Να ξεκολλήσουμε

Του Γιώργου Δημακόπουλου*

Η συνήθεια είναι η σφαλιάρα της αποχαύνωσης, η στωική απάθεια να βλέπεις να ζεις ως κανονικότητα την αταξία, την αναξιοκρατία, τον πελατειασμό και την γραφειοκρατία.  Δεν έχει σημασία αν κομπορρημονείς ότι έχεις γεννήσει την δημοκρατία, σημασία έχει ότι από τότε πέρασαν αιώνες και έχεις επαναπαυτεί σε αυτό. Η χώρα που γέννησε την δημοκρατία γέννησε το ίδιο υπερήφανα την γραφειοκρατία και τον νεποτισμό, αναστολές και εμπόδια να συντηρεί ένα τεράστιο κομματικό πελατειακό κράτος δαιδαλώδες να απομακρύνει τον πολίτη από την συμμετοχή του. Οι πολίτες οδηγούν την πολιτεία. Στην Ελλάδα όμως η πολιτεία καθοδηγεί τους πολίτες. Στον δικό της δρόμο, στο δρόμο των βολεμένων.

Κάνουμε κωλοτούμπες μαζί με την καρέκλα, κοιταζόμαστε στον καθρέφτη και αυτοθαυμαζόμαστε, καβλώνουμε με την δύναμη του να κοροϊδεύουμε με σανό αυτούς που μας εμπιστεύτηκαν στα ψέματα μας. Ή εμείς ή αυτοί, αλλά εμείς θα κερδίζουμε πάντα, πότε μαζί με εσάς πότε με τους άλλους, όπως όποτε βολεύει! Κυβερνάς με τους ακροδεξιούς και παριστάνεις τον αριστερό, κρατάς τον καραμανλή και κατηγορείς τους νυν ότι χρεοκόπησαν την χώρα, είστε δεξιοί – όχι εσείς είστε κομμουνιστές, μην τους ψηφίσετε θα σας πάρουν τα σπίτια που σας φορολογούμε – μην τους ψηφίσετε τα έφαγαν σε μίζες και εμάς δεν μας έδωσαν.  Πουλάμε δήθεν ιδεολογίες σε έναν πλανήτη που σβήνει τις ιδεοληψίες και τα σύνορα. Η ιδεολογία είναι το κράτος στα χέρια μας και η μοιρασιά της εξουσίας. Εσύ προσκυνάς μούμιες της αγίας τάδε γιατί  η παντόφλα της είναι θαυματουργή! Και  εσύ προσκυνάς την μούμια του λένιν και διαβάζεις τα άπαντα του να βρεις λύσεις για τον 21ο αιώνα!  Προσκυνάς μαυσωλεία ιδεών και εμπορευμάτων. Ο γιος του εργολάβου της χούντας κατηγορεί για πορφυρογέννητο τον γιο του πολιτικάντη των ειδικών δικαστηρίων, αλλά και οι δυο μαζί δεν έχουν ούτε ένα ένσημο σε πραγματική δουλειά.  Δεν σου λένε θέλουμε να μείνετε  κορόιδα να μας ψηφίζετε, σου λένε μην είστε κορόιδα μην ψηφίζετε τους άλλους. Μέτρα αντίμετρα, ψέματα και άλλα ψέματα, φταίνε οι προηγούμενοι παραλάβαμε καμένη γη. Και μένεις αποχαυνωμένος. Αλλά δεν αναρωτιέσαι; Γιατί; Τους ζητάς να καταργήσουν σπατάλες από τα υπουργεία 180εκ για να μπουν όλα τα παιδιά άνεργων και εργαζόμενων σε βραφονηπιακούς σταθμούς και εκείνοι επιλέγουν τις σπατάλες για να κρύβουν τους κομματικούς υπαλλήλους. Τους λες να καταργήσετε τον νόμο Τσοχατζόπουλου για τους κομματικούς μετακλητούς να μην διορίζονται ως δημόσιοι υπάλληλοι και ξεροκαταπίνουν.  

Γιατί κάνουμε τόσο στραβά αυτά που για τον υπόλοιπο κόσμο είναι ξεκάθαρα, γιατί επιμένουμε στην καλοπέραση των μονάδων αντί του συνόλου, γιατί δημιουργούμε εμπόδια, γιατί δείχνουμε την έξοδο σε 430χιλ νέους Έλληνες μετανάστες, γιατί με επιμένουμε στο στραβό μας το κεφάλι, και δεν τα αλλάζουμε όλα χωρίς να γκρεμίσουμε την χώρα;

*Ο Γιώργος Δημακόπουλος είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός, στέλεχος του Ποταμιού