Το άγχος και η ανεργία στοχεύουν στην ψυχική υγεία των Πατρινών | Πιο ευάλωτες οι γυναίκες

Οι γυναίκες αποτελούν το πιο ευάλωτο, από ψυχολογικής απόψεως, κομμάτι της κοινωνίας. Όπως γράψαμε, το 75% που ζήτησε βοήθεια από το Συλλογο Οικογενειών για την Ψυχική Υγείας (ΣΟΨΥ ) Πάτρας είναι γυναίκες κυρίως νεαρής ηλικίας. Η βασική αιτία που πλήττονται ψυχολογικά είναι η ανεργία.
«Οι γυναίκες είναι αυτές που ζητούν πιο εύκολα ψυχολογική υποστήριξη καθώς είναι πιο εξοικειωμένες με το να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, να περιγράψουν καταστάσεις που τους απασχολούν» είναι η απάντηση που μας έδωσε η ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια Χριστίνα Ρηγάλου, μία από τις ομιλήτριες της ημερίδας που διοργάνωσε ο ΣΟΨΥ με τη στήριξη της Περιφέρειας στην Αγορά Αργύρη.
«Από τον Οκτώβριο του 2015 έως το Φεβρουάριο του 2017 που λειτουργεί ο Κοινωνικός- Κοινοτικός Σταθμού Ψυχικής Υγείας ΓΕΦΥΡΕΣ ΖΩΗΣ του ΣΟΨΥ Πάτρας με την αρωγή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, έγιναν 26 δράσεις στην κοινότητα και ενημερώθηκαν περίπου 1.595 άτομα» ανέφερε η κ. Ρηγάλου και πρόσθεσε:
«Οι δράσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων (20,3%) να ενημερωθεί για τις υπηρεσίες του Συλλόγου και να απευθυνθεί σε εμάς για βοήθεια. Φαίνεται λοιπόν ότι η πατρινή κοινωνία έχει ανάγκη από δράσεις ενημέρωσης που αφορούν την ψυχική υγεία».
Παρουσιάζοντας τα στατιστικά στοιχεία, όσον αφορά στο δημογραφικό προφίλ των πολιτών που ζητούν βοήθεια, η κ. Ρηγάλου ανέφερε ότι «στην πλειοψηφία τους είναι γυναίκες (75%).
>Είναι άνθρωποι που ανήκουν σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, με τους νέους έως 30 ετών να υπερτερούν αριθμητικά (36,9%) και με τους 50 και άνω να ακολουθούν (24,3%).
>Στην πλειοψηφία τους είναι Ελληνες (95,2%) και ασφαλισμένοι (85%), ωστόσο τα ταμεία δε φαίνεται εύκολα να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για υποστήριξη»
>Ενα εξίσου σημαντικό εύρημα που θα πρέπει να μας προβληματίζει είναι ότι ο ένας στους δύο ανθρώπους αυτούς είναι άνεργος (54,3%).
>Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων της κοινότητας είναι απόφοιτοι ΑΕΙ/ΤΕΙ (40%) αλλά δεν είναι λίγοι και εκείνοι που έχουν τελειώσει τη βασική εκπαίδευση δημοτικό/γυμνάσιο (15%)».
>Το 34,5% των ανθρώπων που έλαβαν τις υπηρεσίες μας ήθελαν να διαχειριστούν ζητήματα άγχους, το 20,9% είχε καταθλιπτική συμπτωματολογία ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό 39,5% ήθελε να διαχειριστεί προβλήματα σχέσεων. Παρόμοια ποσοστά προκύπτουν και από πανελλαδικές μελέτες».

