«Πίτα» με πατάτες και μανιτάρια

Πάρα πολύ εύκολη και πάρα πολύ νόστιμη!

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1300 γρ. πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κυβάκια
  • 500 γρ. μανιτάρια portobello κομμένα σε φέτες
  • 8 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα (μαζί με ένα μέρος από τα φύλλα τους)
  • 2 κ.σ. βούτυρο ανάλατο
  • 100 ml κρέμα γάλακτος
  • 2 αυγά
  • τυρί παρμεζάνα τριμμένο
  • μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, πιπέρι

Πώς το κάνουμε:

  1. Βράζουμε τις πατάτες σε μπόλικο αλατισμένο νερό για μισή ώρα και τις στραγγίζουμε. Τις λιώνουμε με το εργαλείο του πουρέ μαζί με 1 κουταλιά βούτυρο, 50 ml κρέμα γάλακτος, λίγο μοσχοκάρυδο, πιπέρι και αλάτι.
  2. Σε μεγάλο τηγάνι βάζουμε το υπόλοιπο βούτυρο και ρίχνουμε τα μανιτάρια μαζί με τα κρεμμυδάκια. Τα ανακατεύουμε, τα αλατίζουμε (όχι πολύ) και τα ψήνουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους.
  3. Παίρνουμε μια στρογγυλή φόρμα που ανοίγει 23 εκ. στρώνουμε τον πουρέ γύρω γύρω και τα μανιτάρια στο κέντρο.
  4. Χτυπάμε τα αυγά μαζί με την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο και περιχύνουμε τα μανιτάρια.
  5. Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια (όχι μόνο τα μανιτάρια) με τυρί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200oC για 40 λεπτά.

 

*** Αποτελεί πλήρες πιάτο, καθώς περιέχει όλα τα μακροθρεπτικά (πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, λίπος) και πολλά μικροθρεπτικά (βιταμίνες, μέταλλα) συστατικά, και αντιοξειδωτικά. Για χαμηλότερες θερμίδες και λιπαρά χρησιμοποιήστε στη συνταγή, κρέμα γάλακτος τύπου light και ελαιόλαδο αντί για βούτυρο.