Προς Δήμο Πατρέων: «Καλούμε να μεριμνήσει άμεσα για τα αδέσποτα» | Μαζεύουν υπογραφές οι φιλόζωοι της πόλης

Υπογραφές μαζεύουν οι φιλόζωοι της Πάτρας για τα αδέσποτα και καλούν τον Δήμο Πατρέων να μεριμνήσει γι’ αυτά, μέσω της σελίδας avaaz.org (πατήστε στο λινκ για να υπογράψετε).

Συγκεκριμένα,  το ψήφισμα αναφέρει: 

«Πάτρα 2017. Η 3η πόλη της Ελλάδας. Τα αδέσποτα ζώα είναι στο έλεος κι ο Δήμος προχωράει σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Απορίας άξιο το ότι καμία μέριμνα, καμία υποστήριξη, καμία παρουσία του Δήμου Πατρέων δεν υπάρχει, παρότι ο μόνος υπεύθυνος και μάλιστα βάσει Νόμου για την προστασία των αδέσποτων ζώων είναι ο Δήμος!

Οι εθελοντές που ιδίοις πόροις προσπαθούν να περισώσουν την κατάσταση προσφέροντας παραπάνω από αυτά που μπορούν, καταρρέουν! Περίθαλψη χτυπημένων και άρρωστων ζώων, περισυλλογή κουταβιών και ενηλίκων ζώων σε ανάγκη, κτηνιατρικά έξοδα, φάρμακα, τροφές, φιλοξενίες άρρωστων ζώων, μέριμνα για τις υιοθεσίες τους, …..όλα μα όλα μια παρέα εθελοντών που κρούει τον κώδωνα καθημερινά : «ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΜΕ!!».

Έχουν υπάρξει επανειλημμένα ευγενικές αλλά και πιεστικές οχλήσεις εκ μέρους των εθελοντών αλλά οι απαντήσεις εκ μέρους του Δήμου για δράσεις του, έχουν χρόνο μόνο μελλοντικό. Σε πολύ μικρότερους Δήμους έχουν οργανωθεί , ολοκληρωθεί ή είναι σε εξέλιξη προγράμματα στειρώσεων, εμβολιασμών, κτηνιατρικών υπηρεσιών.

Τι συμβαίνει πια αποκλειστικά στο Δήμο Πατρέων και προχωράει αδιαφορώντας;»

Πάνε Δημαρχείο για διαμαρτυρία

Με αίτημα την κατασκευή η παραχώρηση χώρου φύλαξης για τα αδέσποτα από τον Δήμο Πατρέων, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας την προσεχή Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, λίγο μετά τις 11 το πρωί στο Δημαρχειακό Μέγαρο επί της οδού Μαιζώνος, οι Φιλόζωοι.

Στο κάλεσμα που απευθύνουν οι φιλόζωοι εθελοντές Πάτρας μέσω της σελίδας που διατηρούν στο facebook επισημαίνουν: «Συνάντηση στο Δημαρχείο για τα αδέσποτα και την ασύστολη παρανομία του κ. Πελετίδη κατά των αδέσποτων και των εθελοντών. Θυμίζουμε 2 χρόνια ούτε μια στείρωση στην 3η σε πληθυσμό πόλη της Ελλάδας, έστω. Και Συνεχίζει. Όλοι οι Δήμοι: Ναυπάκτου, Αιγίου, Πυργου ακόμη και στη Μανωλάδα γίνεται τεράστιο έργο για τα αδέσποτα. Στειρώσεις, εμβολιασμοί, τσιπάρισμα, αναλαμβάνουν τα κτηνιατρικά, τροφές κτλ.

