Τα αδέσποτα στο «έλεος» του Δήμου Πατρέων – Θα «σπρώξουν» κάποιες χιλιάδες ευρώ για να αγοράσουν οικόπεδο από ιδιώτη!

Του Ηλία Κυριακόπουλου
Το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων στην Πάτρα, όχι μόνο παραμένει, αντιθέτως έχει διογκωθεί. Συχνά μάλιστα, αναφέρονται σε δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, περιστατικά όπου πολίτες δέχονται ακόμα και επίθεση από αδέσποτα σκυλιά, κυρίως στο χώρο του νοσοκομείου του Ρίου, όπου είναι συγκεντρωμένα τα περισσότερα αδέσποτα, τα οποία όμως είναι πεινασμένα.
Κωνσταντοπούλου Ειρήνη
Κωνσταντοπούλου Ειρήνη

Για το συγκεκριμένο ζήτημα, μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» η υποδιοικήτρια του νοσοκομείου κα Κωνσταντοπούλου Ειρήνη.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «Δυστυχώς υπάρχει έντονο πρόβλημα και δεν είναι τωρινό. Αρμόδιος για να λύσει το θέμα με τα αδέσποτα όπως ξέρετε, είναι ο Δήμος Πατρέων. Έχουμε επικοινωνήσει πάρα πολλές φορές με τη δημοτική αρχή για τη λύση του ζητήματος. Έχουμε στείλει και μια σειρά από έγγραφα. Ο δήμος σε απάντησή του σε ένα από τα έγγραφα που είχαμε στείλει, είπε ότι αδυνατεί να ανταποκριθεί. Έκλεισε και η μέριμνα με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη και από κει και πέρα, καμία ουσιαστική λύση δεν έχει δοθεί από το δήμο.

Βέβαια απ’ ότι διάβασα, προσπαθούν να φτιάξουν ένα δημοτικό καταφύγιο. Στο νοσοκομείο έχουμε πρόβλημα. Εμείς δεν μπορούμε να το διευθετήσουμε, ούτε μπορούμε να μαζέψουμε εμείς τα ζώα, ούτε να τα σκοτώσουμε. Είμαστε με την πλευρά των φιλόζωων σε αυτή την περίπτωση. Προέχει όμως η ασφάλεια των ασθενών και των συνοδών αυτών. Όλοι μαζί πρέπει με κάθε τρόπο να φροντίσουμε για να λυθεί το θέμα αυτό.

Υπάρχουν εθελοντές που ταΐζουν και φροντίζουν τα αδέσποτα. Πρέπει όμως και οι ίδιοι οι πολίτες να δουν το θέμα πιο σοβαρά. Θα σας πω ένα περιστατικό που έχει καταγραφεί. Πολίτης ήρθε με το αυτοκίνητο του στο χώρο έξω από το νοσοκομείο και άφησε το σκύλο του. Πρέπει όλοι να ξέρουμε ότι ένας σκύλος έχει και υποχρεώσεις και όχι να τον παρατάμε όταν βαρεθούμε».

Ο Δήμος Πατρέων προσανατολίζεται στην αγορά οικοπέδου

μελας
Μελάς Παναγιώτης

Απ’ την άλλη πλευρά, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας thebest.gr, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Παναγιώτης Μελάς, εξήγησε πως η πρώτη προσπάθεια εκ μέρους του δήμου απέβη άκαρπη, όπως άκαρπη ήταν και η έρευνα που έγινε για την εξεύρεση μιας έκτασης που θα πληροί τις προϋποθέσεις για την δημιουργία ενός καταφυγίου. Με δεδομένο λοιπόν ότι ο Δήμος δεν διαθέτει κατάλληλο χώρο, στρέφεται πλέον προς την αγορά οικοπέδου όπου θα μπορέσει να κατασκευάσει το καταφύγιο των αδέσποτων ζώων. «Ετοιμαζόμαστε να βγάλουμε μια δημοπρασία προκειμένου, με 25-30 χιλιάδες ευρώ να αγοράσουμε ένα οικόπεδο κατάλληλο για αυτή την υποδομή. Έχουμε κάνει μια αρχική έρευνα και εκτιμούμε ότι θα είμαστε έτοιμοι μετά τις 20 Αυγούστου να κάνουμε την σχετική εισήγηση», υποστηρίζει ο κ. Μελάς.

Όπως εξηγεί υπάρχει σχετική μελέτη για την κατασκευή του καταφυγίου την οποία και οι υπηρεσίες του Δήμου αναμένεται να προσαρμόσουν όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αγορά της κατάλληλης έκτασης. Ωστόσο σπεύδει να διευκρινίσει ακόμα και όταν όλες αυτές οι διαδικασίες ολοκληρωθούν και δημιουργηθεί το καταφύγιο, τα ζώα που θα μεταφέρονται εκεί δεν θα μπορούν να μένουν μόνιμα.

«Σύμφωνα με τη νομοθεσία υποχρέωσή μας θα είναι να τα μαζεύουμε, να τα τσιπάρουμε, να τα εμβολιάζουμε, να θεραπεύονται όσα ασθενούν και να τα επιστρέφουμε, σε σύντομο χρονικό διάστημα, στον φυσικό τους χώρο, δηλαδή από εκεί από όπου τα συλλέξαμε αρχικά» σημειώνει ο κ. Μελάς.

Τα αδέσποτα στο «έλεος» του Δήμου Πατρέων

Και μετά από αυτές τις σπουδαίες κινήσεις που εξήγγειλε ο κ. Μελάς, το πρόβλημα θα λυθεί. Η πείνα για παράδειγμα, του αδέσποτου ζώου, ως δια μαγείας θα εξαλειφθεί! Μάλλον αυτά θα είναι τα νέα επιστημονικά δεδομένα: όταν στειρώνουμε ένα ζώο, χορταίνει κιόλας για όλη του τη ζωή…

Αυτό που καταδεικνύεται ωστόσο, είναι η πλήρης ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ που έχει επιδείξει η Δημοτική Αρχή Πελετίδη, στο συγκεκριμένο ζήτημα. Πέραν των στομφωδών λόγων που χρησιμοποιεί η ομάδα Πελετίδη για τα αδέσποτα, από πράξεις ΜΗΔΕΝ. Εδώ και 8 μήνες περίπου…