Νικολόπουλος για φυσικό αέριο στην Πάτρα: «Ανησυχίες και πολλά ερωτήματα που άπτονται της ασφάλειας των πολιτών»

Παρέμβαση στη Βουλή για το θέμα της εγκατάστασης υποδομών φυσικού αερίου στο νέο λιμάνι έκανε ο βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος με σχετική ερώτηση που κατέθεσε. Ειδικότερα στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής: «Τις τελευταίες ημέρες αναφέρεται εντόνως στον τοπικό Τύπο ότι ο Οργανισμός Λιμένος Πατρών (ΟΛΠΑ) εντός των ορίων του σχεδιάζει να εγκαταστήσει υποδομές φυσικού αερίου (LNG).
Το γεγονός προκαλεί, αν μη τι άλλο, απορίες και μεγάλες ανησυχίες και εγείρονται πολλά ερωτήματα που άπτονται της ασφάλειας των πολιτών και της προστασίας του περιβάλλοντος. Παρόμοιες δεξαμενές, εντός και εκτός Ελλάδος, έχουν τοποθετηθεί μακριά από πόλεις.
Εξ όσων γνωρίζω η απόφαση του ΟΛΠΑ, δεν έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και οι φορείς της Πάτρας, όπως και οι πολίτες είναι ανενημέρωτοι. Ασφαλώς το φυσικό αέριο είναι ευπρόσδεκτο στην Πάτρα και τη Δυτική Ελλάδα, όμως τίθεται ζήτημα ασφαλών προδιαγραφών, περιβαλλοντικών όρων και ενημέρωσης των πολιτών, γιατί έχουν «βαθιά μεσάνυχτα».
Γνωρίζοντας ότι ο ΟΛΠΑ σε όλη του την έκταση γειτνιάζει με πυκνοκατοικημένες περιοχές του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Πάτρας αλλά και ότι οι εγκαταστάσεις φυσικού αερίου έχουν υψηλή επικινδυνότητα και για αυτό τον λόγο απαιτείται να πληρούν πολύ υψηλές απαιτήσεις ασφάλειας (για αυτό άλλωστε και στην Αττική επελέγη ένα σημείο πολύ μακριά από κατοικίες), ερωτώ τους αρμόδιους υπουργούς:
1. Σε ποιο ακριβώς σημείο, εντός των ορίων του ΟΛΠ θα εγκατασταθεί το φυσικό αέριο;
2. Ποιες μελέτες έχουν γίνει για την ασφαλή εγκατάσταση του και ποιες οι προδιαγραφές ασφάλειας που θα τηρηθούν;
3. Οι κάτοικοι των περιοχών που θα γειτνιάζουν αλλά και όλοι οι κάτοικοι της Πάτρας έχουν ερωτηθεί και συμφωνούν;
4. Εάν γίνει η εγκατάσταση ποια τα οφέλη για την οικονομία και την απασχόληση και από ποια μελέτη προκύπτουν;»