Σκύλοι: Μάθετε πώς μας εμπαίζουν, για να γίνει το δικό τους

Μπορεί οι γάτες να έχουν τη φήμη ότι είναι ύπουλες και ραδιούργες, όμως νέα επιστημονική έρευνα έδειξε ότι πρέπει να έχουμε το νου μας και στους σκύλους, καθώς έχουν την ικανότητα να μας «εξαπατούν», για να γίνει το δικό τους.

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι τα σκυλιά τους είναι πανέξυπνα, μεν, απονήρευτα δε. Έλα, όμως, που η επιστήμη αποκαλύπτει άλλα… Όπως φαίνεται, τα αξιαγάπητα τετράποδα είναι σε θέση να εξετάζουν τις επιλογές τους και να συμπεριφέρονται ανά περίπτωση, διαθέτοντας μια πρωτόγνωρη ευελιξία.

Ειδικότερα μια νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Animal Cognition, διαπίστωσε ότι τα σκυλιά είναι πιθανό να εξαπατήσουν σκόπιμα τα αφεντικά τους, προκειμένου να πάρουν κάτι που θέλουν.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης μελέτησαν 27 σκυλιά και αντιστοίχισαν καθένα από αυτά με δυο ανθρώπους: έναν «συνεργάτη», που επέτρεπε στα σκυλιά να τρώνε λιχουδιές και έναν «ανταγωνιστή», που θα κρατούσε τα κεράσματα μακριά τους.

«Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων», όπως εξήγησαν οι ερευνητές, «ο σκύλος είχε την επιλογή να οδηγήσει έναν από τους δύο ανθρώπους, που του αντιστοιχούσαν, σε μία από τις τρεις πιθανές θέσεις, που βρίσκονταν τα τρόφιμα: η μία περιείχε μια δημοφιλή σκυλοτροφή, η άλλη ένα τρόφιμο, που δεν το προτιμούσαν οι σκύλοι και η τρίτη ήταν άδεια..

Ο σκύλος είχε πάντα η δυνατότητα να οδηγήσει τον άνθρωπο «συνεργάτη» σε μία από τις θέσεις, που υπήρχαν τρόφιμα. Ως εκ τούτου θα είχε άμεσο όφελος να παραπλανήσει τον «ανταγωνιστή» του, κάτι που θα του έδινε άλλη μια ευκαιρία να πάρει την αγαπημένη του σκυλοτροφή.

Από την πρώτη κιόλας ημέρα της δοκιμής, τα σκυλιά οδήγησαν τις περισσότερες φορές τους ανθρώπους – «συνεργάτες» εκεί που φυλασσόταν το δημοφιλές φαγητό – πιο συχνά από ό, τι αναμενόταν να γίνει στην τύχη και με τους ανθρώπους –  «ανταγωνιστές»».

Κατά τη δεύτερη ημέρα των πειραμάτων τα σκυλιά οδήγησαν τους ανθρώπους –  «ανταγωνιστές» πιο συχνά στην άδεια κρυψώνα, από ό,τι αναμενόταν.

«Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι τα σκυλιά διέκριναν τους συνεργάτες από τους ανταγωνιστές και έδειξαν πόσο ευέλικτα είναι στο να προσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους, χρησιμοποιώντας τακτικές εξαπάτησης» τόνισε η επικεφαλής ερευνήτρια Marianne Heberlein μιλώντας στο New Scientist.

«Τα ζώα έδειξαν μια εντυπωσιακή ευελιξία στη συμπεριφορά. Δεν προσκολλώνται μόνο σε έναν αυστηρό κανόνα, αλλά σκέπτονται τις διάφορες επιλογές που έχουν».