ΒΙΝΤΕΟ – Πέρασαν 26 χρόνια χωρίς τον Νίκο Τεμπονέρα | Το χρονικό της δολοφονίας | Σήμερα πορεία και συγκέντρωση τιμής στην Πάτρα

26 χρόνια συμπληρώθηκαν από τη δολοφονία του καθηγητή μαθηματικών, Νίκου Τεμπονέρα. Ο καθηγητής δολοφονήθηκε στην Πάτρα,από το μέλος της ΟΝΝΕΔ, Γιάννη Καλαμπόκα στη διάρκεια των μαθητικών κινητοποιήσεων της περιόδου 90-91.

Κατά τη διάρκεια επεισοδίων που σημειώθηκαν σε υπό κατάληψη Σχολικό Συγκρότημα στις 8 Ιανουαρίου 1991 ο Νίκος Τεμπονέρας πέφτει τραυματισμένος στο κεφάλι, από το σιδερολοστό του Καλαμπόκα.

Μεταφέρεται στο νοσοκομείο κλινικά νεκρός και το πρωί της 9ης Ιανουαρίου παύουν όλες οι ζωτικές λειτουργίες του.

Ο Καλαμπόκας καταδικάστηκε πρωτόδικα για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως σε ισόβια κάθειρξη ενώ αργότερα η ποινή του μειώθηκε σε 17 χρόνια και 3 μήνες. Τελικά ύστερα από αναίρεση της απόφασης από τον Άρειο Πάγο, σε 16 χρόνια και 9 μήνες. Αποφυλακίστηκε περίπου 7 χρόνια αργότερα, έχοντας εκτίσει τα 3/5 της ποινής που του επιβλήθηκε.

Το τότε Σχολικό Συγκρότημα 3ου & 7ου Γυμνασίου και Λυκείου Πάτρας και νυν 3ο Γυμνάσιο Πάτρας, όπου δολοφονήθηκε ο καθηγητής σήμερα φέρει το όνομά του.

Ο Γιάννης Καλαμπόκας ζει και εργάζεται στον Βόλο.

Α΄ΕΛΜΕ Αχαΐας: 26 χρόνια μετά ο αγώνας συνεχίζεται

Ο Νίκος Τεμπονέρας το βράδυ στις 9 Γενάρη 1991 έγινε σύμβολο του λαϊκού κινήματος και ιδιαίτερα των καθηγητών, των μαθητών, των φοιτητών, της σπουδάζουσας νεολαίας. Στάθηκε στη πρώτη γραμμή του αγώνα συνεπής με τη πολιτική-συνδικαλιστική του αντίληψη, σταθερός στο συλλογικό του αξιακό σύστημα, μακριά από προσωπικές «σκέψεις» και «ηρωισμούς». Σήμερα η θυσία του Νίκου είναι επίκαιρη, γιατί εκφράζει ένα νέο τύπο ανθρώπου και πολίτη, ένα νέο τύπο εκπαιδευτικού, ένα νέο τύπο εργαζόμενου, αυτού που έχουμε ανάγκη στα νέα δεδομένα του λαού, του σχολείου, της εργασίας:

– Εξέφρασε ο Νίκος ως άνθρωπος και πολίτης τον συλλογικό άνθρωπο, το συλλογικό πολίτη που μαζί με τους «άλλους» υπερασπίστηκε έμπρακτα το δικαίωμα όλων να αγωνίζονται μαχητικά ενάντια σε δυνάμεις οπισθοδρόμησης και κεντρικού ελέγχου, όπως ήθελε η τότε κυβέρνηση Μητσοτάκη της Ν.Δ.. Μια κυβέρνηση που δοκίμασε τις πρώτες αναδιαρθρώσεις και τα πρώτα δημοσιονομικά μέτρα ενάντια στο λαό και τη χώρα, σηματοδοτώντας αυτό που ζούμε σήμερα στα όρια της ανοχής και του φόβου από τον επελαύνοντα νεοφιλελευθερισμό.

Εξέφρασε ο Νίκος ως εκπαιδευτικός την απόλυτη αλληλεγγύη στη νέα γεννιά, στους μαθητές που πάλευαν, θυσιάζοντας και τις διακοπές τους μέσα στα σχολεία για ένα σχολείο γνώσης για όλους, αγωγής με στοιχεία άμεσης δημοκρατίας και πολιτισμού. Ενάντια στον ατομικό ανταγωνισμό, τον χειραγωγημένο μαθητή-πολίτη, τον μαθητή – πειθήνιο όργανο που επεδίωκε να διαμορφώσει η εκπαιδευτική πολιτική της εποχής.

