Πάτρα: Τους παίρνουν τα σπίτια και δεν τους πληρώνουν – Σε ομηρεία εκατοντάδες ιδιοκτήτες ακινήτων από την ΕΡΓΟΣΕ

Όμηροι της ΕΡΓΟΣΕ παραμένουν εκατοντάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι περιμένουν να μπουν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων τα χρήματα που τους επιδικάστηκαν για απαλλοτριώσεις. Εντονότερο είναι το πρόβλημα για κάποιες δεκάδες ιδιοκτητών που το σιδηροδρομικό έργο απαλλοτριώνει τα σπίτια τους, καθώς περιμένουν τα χρήματα για να αναζητήσουν την επόμενη στέγη τους. Αλλιώς πώς;
ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ
«Στην αρχή, μας είπαν ότι τα χρήματα θα μπουν τον Ιανουάριο. Μετά, μας είπαν τον Φεβρουάριο και στη συνέχεια ότι θα τα πάρουμε στα τέλη Μαρτίου. Μας κοροϊδεύουν;». Τα ερωτήματα προέρχονται από κατοίκους του Ακταίου, όταν διάβασαν τα διαδοχικά ρεπορτάζ που δημοσίευσε η εφημερίδα τις τελευταίες ημέρες για την πρόοδο του σιδηροδρομικού έργου. Υπολογίζεται ότι η αυτή η ιδιότυπη ομηρία αφορά σε περίπου 500 ιδιοκτήτες ακινήτων.
ΔΕΧΘΗΚΑΝ
Στα μέσα του προηγούμενου Νοεμβρίου δημοσιεύθηκε η απόφαση που καθόριζε την προσωρινή τιμή μονάδας για τις απαλλοτριώσεις. Οι τιμές σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν κάτω του αναμενομένου και του φυσιολογικού -σύμφωνα με ιδιοκτήτες- για περιοχές όπως το Ακταίο και το Ρίο. Παρ’ όλα αυτά, επειδή οι ίδιοι δεν ανήκουν στους έχοντες, δέχθηκαν αδιαμαρτύρητα την απόφαση και περίμεναν ότι τα χρήματα θα έμπαιναν στο Ταμείο Παρακαταθηκών μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες. Μέχρι σήμερα δεν έχουν δει το χρώμα του χρήματος και παραμένουν εγκλωβισμένοι σε μια κατάσταση που τους προκαλεί οικονομικό και ψυχολογικό βάρος, όσο περνούν οι μέρες χωρίς αντίκρισμα.
ΠΙΕΣΗ
Πιο έντονο είναι το πρόβλημα για τους ιδιοκτήτες των οποίων οι απαλλοτριώσεις παίρνουν τα σπίτια. Οι άνθρωποι αυτοί είναι όμηροι και αδυνατούν να προγραμματίσουν τις επόμενες κινήσεις τους όσο δεν μπαίνουν τα χρήματα στο Ταμείο Παρακαταθηκών. «Είναι εγκλωβισμένοι. Πότε θα μπουν τα χρήματα; Να ψάξουν για άλλο σπίτι; Η ψυχολογική πίεση που δέχονται είναι μεγάλη» λέει ο δικηγόρος Γιώργος Πασσάς, ο οποίος χειρίζεται υποθέσεις ιδιοκτητών, των οποίων τα ακίνητα απαλλοτριώνονται. Σημειωτέον ότι στις περιπτώσεις απαλλοτρίωσης σπιτιών, όταν μπουν τα χρήματα στους λογαριασμούς, θεωρητικά οι ιδιοκτήτες θα πρέπει σε διάστημα δέκα ημερών να αποδώσουν τα ακίνητα. Η εμπιστοσύνη τους όμως είναι κλονισμένη, καθώς βλέπουν ότι εδώ και τρία χρόνια που έχει ξεκινήσει η διαδικασία, δεν έχουν μπει χρήματα στους λογαριασμούς τους.
«Νομίζουν ότι είμαστε πλούσιοι, επειδή έχουμε ένα ακίνητο στο Ακταίο;» αναρωτήθηκε αναγνώστρια στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί μας. Από την άλλη γραμμή του τηλέφωνου ακούγονται κι άλλες φωνές ιδιοκτητών. «Περιμένουμε να μπουν τα χρήματα στους λογαριασμούς για να πληρώσουμε την εφορία και τις υποχρεώσεις μας. Πότε θα τα βάλουν επιτέλους;» ξεσπούν.
«Τα χρήματα θα έπρεπε να έχουν ήδη κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων» δήλωσε στην «Π» ο δικηγόρος Βασίλης Αντωνόπουλος, ο οποίος έχει πελάτες κάποιους από τους ιδιοκτήτες. «Οι ιδιοκτήτες έχουν απόλυτο δίκιο να διαμαρτύρονται» πρόσθεσε.
Στην πρώτη δίκη που έγινε για τον καθορισμό τιμής μονάδας αποζημίωσης για το έδαφος και τα επικείμενα, προέκυψαν λογικές τιμές, με εξαίρεση λίγες περιπτώσεις που ήταν χαμηλότερες σε σχέση με την αγορά (μια από αυτές ήταν πελατών του δικηγόρου με εντός ζώνης ακίνητο που αντιμετωπίστηκε σαν αγροτικό). Στη δεύτερη δίκη που έγινε για τον καθορισμό προσωρινής τιμής μονάδας, από το Μονομελές Εφετείο εκδόθηκε απόφαση που -σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες- κατακρήμνισε τις τιμές για τα δεδομένα της αγοράς ακινήτων του Ρίου. Τα ποσά που ορίστηκε να αποδοθούν ανέρχονται περίπου στο 80% των τιμών. Η εκτίμηση του Β. Αντωνόπουλου είναι ότι η μεγάλη καθυστέρηση που σημειώνεται στην πληρωμή των απαλλοτριώσεων οδηγεί στην απαξίωση και τη ζημιά των ιδιοκτητών.
Το θέμα όμως δεν σταματάει στο Ρίο, καθώς τον Δεκέμβριο του 2017 είναι προγραμματισμένες να εκδικαστούν οι περιπτώσεις ιδιοκτητών που αφορούν στο επόμενο τμήμα του σιδηροδρομικού έργου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα των απαλλοτριώσεων για τη σιδηροδρομική γραμμή Κιάτο-Πάτρα, είχε αποτελέσει στο πρόσφατο παρελθόν σημείο τριβής με οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις.
ΠΗΓΗ: Εφ. Πελοπόννησος