Ποταμιά: Σε αυτό το χωριό πλένουν τα στρωσίδια τους παραδοσιακά (Photos+ Βίντεο)

Ρεπορτάζ: Ηλίας Κυριακόπουλος

Υπάρχουν ακόμα αρκετά χωριά ανά την Ελλάδα που επιμένουν να ζουν παραδοσιακά και οι κάτοικοί τους να χρησιμοποιούν τα μέσα που τους δόθηκαν απλόχερα από τους προγόνους τους. Ένα από αυτά τα χωριά βρίσκεται στην Αχαΐα, το πρώτο χωριό της Τριταίας, το Κυπαρίσσι, ή κατά τους κατοίκους «Ποταμιά»!

Αυτό το μικρό χωριουδάκι της Αχαϊας ξαφνιάζει ευχάριστα τον επισκέπτη του, όχι μόνο για τις καταπράσινες ομορφιές του, όχι μόνο για το υπέροχο Ποτάμι που το διασχίζει, όχι μόνο για την παρθένα φύση του, αλλά και για τον παραδοσιακό νερόμυλό του και τη νεροτριβή, η οποία λειτουργεί αδιάκοπα εδώ και διακόσια χρόνια!

Σ’ αυτή τη νεροτριβή, όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες από το οδοιπορικό του salos.gr, αλλά και στο βίντεο με όλη τη διαδικασία, οι κάτοικοι κάθε χρόνο στα τέλη της Άνοιξης όταν ξεστρώνουν τα σπιτικά τους και ετοιμάζονται να φυλάξουν τα χειμωνιάτικα, φροντίζουν να κάνουν την «επίσκεψή» τους στο χώρο.

Δείτε επίσης: 186 ετών και…: Ο παραδοσιακός νερόμυλος της Τριταίας που δίνει ακόμα ζωή! – φωτοαφιέρωμα salos.gr

Εκεί θα ξεπλύνουν με το γάργαρο νεράκι τις φλοκάτες, τα χαλιά, τις κουβέρτες και τα παπλώματα!

Το ξύλινο βαρέλι στο οποίο πέφτει το νερό και γίνεται η πλύση των ρούχων έχει σχήμα κώνου. Το βάθος του είναι περίπου 1,8 μέτρα κάτω από τη γη, η διάμετρος της επιφάνειάς του 1,6 μέτρα και ο πάτος περίπου 40 εκατοστά.

Ο κυρ Μήτσος (ένας γέροντας πραγματικό παλικάρι, σχεδόν 80 ετών) μας έδειξε τη διαδικασία του πλυσίματος, αλλά και του στεγνώματος. Κρίμα που δεν μπορούμε να σας μεταφέρουμε τη μυρωδιά της φρεσκάδας και του βουνού που απέκτησαν τα φρεσκοπλυμένα στρωσίδια μας, χωρίς καν να χρησιμοποιήσουμε απορρυπαντικό!