– Εξέφρασε ο Νίκος ως εργαζόμενος τη συλλογική του συνείδηση μέσω του σωματείου, κόντρα στη λογική της ανάθεσης σε κάποιους αντιπροσώπους που μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε γραφειοκράτες, φερέφωνα κομματικών γραμμών, αδύναμους και άβουλους σε καιρούς επικίνδυνους. Αντίθετα, στην πρωτοπορία του εκπαιδευτικού κινήματος εκείνες τις χαλεπές μέρες η Α΄ΕΛΜΕ Αχαΐας μαζί με άλλους –μια άτυπη δηλαδή επιτροπή αγώνα- συμπαραστάθηκε  αλληλέγγυα στο μαθητικό κίνημα στην πράξη, δεν φοβήθηκε τη «λογοδοσία» στα συντηρητικά αντανακλαστικά κάποιων «νοικοκυραίων» και αψήφησε τους κινδύνους είτε από τους εκφραστές της εξουσίας, είτε από τα φασιστικά «φίδια» που από τότε εκτρέφονταν και δρούσαν, πληρώνοντας με τη ζωή του.

Για την Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας αποτελεί πάντα τη «Λυδία λίθο» για το αν σκεφτόμαστε ορθά και πράτουμε αντίστοιχα.

Όλες και όλοι στην Συγκέντρωση- Πορεία

Τη  Δευτέρα  9 Ιανουαρίου, στις 6.00μμ

Σχολικό συγκρότημα Τεμπονέρα, στο διαχρονικό μνημείο του

√  Για το δικό μας νέο σχολείο που ονειρευόμαστε και οφείλουμε συλλογικά να ανιχνεύσουμε, χωρίς διακρίσεις και ταξικούς-οικονομικούς φραγμούς.

√  Για τη δική μας κοινωνία, στη δική μας χώρα, κοινωνία αλληλεγγύης, δημοκρατίας, ελευθερίας και ισότητας για όλους.

√  Για την ανατροπή κάθε νεοφιλελεύθερης αντιεργατικής πολιτικής κάθε  Κυβέρνησης, του ΔΝΤ και της ΕΕ, του ΟΟΣΑ και του ΝΑΤΟ,  και την ρήξη με τις δυνάμεις που τις εκπροσωπούν.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο συμμετέχει στις εκδηλώσεις για τον Ν. Τεμπονέρα

 Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας συμμετέχει στις Εκδηλώσεις για τον Νίκο Τεμπονέρα σήμερα Δευτέρα και ώρα 18:00 μ.μ. στο σχολικό συγκρότημα «Τεμπονέρα» και καλεί όλους τους Εργαζόμενους να αποδώσουν φόρο Τιμής με τη συμμετοχή τους στη Μνήμη του Αγωνιστή Καθηγητή.
Όσα χρόνια και αν περάσουν ανεξίτηλο και με Αγωνιστική βαρύτητα το σύνθημα ο «ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ ΖΕΙ» θα υπάρχει στο χρόνο ως μέγιστη παρακαταθήκη ενάντια στη βία, στο άδικο, στη βαρβαρότητα, στο Φασισμό, ένα σύνθημα συνέχισης του Αγώνα που χάραξε ο Αγωνιστής Καθηγητής.
26 χρόνια έχουν περάσει από το βράδυ της στυγερής δολοφονίας του Αγωνιστή Καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα ο οποίος αψηφώντας τον κίνδυνο υπερασπιζόμενος τις αξίες και τα ιδανικά του για ένα καλύτερο αύριο, έπεσε νεκρός πληρώνοντας με την ίδια του τη ζωή υπερασπιζόμενος το καλύτερο για την Παιδεία, την Ελευθερία, τη Συλλογικότητα και την
Αλληλεγγύη.
Σήμερα όπου δεν υφίσταται Κοινωνικό Κράτος και έχουν ισοπεδωθεί τα πάντα
στο βωμό των Μνημονίων και οδηγούμαστε στην κατάργηση της Δημόσιας
Παιδείας – Υγείας – Κοινωνικής Ασφάλισης είναι απαραίτητο όσο ποτέ να
παραδειγματιστούμε από την Αγωνιστικότητα και το σθένος του Νίκου
Τεμπονέρα για τη διατήρηση των Αξιών μας και την επαναφορά όλων των
κεκτημένων της Εργατικής Τάξης.

 

«ΖΕΙ – ΖΕΙ Ο ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ ΖΕΙ, ΜΕ ΠΕΤΡΟΥΛΑ ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙ»