ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και παιδεία. Ένας «οδυνηρός» απολογισμός

Του Άρη Δημητρίου*

Μια μικρή αναδρομή.

Υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς (01/15 – 08/15)
Ο κ. Μπαλτάς «τα έβαλε» με την αριστεία. Σε μια συνέντευξή του δήλωσε ότι «η αριστεία είναι ρετσινιά… είναι μια στρεβλή φιλοδοξία».

Η παραπάνω επικρατούσα νοοτροπία είχε αμέσως αρκετά «θύματα»       
Ο θεσμός των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων αμέσως υποβαθμίστηκε και απαξιώθηκε.
Το Λύκειο είχε την τιμητική του, άλλωστε είπαμε η αριστεία διμιουργεί προβλήματα.
Αμέσως κατάργηθηκε η υποχρέωση ο μαθητής να έχει τουλάχιστον 10 στα Μαθηματικά και στη Γλώσσα για να προαχθεί στην επόμενη τάξη του Λυκείου. Ένας καλός βαθμός στην Γυμναστική τώρα είναι αρκετός.

Επίσης καταργήθηκε η χρήσιμη Τράπεζα Θεμάτων. Οι «αγράμματοι» μαθητές Λυκείου πολλαπλασιάστηκαν αμέσως, όπως φάνηκε από τα στατιστικά των πρόσφατων Πανελλαδικών εξετάσεων . Στόχος επετεύχθη.
Στην τριτοβαθμια, ουσιαστικά καταργηθηκαν τα Συμβούλια των ΑΕΙ, στα οποία μετέχουν Έλληνες και ξένοι πανεπιστημιακοί σε ΑΕΙ του εξωτερικού. Μαζι τους καταργήθηκε και η εξωστρέφεια.
(Θεσμός που έχει υιοθετηθεί την τελευταία 20ετία στις 25 από τις 27 χώρες της Ε.Ε.)                 

Υπουργός Νίκος Φίλης   (23/09/15-5/11/16)

Ο Υπουργός ασχολήθηκε κυρίως με το Γυμνάσιο και τα θρησκευτικά.
Το πρόγραμμα σπουδών στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο τροποποιήθηκε και απέκτησε λιγότερες ώρες καθώς και λιγότερα εξεταζόμενα μαθήματα.
Καμιά αλλαγή πλάνου ,κανένα όραμα ,κανενά πρόγραμμα με ορισμένους μετρήσιμους στοχους.Καμιά κουβέντα για ουσιαστική αξιολόγηση δομών και προσωπικού. Τίποτα δεν τάραξε τα νερά.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Υπουργός εκφράζοντας την «γνήσια» αριστερή ιδεολογία προσπάθησε να μετασχηματίσει τον τρόπο διδασκαλίας των θρησκευτικών (που όντως είναι αναχρονιστικός) αλλά την κρίσιμη στιγμή «μίλησε» το «Μέγαρο Μαξίμου».
Μετά από συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον  Αρχιεπίσκοπο Αθηνών ο κ. Φίλης από την καρέκλα του υπουργού γύρισε στα βουλευτικά έδρανα για να ψηφίσει ότι μνημόνια έχουν απομείνει.  

Υπουργός Κώστας Γιαβρόγλου. (5/11/16 εώς σήμερα)

Η έκπληξη είναι ότι οι Συριζανέλ κράτησαν το «καλύτερο» για το τέλος.
Ο κ. Γαβρόγλου ξεκίνησε μια συντονισμένη επίθεση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ένα νομοσχέδιο που αφορά μικρό ακροατήριο θελει να μας επαναφέρει στην  κομματικοποιημένη και κρατικοδίαιτη νοοτροπία των 80ς. Πολλές φορές το ίδιο λάθος στην παιδεία (και απο πολλούς) δεν είναι σοφό.
Δείτε περισσότερα για τον Νόμο Γαβρόγλου εδώ:    
http://topotami.gr/nomos-gavroglou-i-revans-tis-ideolipsia…/
Στο «βιογραφικό» του κ. Γαβρόγλου καταγράφεται και η ανακοίνωση της «κατάργησης» των Πανελλαδικών εξετάσεων. Σαν να ανακοινώνεις οτι θα καταργήσεις  τις μύγες τον Αύγουστο…

Εντάξει, τα παραπάνω είναι κατά βάση για γέλια και για κλάματα. Μετά από τΙς πρώτες εντυπώσεις όμως μοιραία σκέφτεσαι ότι η παιδεία είναι τόσο σημαντική τόσο ανεκτίμητη τόσο καθοριστική  για  την κοινωνία , που δεν  είναι τις πλάκας, ούτε μετριέται σε χρήμα.
Είναι ανυπολόγιστη η ζημιά. Ειδικά για τους νέους ανθρωπους που ζουν και αναπνέουν αναζητώντας ένα φυσιολογικό μέλλον εντός Ελλάδας. Ενα σύντομο παράδειγμα για τους δύσπιστους. Η Νότια Κορέα την δεκαετία του 80 είχε σοβαρά κοινωνικά προβλήματα και ήταν τρία βήματα πίσω από την Ελλάδα της Ε.Ο.Κ και  των ευρωπαικών επιχορηγήσεων. Σήμερα βρίσκεται τρία βήματα μπροστά από την Ελλάδα των μνημονίων επειδή έδωσε προτεραιότητα στην παιδεία (και στην κοινή λογική)
Εγώ τουλάχιστον είμαι πεπεισμένος,
η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ είναι μια σημαντική αποτυχία της ελληνικής κοινωνίας.

*Ο Άρης Δημητρίου είναι μέλος του Ποταμιού (Γραμματέας Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης)