Ο Σταύρος Κοντονής για την κάθαρση του ελληνικού ποδοσφαίρου – Δηλώσεις του Υφυπουργού

«Είναι λαϊκό αίτημα η κάθαρση στο ποδόσφαιρο και έχουμε στο πλευρό μας την ελληνική κοινωνία», ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής μιλώντας «Στο Κόκκινο» και την Αλέκα Ζουμή, ενώ τόνισε ότι «μετά και τη συμφωνία με την FIFA και την ΕΠΟ μένει να δούμε το έγγραφο της FIFA με τις δεσμεύσεις της».

Ο κ. Κοντονής εκτίμησε πως «τα πράγματα θα εξελιχθούν στο δρόμο που χαράξαμε εχθές, ενώ ανέφερε πως προς το παρόν δεν σκέφτεται να επιχειρήσει νέα συνάντηση με τους «μεγάλους» του ελληνικού ποδοσφαίρου.

«Θέλουμε να δώσουμε έναν ολοκληρωμένο αθλητικό νόμο», συνέχισε ο Σταυρος Κοντονής, «ώστε να μην υπάρχουν διαρκώς παρεμβάσεις. Πρέπει να λειτουργούμε στο πλαίσιο των νόμων και του Συντάγματος και όχι να παραβιάζεται κατάφωρα το Σύνταγμα και οι διεθνείς συμβάσεις», συμπλήρωσε, ενώ τόνισε πως προς το παρόν δεν σκέφτεται να επιχειρήσει νέα συνάντηση με τους μεγάλους του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Για την αντίδραση του πρωθυπουργού:

Η συμφωνία που πετύχαμε ήταν απολύτως ικανοποιητική και ήταν ευχαριστημένος.

Για την συμφωνία με την FIFA και την ΕΠΟ:

«Ο πόλεμος κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής είναι μια μάχη συνεχής, δεν θα είναι καθόλου εύκολο, το βλέπουμε αυτόν τον ένα χρόνο και πρέπει να υπάρχει πάντοτε η συμμετοχή και η εγρήγορση της κοινωνίας. Επομένως θα σας έλεγα ότι μπορεί να υπάρχουν προϋποθέσεις σήμερα τα πράγματα να εξελιχθούν ομαλότερα και κανονικά αλλά χρειάζεται συνεχής προσπάθεια. Θεωρώ πως σ αυτή την προσπάθεια είχαμε τον κόσμο στο πλευρό μας. Το αίτημα της κάθαρσης και της διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι ένα λαϊκό αίτημα και θεωρώ πλέον ότι όλοι έχουν καταλάβει πως αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Θα πρέπει να μπει ένα τέλος ακόμα κι αν το κόσμος ήταν η αποβολή της ΕΠΟ από τις διεθνείς διοργανώσεις. Μετά την παρέμβαση και των διεθνών ομοσπονδιών θεωρώ πως δεν μπορεί να υπάρχει κανένας Έλληνας που να μην έχει καταλάβει τι γινόταν και γιατί προσπαθούμε τώρα έναν χρόνο.
Μέχρι αύριο περιμένουμε το έγγραφο από την FIFA για τις δεσμεύσεις της, για το τι θα κάνει και εφόσον εξελιχθούν τα πράγματα ομαλά θα πρέπει να υπάρξει μια παραίτηση της ΕΠΟ από την προσφυγή στο ΣτΕ και μια αίτηση για την επανεξέταση της απόφασης, αυτά είναι που πρέπει να γίνουν από την πλευρά της FIFA και της ΕΠΟ».

Για τις παραπομπές των διωκόμενων στην επιτροπή δεοντολογίας: 

«Η επιτροπή δεοντολογίας της ΕΠΟ θα επαλειφθεί όλων των ανοιχτών υποθέσεων χωρίς κανέναν χρονικό περιορισμό με την τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας της. Όμως ειδικά για όσους εμπλέκονται σε αυτό που έχει κωδικοποιηθεί ‘συμμετοχή και δράση σε εγκληματική οργάνωση’ η FIFA θα επεξεργαστεί την επόμενη εβδομάδα άμεση λύση στο θέμα της παραπομπής έτσι ώστε να είναι σύννομη να είναι βάσει των κανονισμών»
Στη ΦΙΦΑ το κατάλαβαν τις τελευταίες δέκα μέρες ότι οι κανόνες της ΕΠΟ δεν ήταν εναρμονισμένοι με τους δικούς τους. Εμείς το είχαμε θίξει και στο παρελθόν αλλά είτε είχε υποτιμηθεί, είτε δεν είχε ελεγχθεί, δεν ξέρω πάντως διαπιστώθηκε απ ότι πληροφορήθηκα τις τελευταίες μέρες. Θα πρέπει την FIFA να την ενδιαφέρει πάντοτε η τήρηση των κανόνων λειτουργίας μια εθνικής ομοσπονδίας με βάση αυτό που επικρατεί και στην ίδια. Είναι προφανές ότι αντλούσαν μία ενημέρωση μονομερή και όταν είδαν την επιμονή μου πάνω σε αυτό το ζήτημα προφανώς μπήκαν σε υποψίες να το κοιτάξουν και θεωρώ πως οι διαπιστώσεις που έκαναν ήταν διαπιστώσεις δικαίωσης της δικής μου επιμονής».

