«Στο Πάνθεον του σανιδιού» – Έφυγε ο Γιάννης Βόγλης (πλούσιο φωτοαφιέρωμα)

Έχασε σήμερα το πρωί την μάχη με τον θάνατο ο μεγάλος ηθοποιός του Ελληνικού θεάτρου Γιάννης Βόγλης σε ηλικία 79 ετών. Το 2009 θήτευσε ως Καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

Ο σπουδαίος ηθοποιός, εδώ και αρκετό καιρό αντιμετώπιζε σοβαρότατα προβλήματα με την υγεία του και βρισκόταν σε νοσοκομείο.Ο Βόγλης  γεννήθηκε στην Αθήνα στις 30 Σεπτεμβρίου 1937 και σπούδασε στη δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη.

Ο Γιάννης Βόγλης νοσηλευόταν το τελευταίο καιρό στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο και μέσα σε δυόμιση μήνες έκανε τρία χειρουργεία. Πριν μέρες οι γιατροί είχαν ενημερώσει για την κρίσιμη κατάσταση της υγείας του, μέχρι που σήμερα κατέληξε.

Υπόκλιση στο ταλέντο και το ήθος του
«Μου είναι αδύνατον να φανταστώ τον εαυτό μου σε μια αδράνεια», συνήθιζε να λέει κ έφυγε όντας δραστήριος στο σανίδι.
Αεικίνητος, τους τελευταίους μήνες, γύρισε όλη την Ελλάδα με την παράσταση Θείος Βάνιας στην οποία συμμετείχε.

Θέατρο, κινηματογράφος, τηλεόραση 
Σπούδασε στη δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη. Η πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο έγινε στη θεατρική παράσταση «Η άνοδος του Αρτούρο» το 1961, υπό τη σκηνοθεσία του Καρόλου Κουν.
Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον κινηματογράφο στην ταινία «Οι Υπερήφανοι».

«Στάσου μύγδαλα» η ατάκα σύμβολο 

Έγινε γνωστός από την ταινία «Κορίτσια στον ήλιο» το 1968, ενώ σημαντική ερμηνεία του υπήρξε στην ταινία «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» του Βασίλη Γεωργιάδη.

Εργάστηκε κυρίως στο θέατρο, μαζί με αξιόλογους άλλους ηθοποιούς, όπως η Έλλη Λαμπέτη, ο Αλέκος Αλεξανδράκης, ο Μάνος Κατράκης κ.ά. Εργάστηκε ως βασικό στέλεχος του ΚΘΒΕ. Φαίνεται να χρησιμοποίησε το όνομα John Miller, ενώ στο αρχείο του Εθνικού Θεάτρου αναφέρεται και ως Ι. Γκόγκλης.

Υπήρξε μέλος του θιάσου «Ανατολή» κατά τη δεκαετία του ’80. Έχει πάρει μέρος σε πολλές εκδηλώσεις ως αφηγητής, ενώ έχει ασχοληθεί επίσης και με τη σκηνοθεσία.

Τον Οκτώβριο του 2009, επιλέχτηκε ως καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας από το Διοικητικό Συμβούλιο του θεάτρου.