Πάτρα: Ελλείψεις στις λαϊκές αγορές και ανατιμήσεις στα εποχικά προϊόντα λόγω του παγετού

Η κακοκαιρία των τελευταίων δύο εβδομάδων και ειδικά οι χιονοπτώσεις και ο ολικός παγετός, οδηγεί σε ελλείψεις προϊόντων στις λαϊκές αγορές και σε ανατιμήσεις στα εποχιακά κηπευτικά και χόρτα, αλλά και σε προϊόντα θερμοκηπίου που επλήγησαν.
Σύμφωνα με όσα δήλωσαν  παραγωγοί της λαϊκής αγοράς της Πάτρας, «ο χιονιάς προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στις υπαίθριες κυρίως καλλιέργειες ενώ και η παραγωγή σε αρκετά αγροτικά προϊόντα είναι μειωμένη».
Αυξήσεις έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν από τις προηγούμενες ημέρες, οι τιμές φρούτων και λαχανικών, λόγω του χιονιά και της αύξησης στις τιμές των καυσίμων, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Δυτικής Αχαΐας Αλέκο Θανόπουλο, όλα τα υπαίθρια φυλλώδη εποχιακά λαχανικά, έχουν καταστραφεί. «Ηταν ένας πρωτόγνωρος χιονιάς ο οποίος επέδρασε σοβαρά και αποτελείωσε τις καλλιέργειες που είχαν ήδη «βομβαρδιστεί» το προηγούμενο δίμηνο από πλημμύρες, χαλάζι και θυελλώδεις βορειοανατολικούς ανέμους. Αποκορύφωμα ήταν αυτό που ζήσαμε με το χιόνι και τον πάγο πριν από λίγες ημέρες» είπε ο κ. Θανόπουλος.
Στη λαϊκή αγορά της Πάτρας, οι επιπτώσεις έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται, αλλά θα φανούν ακόμα περισσότερο τις επόμενες ημέρες, όταν η τοπική παραγωγή θα εκλείψει και τότε θα γίνουν αναγκαστικά εισαγωγές.
Στο επίπεδο των τιμών, ο κ. Θανόπουλος σημείωσε ότι σε όλα αυτά τα προϊόντα καταγράφονται αυξήσεις γύρω στο 30%. Στα αποθηκευμένα προϊόντα, όπως οι πατάτες και τα φρούτα, καταγράφεται ήδη μια μικρή αύξηση τιμών, όμως στα φυλλώδη προϊόντα, όπως τα λάχανα, τα κουνουπίδια, τα μπρόκολα, τα κρεμμύδια, το σέλινο, το σπανάκι και τα χόρτα, οι τιμές θα εκτιναχθούν μέχρι και 100%.
Ζημιές, όπως είπε ο κ. Θανόπουλος υπάρχουν και στα εποχιακά φρούτα όπου σε ορισμένες περιπτώσεις, φτάνουν μέχρι και το 100% της παραγωγής.
Επίσης, σοβαρό πρόβλημα θα ανακύψει και με την κτηνοτροφία, όπου λόγω του παγετού, κάηκαν τα άγρια χόρτα, με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να είναι υποχρεωμένοι να στραφούν σε μη προγραμματισμένες προμήθειες ζωοτροφών, το κόστος των οποίων θα μεταφερθεί το προσεχές διάστημα στην κατανάλωση.
ΠΗΓΗ: Εφ. Πελοπόννησος