Για τις αντιδράσεις των ΠΑΕ:

Δεν έχω κάποια επικοινωνία αλλά με βάση τις συζητήσεις που έχουν γίνει την τελευταία χρονική περίοδο για το κρίσιμο αυτό ζήτημα όλοι ήθελαν την συνέχιση των αγώνων αλλά όλοι ήθελαν και την κάθαρση και θεωρώ πως με αυτόν τον τρόπο – αν τα πράγματα εξελιχθούν στην κατεύθυνση που χαράξαμε χθες – θα πρέπει να είναι ικανοποιημένοι».
Για το εάν σκέφτεται να επαναφέρει το θέμα της συνάντησης των τεσσάρων:
«Όχι, αυτή τη στιγμή όχι. Δεν νομίζω πως υπάρχει κάποιο ζήτημα αυτή την στιγμή αυτή την περίοδο που χρίζει εξετάσεως. Με αυτή την συμφωνία νομίζω πως όλοι μπορούμε να δούμε τα πράγματα με μεγαλύτερη άνεση».
Για την συμφωνία στην Super League:
«Θεωρώ πως είναι πολύ σημαντικό ότι και η Σούπερ Λίγκα χθες είχε μια συνεδρίαση που ασχολήθηκε με την αναδιοργάνωση του ποδοσφαίρου, πιστεύω πως τις επόμενες ημέρες θα έχω μια ενημέρωση πιο αναλυτική και από τους εκπροσώπους των ομάδων για να δούμε πως διαμορφώνονται τα πράγματα και πως μπορούμε να προχωρήσουμε γρήγορα στις καλύτερες δυνατές λύσεις».

Για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο:

«Υπάρχει στα σκαριά αυτή η εργασία, θέλουμε να δώσουμε έναν ολοκληρωμένο αθλητικό νόμο να μην γίνονται συνεχείς παρεμβάσεις σε τέτοια ζητήματα για να υπάρχει και μία ασφάλεια και στον κόσμο του αθλητισμού. Νομίζω όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να λειτουργούμε στο πλαίσιο των νόμων και του συντάγματος και βεβαίως και των διεθνών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η χώρα. Κανένας δεν τις βγάζει αυτές από τον λογαριασμό αλλά δεν μπορεί να παραβιάζεται το σύνταγμα και ο νόμος κατάφωρα και να υπάρχουν εξαιρέσεις στην εφαρμογή του νόμου».

Για το εάν εκφράστηκαν ενστάσεις για τους νόμους του 1999, του 2015 και 2016:

«Μου ζήτησαν να συζητήσουμε αορίστως βεβαίως κάποιες διατάξεις στους νόμους του ’99 του 2015 και τον τελευταίο. Τους είπα ότι οι νόμοι δεν αλλάζουν αλλά είμαι στην διάθεσή τους να τους εξηγήσουμε διότι είναι προφανές ότι εδώ η ΕΠΟ παίζει πάλι έναν παρελκυστικό ρόλο, εμφανίζει διατάξεις ως διατάξεις που καταστρατηγούν το αυτοδιοίκητο ενώ κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Είναι φανερό τι κάνει η ΕΠΟ, δεν έχω καμία αμφιβολία από πού προέρχονται αυτές οι ενστάσεις. Είναι απόλυτα θετική η επικοινωνία μας με τις διεθνείς διοργανώσεις, ότι μπορούμε να ανταλλάσσουμε απόψεις και να διαβουλευόμεθα χωρίς παρεμβάσεις και τρικλοποδιές τρίτων».

Για το εάν θα υπάρξει έλεγχος στις ΠΑΕ:

«Υφίσταται νομοθετικό πλαίσιο, θεωρώ πως είναι ικανοποιητικό και μπορεί να εκσυγχρονιστεί ακόμη περισσότερο, βεβαίως δεν είναι αρμοδιότητας του υφυπουργείου Αθλητισμού να πω την λέξη αποκλειστικά καθώς κυρίως είναι του υπουργείου Ανάπτυξης, επομένως θα δούμε που υπάρχουν κενά. Να ξέρετε όμως πως εμείς από πέρσι είχαμε πάρει νομοθετικές πρωτοβουλίες στο νόμο που ψηφίσαμε τον Μάιο για τον έλεγχο που μπορεί να ασκεί στις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Οι αποφάσεις της ΕΕΑ είναι αποφάσεις ενός κρατικού οργάνου και εφαρμόζονται, έχει πάρει πάρα πολλές σοβαρές αποφάσεις για πολύ σοβαρά ζητήματα και με μεγάλη μου χαρά μπορώ να σας πω πως η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των αποφάσεων έχουν επιβεβαιωθεί και από τα διοικητικά δικαστήρια που προσέφυγαν αυτοί που είχαν καταδικαστεί η είχαν υποχρεωθεί σε κάποιες ενέργειες.»

πηγή: stokokkino.gr