Πάτρα: Δείτε τι θα αλλάξει στην πόλη το 2017 | Από το κέντρο στην Άνω Πόλη και μέχρι το έλος της Αγυιάς

Ενα σχέδιο 43,8 εκατομμ. ευρώ που υπέβαλε η Δημοτική Αρχή της Πάτρας, σε συνεργασία με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης (ΕΥΔ) του ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδος 2014-2020, βρίσκεται επεξεργασμένο και προς υπογραφή στο γραφείο του Απόστολου Κατσιφάρα, με στόχο να αλλάξει μελετημένα και άμεσα την εικόνα στο Κέντρο, την Ανω Πόλη και να δώσει νέα πνοή στην περιοχή της παραλιακής ζώνης της Πάτρας και το έλος Αγυιάς.
Μετά από επίπονη επεξεργασία που διήρκεσε μέχρι πρόσφατα και κορυφώθηκε το καλοκαίρι, διαδικασία την οποία συντόνισε προσωπικά ο περιφερειάρχης σε συνεργασία με τον Δήμο Πατρέων και την Αλκηστη Σταθοπούλου της ΕΥΔ του ΕΠ «Δυτική Ελλάδα 2014-2020, είναι έτοιμος ο Πίνακας Εργων για την έγκριση και υπογραφή του Σχεδίου Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (ΒΑΑ) της Πάτρας.

 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Μετά και την πρόσφατη επαφή της Περιφέρειας με την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου, έκλεισε οριστικά η ένταξη στο πρόγραμμα Βιώσιμη Αστική Ανάπλαση για την Πάτρα, το έργο της «Αποκατάσταση του Θεάτρου «ΑΠΟΛΛΩΝ» και του Μεγάρου Λόγου και Τέχνης» με προϋπολογισμό 5 εκατ. ευρώ.
Ετσι, ο «γερο- Απόλλων», που δεν είχε καν βρει ευκαιρία ανάπλασης μέσα από την ευκαιρία της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας», θα έχει τώρα τη δυνατότητα της διάσωσης. Το κτίριο δεν είναι μόνο ταλαιπωρημένο από την πυκνή και βαριά χρήση, αλλά είναι και στατικά επισφαλές, εξ ου και δεν χρησιμοποιείται ποτέ ο δεύτερος όροφος ενώ πάει καιρός που αποβλήθηκαν οι ερασιτεχνικές δράσεις από το θέατρο.
Την προοπτική αυτή την οφείλει σε κάποιους λίγους ευαίσθητους ανθρώπους που ενδιαφέρθηκαν και πυροδότησαν τις σχετικές διαδικασίες. Η πικρή αλήθεια είναι ότι η πόλη δεν επέδειξε τη δέουσα στοργή για το μνημείο, μολονότι είναι σημαντικό από αρχιτεκτονικής και ιστορικής πλευράς, αλλά έχει ζυμωθεί, ενάμιση αιώνα τώρα, με την κοινωνία και την τοπική ζωή.
Το συγκεκριμένο έργο εντάσσεται στον άξονα «Προστασία και την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και των φυσικών τοπίων και προώθηση δράσεων βιώσιμης κινητικότητας».
Το έργο σε επίπεδο μελέτης και έργων αποκατάστασης θα είναι υπό την ευθύνη και εποπτεία του ΥΠΠΟΑ.
Συμπληρωματικά στο συγκεκριμένο πρόγραμμα με έξτρα ποσό 500.000 ευρώ εντάσσεται και το έργο «Ενεργειακή Αναβάθμιση Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών και Ψηφιοποίηση Συλλογών».

 

ΑΣΤΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ
Το βασικότερο τμήμα των έργων της ΟΧΕ για την Πάτρα είναι το πρόγραμμα «Ολοκληρωμένη Αστική Ανάπτυξη Ιστορικού Κέντρου Πάτρας» προϋπολογισμού 17 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει, σύμφωνα με ότι έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής:
1. Ολοκληρωμένη Αστική Ανάπτυξη στην Ανω πόλη Πατρών.
2. Ολοκληρωμένη Αστική Ανάπτυξη του Ιστορικού Κέντρου στην Κάτω πόλη, με ευρύ Δίκτυο Ποδηλατόδρομων.
3. Αστική Ανάπλαση της περιοχής «Γούβα»
4. Πεζοδρόμηση τμήματος των οδών Παντανάσσης και Ρήγα Φεραίου και Γεροκωστοπούλου.
Εκτός από τα 17 εκατ. του προγράμματος στα οποία περιλαμβάνονται η ανάπλαση του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου και πιθανότατα την τοποθέτηση τελεφερίκ στις σκάλες Αγίου Νικολάου, δίνονται άλλα 500.000 ευρώ για την Αστική Ανάπτυξη της πυκνοκατοικημένης περιοχής Ζαρουχλεΐκων.
Η ιδέα για αναβατήρα στις σκάλες είχε διατυπωθεί πρώτη φορά πριν 25 χρόνια, επί αντιδημαρχίας του αείμνηστου Δ. Αθανασίου, και προφανώς έχει συμπεριληφθεί στις προγραμματικές λίστες στο «μπαούλο» της παράταξης Πελετίδη. Αλλά έχει και τον αντίλογό της, σε μερίδες πολιτών που εκτιμούν ότι δεν είναι θεμιτές τέτοιες παρεμβάσεις σε εμβληματικά σημεία της πόλης, με τρόπο που θα τους μεταβάλλουν «φυσιογνωμία» και χαρακτήρα.

