ΣΟΚ: Ξεκινούν τα ναρκωτικά από τα 12! – Νέες, φθηνές & θανατηφόρες ουσίες στην αγορά

Σύμφωνα με δηλώσεις της κας Ζωής Σίνου, υπεύθυνη του θεραπευτικού Δικτύου «Γέφυρα» του ΟΚΑΝΑ στην Πάτρα, «Το πρόβλημα της εξάρτησης είναι ένα πρόβλημα όχι μόνο της σημερινής εποχής. Ωστόσο, βλέπουμε μια αύξηση και των ανθρώπων που κάνουν χρήση, αλλά βλέπουμε και μια εμφάνιση νέων ουσιών. Είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο, που βέβαια ταλανίζει και ταλαιπωρεί και τις οικογένειες και όχι μόνο τους εξαρτημένους.

ναρκωτικα2Εμείς σαν «γέφυρα» από το 1998 βλέπουμε ότι έχουν προσεγγίσει το πρόγραμμα 1500 εξαρτημένα άτομα στην Πάτρα και απ’ αυτούς το 20% συνέχισαν στη θεραπεία. Οι υπόλοιποι δεν επιθυμούσαν να συνεχίσουν στο πρόγραμμα. Συνήθως οι άνθρωποι δεν έχουν αίτημα θεραπείας. Προσεγγίζουν ένα πρόγραμμα για άλλους λόγους: είτε έχουν κάποια σύλληψη, είτε έχουν πέσει πρόσφατα σε κώμα, είτε τους πιέζει η οικογένειά τους.

Ηρωίνη και άλλες ουσίες

Η ηρωίνη παραμένει η κύρια ουσία χρήσης σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό. Αυτό που βλέπουμε βέβαια, είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί η ενέσιμη χρήση.

Ταυτόχρονα βλέπουμε και άλλες ουσίες, αλλά και μια πολυχρησία. Με το δεδομένο της οικονομικής κρίσης, νέες ουσίες έχουν μπει στην αγορά. Είναι ουσίες που είναι πιο οικονομικές, ταυτόχρονα όμως είναι πιο επικίνδυνες και έχουμε μεγάλα ποσοστά θανάτων.

Το 90% αυτών που προσεγγίζουν τον ΟΚΑΝΑ και τη «γέφυρα» είναι άνδρες, περίπου το 60% είναι απόφοιτοι Γυμνασίου – Λυκείου, το 65% είναι ηλικίας 25 έως 40 ετών, ενώ το 75% είναι άγαμοι και άνεργοι.

Η ηλικία των ατόμων που κάνουν χρήση ουσιών έχει κατέβει πολύ, αφού ο πειραματισμός ξεκινά πολύ νωρίτερα, ακόμα και στην ηλικία των 12 ετών με κάνναβη».

Για το πρόβλημα της εξάρτησης από ναρκωτικές ουσίες, αλλά και το πρόγραμμα «Γέφυρα» του ΟΚΑΝΑ, μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας», η υπεύθυνη του δικτύου στην Πάτρα, κα Ζωή Σίνου.