Ο κ. Πελετίδης θα πρέπει να λογοδοτήσει στον Εισαγγελέα επειδή δεν κάνει τίποτα. Χρειαζόμαστε κάθε έναν για να γίνει η φωνή γι αυτές τις ψυχές. Τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα. Δεν θα υπέφεραν αυτές οι ζωές. Χρειαζόμαστε κάθε ένα που να νοιάζεται γι αυτά τα αθώα πλάσματα. Θα παρακαλούσαμε να είναι εκεί με τα ζωάκια τους και να προσκαλέσουν κάθε φιλόζωο. Κάθε ένας μπορεί να βοηθήσει και είναι απαραίτητη η παρουσία του. Απαιτούμε ο κ. Πελετίδης να σταματήσει να παρανομεί και να δώσει τα κονδύλια για τα αδέσποτα».


Το θέμα των αδέσποτων και της ανάγκης δημιουργίας καταφυγίου γι αυτά απασχολεί εδώ και καιρό τη δημοτική αρχή της Πάτρας. Τον περασμένο Σεπτέμβριο σε συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου που είχαν πραγματοποιηθεί για το θέμα επιχειρήθηκε να βρεθεί χώρος για να δημιουργηθεί το καταφύγιο αδέσποτων ζώων.

Κάτι όμως που δεν αποδεικνύεται εύκολη υποθεση αφού φαίνεται πως δεν υπάρχουν τέτοιοι διαθέσιμοι χώροι.

Ο νόμος προβλέπει οτι ένας τέτοιος χώρος θα πρέπει να ανήκει στον Δήμο. Υπάρχουν όμως ανοικτά ζητήματα με την κτηματική υπηρεσία και άλλους δημόσιους φορείς που δεν επιτρέπουν την εύκολη διευθέτηση του ζητήματος

Πληροφορίες τότε ανέφεραν ότι ο Δήμος Πατρέων είχε βρει ένα οικόπεδο στο οποίο θα μπορούσε να δημιουργηθεί το καταφύγιο για τα αδέσποτα, ωστόσο το ποσό που ζήτησε ο ιδιώτης για την πώλησή των 4 στρεμμάτων έφθανε σε αστρονομικά νούμερα στα οποία σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί η δημοτική αρχή.

Με δεδομένο λοιπόν ότι ο Δήμος δεν διαθέτει κατάλληλο χώρο,στρέφεται πλέον προς την αγορά οικοπέδου όπου θα μπορέσει να κατασκευάσει το καταφύγιο των αδέσποτων ζώων.

Στα συρτάρια της δημοτικής αρχής υπάρχει από το καλοκαίρι σχετική μελέτη για την κατασκευή του καταφυγίου την οποία και οι υπηρεσίες του Δήμου αναμένεται να προσαρμόσουν όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αγορά της κατάλληλης έκτασης. Ωστόσο σπεύδει να διευκρινίσει ακόμα και όταν όλες αυτές οι διαδικασίες ολοκληρωθούν και δημιουργηθεί το καταφύγιο, τα ζώα που θα μεταφέρονται εκεί δεν θα μπορούν να μένουν μόνιμα.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία είναι υποχρέωση του Δήμου να τα μαζεύει να τα τσιπάρει, να τα εμβολιάζει, να θεραπεύει όσα ασθενούν και να τα επιστρέφονται, σε σύντομο χρονικό διάστημα, στον φυσικό τους χώρο, δηλαδή από εκεί από όπου αρχικα περισυνελλέγησαν.

Σε κάθε περίπτωση όσο περνά ο καιρός το πρόβλημα με τα αδέσποτα στην Πάτρα θεριεύει μετά και το κλείσιμο της Μέριμνας αδέσποτων ζώων πριν από περίπου ενάμιση χρόνο.

Το φαινόμενο που παίρνει διαστάσεις, καθώς δεν υπάρχει εδώ και πολύ καιρό μια οργανωμένη δομή περίθαλψης αυτών των ζώων, προβληματίζει τους φιλόζωους της πόλης που ζητούν επιτακτικά την άμεσή αντιμετώπιση της εκκρεμότητας που υπάρχει πλέον στην Πάτρα.