 

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΟΥΣ ΑΓΥΙΑΣ
Ενας άλλος κλάδος του προγράμματος «ΒΑΑ» για την Πάτρα είναι οι «Επενδύσεις για την προστασία εθνικά προστατευόμενων περιοχών» όπου με ποσό 3 εκατ. ευρώ εντάχθηκε το έργο «Ανάπλαση – Αξιοποίηση Περιοχής Camping – Ελους Αγυιάς».
Πρόκειται για μια… χιλιοτραγουδισμένη περιοχή, την οποία διάφορες δημοτικές αρχές είχαν εντάξει στις εξαγγελίες και τα προγράμματά τους, αλλά καμία ουσιαστικά δεν την αξιοποίησε.
Τη χρηματοδότηση της σχετικής μελέτης έκανε ήδη η δημοτική αρχή της Πάτρας και το έργο εντάχθηκε στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2017.
Το έργο εντάσσεται στον τρίτο άξονα του σχεδίου ΒΑΑ με τα έργα που συμφωνήθηκε να γίνουν για να συμβάλλουν στην ουσιαστική σύνδεση του αστικού ιστού με την παραλιακή ζώνη της Πάτρας.
ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΣΗ
Πρέπει να σημειωθεί ότι στην συνολική αναβάθμιση της παραλιακής ζώνης της Πάτρας, με απορρύπανση της ακτής από τα Καμίνια μέχρι και την Παναγοπούλα, θα συνδράμει και το πρόγραμμα για τις «Επενδύσεις στη διαχείριση των υγρών αποβλήτων εντός περιοχών ΒΑΑ».
Το πρόγραμμα αυτό προϋπολογισμού 11,3 εκατ. ευρώ αφορά σε «Βασικές Υποδομές Αποχέτευσης Λυμάτων» με επέκταση και αναβάθμιση του Βιολογικού Καθαρισμού στη νότια Πάτρα και των δικτύων αποχέτευσης που πρέπει να γίνουν στην πρώην Δημοτική Ενότητα του Δήμου Ρίου. Αυτό που είναι να απορείς είναι γιατί αυτά τα έργα δεν έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

 

ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
Το πρόγραμμα έχει και ένα ακόμη άξονα δράσης, την επιχειρηματική καινοτομία με το σχέδιο «Στήριξη επιχειρήσεων (υφιστάμενων και νέων) και ειδικών μορφών επιχειρηματικότητας» και το έργο «Παραγωγική αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων από τοπικές επιχειρήσεις στους τομείς περιφερειακής έξυπνης εξειδίκευσης», προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ.
Είναι προφανές ότι το πρόγραμμα έρχεται να ενθαρρύνει δραστηριότητες φιλικές προς το περιβάλλον και καινοτόμες πρωτοβουλίες, με σκοπό, πέρα από το κοινωφελές του περιεχομένου τους, να τις καταστήσει μοχλό στήριξης της απασχόλησης, ιδιαίτερα στην «περιοχή» της νεολαίας.
Στο πλαίσιο της ΟΧΕ – ΒΑΑ για την Πάτρα προκρίνονται και δύο ακόμη δράσεις για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, με προτεραιότητα το Ανοικτό Λογισμικό για πληροφόρηση και διαδραστικές υπηρεσίες στον πολιτισμό, τουρισμό και αγροτική οικονομία και μία ακόμη δράση ανάπτυξη δικτύου έξυπνων αισθητήρων για την βελτίωση της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος, προϋπολογισμού 1,2 εκατ. ευρώ.
@Αλλα 500.000 ευρώ δίδονται για την «Προώθηση εναλλακτικών μορφών αστικών μεταφορών φιλικών στο περιβάλλον» με το έργο «Κατασκευή Παραλιακής Διαδρομής Ποδηλατοδρόμου Τερψιθέας – Παπαφλέσσα» .
@Με στόχο την προώθηση της βιώσιμης και ποιοτικής απασχόλησης και υποστήριξη της κινητικότητας των εργαζομένων, χρηματοδοτείται με 150 χιλ. ευρώ η δημιουργία «Συμβουλευτικού Κέντρου Ενημέρωσης Ανέργων» στην Πάτρα.