Μποζαΐτικα, Αγυιά, Αραχωβίτικα και το κέντρο της Πάτρας στο στόχαστρο σπείρας ληστών | Σε έξαρση οι κλοπές και στη Δυτική Αχαΐα

Ομάδα αλλοδαπών που η σύνθεσή της δεν ξεπερνά τα τέσσερα με πέντε άτομα και που διαθέτει πατρινό πληροφοριοδότη «βλέπει» η Ασφάλεια Πατρών πίσω από τις τέσσερις ληστείες που έχουν σημειωθεί σε βάρος ηλικιωμένων το τελευταίο διάστημα. Η εκτίμηση των αστυνομικών είναι ότι η συγκεκριμένη ομάδα λειτουργεί με σχέδιο που καταρτίζει με πλήρη λεπτομέρεια, αφού προηγουμένως αντλήσει πληροφορίες για το οικονομικό υπόβαθρο των στόχων της.
Εκτιμάται ότι συνεργός της είναι Πατρινός ή κάποιο άτομο που κινείται στην πιάτσα και γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα και είναι εκείνος που δίνει τις κρίσιμες πληροφορίες για το οικονομικό προφίλ των θυμάτων.
Μόλις διαπιστωθεί εάν τα θύματα διαμένουν μόνα τους ή ότι το έδαφος είναι πρόσφορο για ληστεία, αναλαμβάνουν δράστη τα εκτελεστικά μέλη που αλλάζουν σύνθεση για να μην αφήσουν στοιχεία στον τόπο της κάθε ληστείας. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται τέτοιος τρόπος δράστης, μιας και σε άλλες περιπτώσεις έχει ακολουθηθεί η ίδια δομή.
Με εντολή του διευθυντή της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών Απόστολου Μαρτζάκλη κάθε βράδυ στήνονται μπλόκα σε διάφορα σημεία για την σύλληψη των δραστών, μιας και η ευκολία που μπορούν να διαπράττουν ληστεία έχει δημιουργήσει φόβο. Οι δράστες έχουν τη δυνατότητα εισβολής ακόμα και σε κλειδωμένα σπίτια, όπως διαφάνηκε στο τελευταίο περιστατικό με θύμα έναν 85χρονο, στην οδό Νέστορος, στα Μποζαΐτικα, τον οποίο κτύπησαν για να του πάρουν 500 ευρώ.
Οποιοδήποτε ύποπτο αυτοκίνητο θα ακινητοποιείται από τους αστυνομικούς, σε μια προσπάθεια εντοπισμού των δραστών. Οι αστυνομικοί έχουν συγκεκριμένα στοιχεία για το ΙΧ διαφυγής τους, αλλά και άλλα ευρήματα που εκτιμάται ότι θα τους οδηγήσουν στον εντοπισμό τους. Η συγκεκριμένη ομάδα πάντως αλλάζει γεωγραφικό στόχο κάθε φορά και μέχρι σήμερα έχει κτυπήσει σε Μποζαΐτικα, Αγυιά, Αραχωβίτικα και κέντρο.
Το ότι οι δράστες είναι αλλοδαποί προκύπτει από τις μαρτυρίες των ίδιων των θυμάτων που τους ακούνε με σπαστά Ελληνικά να απαιτούν χρήματα και να τα ρωτούν σε ποιο σημείο του σπιτιού τους έχουν κρυμμένα χρυσαφικά. Οσο για τον λόγο που φορούν κουκούλες, εκτιμάται ότι οι ληστές έχουν ποινικό παρελθόν και η αναγνώριση από φωτογραφίες θα ήταν εύκολη υπόθεση για τα θύματα εάν δεν έπαιρναν οι ληστές μέτρα προφύλαξης.

 

Εξαρση των κλοπών
Εκτός όμως από τη βαριά εγκληματικότητα, υπάρχουν και πολλά περιστατικά μεσαίας παραβατικότητας που ενοχλούν και διεγείρουν αρκετούς πολίτες που βλέπουν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται. Το φαινόμενο είναι εμφανές κυρίως σε περιοχές απομονωμένες σε σημείο οι ιδιοκτήτες να αποφεύγουν να καταγγείλουν τα περιστατικά στην Αστυνομία, βλέποντας οτι έχουν πέσει πολλές φορές θύματα πολλές. Από περίπτερα, καφενεία, μέχρι εξοχικές κατοικίες και κήπους σπιτιών η λεγόμενη μεσαία παραβατικότητα είναι αυτή που κάνει τη ζημιά.
«Μας απασχολεί αυτού του είδους η εγκληματικότητα. Δεν παρουσιάζει έξαρση αυτή την περίοδο, όμως είναι αυτή που ενοχλεί» παρατηρεί ο αστυνομικός διευθυντής Νίκος Κοτρωνιάς, που σημειώνει ότι η Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας έχει ριχτεί με όλες τις δυνάμεις της για την πάταξή της. Προσθέτει ότι το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί αρκετές συλλήψεις δραστών που έχουν απασχολήσει για μεσαίας εγκληματικότητας αδικήματα. Το φαινόμενο όμως, κατά τον ίδιο, δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί, γιατί οι συνθήκες που επικρατούν λειτουργούν πολλαπλασιαστικά.
Εντονο είναι το φαινόμενο των κλοπών στην ύπαιθρο, κυρίως στην περιοχή της Δυτικής Αχαΐας, όπου οι αγρότες της περιοχής είχαν αναγκαστεί να κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας για την λειτουργία Τμήματος Ασφαλείας στην Κάτω Αχαΐα.
ΠΗΓΗ: Πελοπόννησος