Ράβουν… κοστούμι νέων μέτρων. Περιμένει τη λίστα η Αθήνα

Το σκηνικό που στήνεται θυμίζει έντονα τις κρίσεις 2012 και 2015. Οι δανειστές εμμένουν σε θέσεις για μια σειρά νέων μέτρων και η ελληνική πλευρά διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να λάβει κανένα νέο μέτρο.

Την ίδια ώρα το Bloomberg μιλά για μέτρα ύψους 550 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία μέσω της επιστολής Τσακαλώτου η χώρα είναι πρόθυμη να λάβει μετά το 2018, όμως για τους δανειστές η επιστολή αυτήν δεν είναι αρκετή.

Κάπως έτσι και ενώ, πάντα σύμφωνα με το Bloomberg, μέσω της επιστολής Τσακαλώτου η Αθήνα παραδέχεται ότι έχει υλοποιήσει μόλις το 1/3 των μνημονιακών υποχρεώσεων, οι δανειστές αναμένεται να ξεκαθαρίσουν στην ελληνική πλευρά ποια είναι τα μέτρα που απαιτούν να ληφθούν μέσα σε διάστημα περίπου δύο εβδομάδων έτσι ώστε να λήξει η διαπραγμάτευση και να ξεπαγώσει η διαδικασία που απειλεί να διαμορφώσει εκ νέου κλίμα Grexit, όπως προειδοποιούν σε όλους τους τόνους.

Το ζήτημα πάντως των μέτρων μένει ανοιχτό. Αν και είναι άγνωστο ποιο το σχέδιο της κυβέρνησης για την κάλυψη ποσού 550 εκατομμυρίων ευρώ κατά τα φαινόμενα το σχέδιο απορρίφθηκε και φαίνεται ότι οι δανειστές απαιτούν μεγαλύτερο πακέτο, περισσότερα χρήματα δηλαδή.

Τα μέτρα που απαιτούνται ως τώρα φαίνεται πως είναι σε επίπεδο συντάξεων η περικοπή της προσωπικής διαφοράς, στο ζήτημα των φόρων η μείωση του αφορολόγητου, ενώ δεν αποκλείονται μέτρα όπως η αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης.