίσως να μην θέλει να τα διαθέσει και δικαίωμά της. Όχι ότι δεν τα έχει. Κανά δυο ταξιδάκια αν κοπούν φτάνουν και περισσεύουν πια με τέτοιους καιρούς………!   Θα μου πεις εδώ δεν εμφανίστηκε κανένας στην κηδεία του.
Καλά η ομοσπονδία. Εκείνη η Ε.Α.Σ;  Ποια πρωτοβουλία ανέλαβε για να τον τιμήσει και πότε την παρουσίασε στο λαό της πόλης; Είναι δυνατόν στην κατ’ εξοχήν πόλη των μαραθωνοδρόμων να συμβαίνουν αυτά; Δες τε τι γίνεται πλάϊ μας στο Αγρίνιο! Φανταστείτε  στην γραμμή εκκίνησης το Φώτη, το Νίκο, το Γιώργο, το Σπύρο, τη Μαρία, τη Κωνσταντίνα και ζητώ συγνώμη από όσους ξέχασα. Σίγουρα εκεί πάνω στα κεντρικά μα και εδώ στην περιφέρεια περί άλλων τυρβάζουν.
Αγωνίστηκε να νικήσει ιδρώνοντας τη φανέλα, προσπάθησε να αξιοποιήσει όποια δύναμη του έδωσε ο θεός και τον παρέδωσαν στη λήθη.
*Ο Χρήστος Μοσχονάς είναι Έφορος αγωνιστικού προγραμματισμού της λέσχης Φαέθων.