 

«Η ψυχική νόσος αλλάζει τη ζωή, δεν την καταστρέφει»
«Είχα μια πρώτη επαφή με ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και συναντήσεις με ειδικούς γιατρούς. Το 2012 μαθαίνω την ύπαρξη του ΣΟΨΥ και ότι δεν είμαι μόνος. Ο Σύλλογος υπάρχει για να στηρίζει φροντιστές και λήπτες».
Ο λόγος των φροντιστών – μελών του ΣΟΨΥ έχει βαρύνουσα σημασία όπως και τα όσα περιέγραψε στην ίδια ημερίδα ο Ανδρέας Βέργος ως φροντιστής και μέλος. Οπως εξήγησε ο ίδιος «φροντιστής είναι το άτομο που παρέχει κύρια στήριξη σε κάποιον/α με κατάθλιψη, άγχος ή σχετικές διαταραχές. Οι φροντιστές μπορεί να είναι σύζυγοι (άντρες ή γυναίκες), παιδιά, σύντροφοι, συγκάτοικοι, γονείς ή στενοί φίλοι. Μπορεί να προσφέρουν φροντίδα συναισθηματικής, σωματικής ή οικονομικής φύσης».
Μεταφέροντας την προσωπική του εμπειρία υπογράμμισε: «Στον ΣΟΨΥ βοηθήθηκα να αποδεχθώ την ύπαρξη διαταραχής της ψυχικής υγείας και ότι η πάθηση έχει όνομα, ότι υπάρχει αιτία για τη συμπεριφορά και ότι παρέχεται βοήθεια.
Βρήκα μέλη ενός συλλόγου που ήταν αλληλέγγυοι στους προβληματισμούς μου. Εμαθα να διαχειρίζομαι καλύτερα και πιο ψύχραιμα τη φύση του προβλήματος.
Εντάχθηκα σε ομάδες υποστήριξης και ενδυνάμωσης φροντιστών μέσα από τις οποίες έγινα πιο δυνατός σαν άνθρωπος αλλά και ικανότερος στο να διαχειρίζομαι εποικοδομητικά την καθημερινή μου συμβίωση με το άτομο που φροντίζω».

 

Το καφέ ΓΕΦΥΡΕΣ υποδέχεται μαθητές σχολείων!
Ενα από τα σημαντικό προγράμματα που εφαρμόζει ο ΣΟΨΥ αφορά τους μαθητές της πόλης και υλοποιείται σε συνεργασία με το Τμήμα Αγωγής Υγείας της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Οπως εξήγησε στη διάρκεια της ημερίδας ο κοινωνικός λειτουργός Λάμπρος Αραπάκος «το καφέ ΓΕΦΥΡΕΣ υποδέχεται παιδιά σχολικής ηλικίας προκειμένου να ενημερωθούν για ζητήματα ψυχικής υγείας από τους κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους του Συλλόγου. Συγκεκριμένα, τα παιδιά της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης συνοδευόμενα από τους εκπαιδευτικούς τους μπορούν μέσα από τον διάλογο που θα αναπτυχθεί με τους ειδικούς ψυχικής υγείας να ενημερωθούν και να έρθουν σε επαφή με βιωματικό τρόπο με τις έννοιες:
>Αποδοχή
>Θετική αυτοαντίληψη
>Σεβασμός της διαφορετικότητας
>Πηγές στήριξης και φροντίδας
>Πίστη και ύπαρξη νοήματος της ζωής
Θεωρούμε ότι η πρόληψη, η ευαισθητοποίηση και γενικότερα η προαγωγή της ψυχικής υγείας σε συνδυασμό με την καταπολέμηση του ρατσισμού οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη ενημέρωση και την παιδεία που λαμβάνουν οι άνθρωποι από μικρή ηλικία».
Το πρόγραμμα πραγματοποιείται πρωινές ώρες και μπορεί να διαμορφωθεί βάσει των αναγκών του κάθε σχολείου.
Υπενθυμίζουμε ότι το καφέ ΓΕΦΥΡΕΣ αποτελεί την πρώτη καφετέρια που δημιουργήθηκε Πάτρα (οδό Πατρέως 86) στην όποια εργάζονται άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας- μέλη του ΣΟΨΥ Πάτρας. (Περισσότερες πληροφορίες: Λάμπρος Αραπάκος, κοινωνικός λειτουργός (2610621273 ή 6940689334).
ΠΗΓΗ: Εφ. Πελοπόννησος