«Πέρα από την προσφυγική κρίση – Σπουδάζοντας στην Ευρώπη»

Ενημέρωση για τη θερινή Ακαδημία: «Πέρα από την προσφυγική κρίση – Σπουδάζοντας στην Ευρώπη» που διοργανώνει το Υπουργείο Παιδείας στις 18-28 Αυγούστου στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία. Στόχος της πιλοτικής αυτής δράσης είναι η ενημέρωση των προσφύγων για την Ανώτατη Εκπαίδευση στην Ελλάδα και την Ευρώπη και τις προϋποθέσεις για την εισαγωγή σε αυτήν.

Οι συμμετέχοντες είναι κατά κύριο λόγο πρόσφυγες, (22 πρόσφυγες φοιτητές και 7 Έλληνες φοιτητές).

Σχετικά με το πρόγραμμα, προβλέπεται μία σειρά από μαθήματα, εργαστήρια και συζητήσεις γύρω από τέσσερις θεματικές:

1. Ευρωπαϊκός πολιτισμός (ιστορία και πολιτική ιστορία της Ευρώπης)
2. Ανθρώπινα δικαιώματα και εκπαίδευση για τη δημοκρατική ιδιότητα του πολίτη
3. Πληροφορίες για το σύστημα ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και τρόπος εισαγωγής
4. Γλώσσα (ελληνικά και αγγλικά).
Παράλληλα θα υπάρχουν πολιτιστικές επισκέψεις και αθλητικές δραστηριότητες.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συζήτηση σχετικά με τις  προϋποθέσεις εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση στην Ελλάδα και τις ευρωπαϊκές χώρες για τους πρόσφυγες, που θα πραγματοποιηθεί στο κλείσιμο της Ακαδημίας. Εκτός από τους συμμετέχοντες στη θερινή Ακαδημία, θα λάβουν μέρος καθηγητές πανεπιστημίων, εκπαιδευτές και εκπρόσωποι του Υπουργείου παιδείας. Η συζήτηση είναι προγραμματισμένη για το απόγευμα της 27ης Αυγούστου στις 17:00. Το πρωί της ίδιας ημέρας θα υπάρξουν παρουσιάσεις για το σύστημα Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Τα αποτελέσματα των εργαστηρίων, των συζητήσεων και των αξιολογήσεων θα αποτελέσουν τη βάση για την ανάπτυξη και το σχεδιασμό της πολιτικής του Υπουργείου στο θέμα αυτό.

Η θερινή ακαδημία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης και τη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.