ΜΕΤΑ…

Του Δημήτρη Σαράντου*

2025 Ελλάδα. Η οικονομική κρίση έχει αρχίσει να υποχωρεί. Οι κοινωνικές συνθήκες, αυτές που δημιούργησαν την μεγάλη κρίση, εχουν ομαλοποιηθέι και η κοινωνία αρχίζει να βγαίνει από τον άκρατο συντηρητισμό και απομονωτισμό, χάρις στην επιρροή του περίπου 1.000.000 επιστημόνων, που επαναπατρίστηκαν μετά από λαμπρές καρριέρες που είχαν στο εξωτερικό όπου αναγκάστηκαν, νέοι τότε, να καταφύγουν. Η εισαγωγή φρέσκων ιδεών από τις “προοδευτικές” χώρες, συνέτεινε στην αλλαγή στάσης και στην Πολιτική.

Η ανικανότητα των κομμάτων των τελευταίων δεκαετιών, η συνεχής άνοδος του λαϊκισμού, και η ελλειψη προοπτικής και λύσεων, οδήγησαν μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2020 στην τεράστια αυξηση  αδιαφορίας και αποχής από τα κοινά. Πολύ λίγα κόμματα αντέδρασαν και αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν, ώστε να δουλέψουν ορθολογικά, με στόχο την αποτελεσματικότητα. Έτσι, γύρω στο 2023, έχει αρχίσει ο λαός να επιστρέφει στην Πολιτική, έχει αρχίσει να μεταμορφώνεται σε Πολίτες.

Βασικά, δύο είναι τα κόμματα που κυριαρχούν στον πολιτικό στίβο. Το ένα, και με μεγαλύτερη εκλογική επιρροή, είναι ένα παλιό παραδοσιακό κόμμα, που είχε την ικανότητα να κατανοήσει τις ανάγκες της Χώρας, αλλά κυρίως, αισθανόμενο την ανάγκη να αυξήσει την εκλογική του επιρροή. Το δεύτερο κόμμα, που είναι και δεύτερο σε αριθμό βουλευτών, είναι σχετικά νέο, ιδρύθηκε το 2018, και διεύρυνε τον δρόμο που είχε ανοίξει γύρω στα μέσα της δεκαετίας το ’10 ένα μικρό πρωτοπόρο κόμμα, που ξεκίνησε προκαλώντας αναστάτωση στον πολιτικό κόσμο, και συζητήσεις ανάμεσα στους Πολίτες, μέ σημαία την Λογική, την Αποτελεσματικότητα, το Ήθος, και την έλλειψη Λαϊκίστικων μεθόδων. Πολύ έξυπνα στόχευσε σε ένα κομμάτι του Λαού, αυτό της μέσης τάξης, επαγγελματιών και ιδιωτικών υπαλλήλων υψηλού μορφωτικού επιπέδου, ανθρώπων που μέχρι τώρα δεν είχαν ενεργή σχέση με την Πολιτική. Το μεγάλο επίτευγμα ήταν ότι κατόρθωσε να δημιουργήσει ένα νέο κομμάτι συνειδητοποιημένων πραγματικών Πολιτών, που μέχρι τώρα δεν είχαν συνειδητοποιήσει ότι αποτελούν μια ξεχωριστή, σημαντική πολιτικά κατηγορία. Το κόμμα αυτό εξαφανίστηκε στις αρχές του 2018 λόγω λαθών απειρίας.

Μέ βάση λοιπόν το δρόμο που άνοιξε το μικρό αυτό κόμμα, ξεκίνησε το νέο, αποτελούμενο από διακεκριμένα μέλη της κοινωνίας, όπως και το προηγούμενο, και από μερικά ικανά στελέχη του προηγούμενου. Γνωρίζοντας και εξετάζοντας τα λάθη που οδήγησαν στην εκλογική αποτυχία το προηγούμενο κόμμα, χάραξε σταθερές στρατηγικές προς τον δρόμο για τον Στόχο, και μία ευφυή επικοινωνιακή στατηγική, ώστε να επικοινωνήσει τις καθαρόταες πολιτικές του θέσεις στον λαό. Ξεκινώντας από την πιο πάνω περιγραφείσα κατηγορία των πολιτών εξασφάλισε ένα πρώτο ποσοστό γύρω στο 7%, που ενισχυόταν σημαντικά από την δειλή στην αρχή, τάση επαναπατρισμού των ξενητεμένων επιστημόνων που συνεχώς αυξανόταν. Εκμεταλευόμενο επικοινωνιακά την εμπιστοσύνη που του άρχισαν να του δείχνουν και άλλα στρώματα του λαού, καθώς με τη βοήθεια των επαναπατρισθέντων άλλαζαν νοοτροπία, κατόρθωσε να αποκτήσει την δεύτερη θέση, με αυξητικές τάσεις, στη Βουλή.

Τα υπόλοιπα κόμματα, παλαιας νοοτροπίας, ανίκανα να προσαρμοστούν, έχουν πλέον συρρικνωθεί σε ασήμαντα ποσοστά, εκτός από ένα, στο χώρο του κέντρου, αποτέλεσμα συγχώνευσης ενός πρωην μεγάλου παίκτη στην πολιτική κατάντια των προηγούμενων δεκαετιών, και μερικών ασήμαντων κομματιδίων, που απορροφήθηκαν ολοσχερώς. Το κόμμα αυτό απευθύνεται στο κατώτερο κομμάτι του λαού, με παλιά λαϊκίστικα συνθήματα, αλλά η εκλογική του επιρροή δεν ξεπέρασε ποτέ το 7-8%.

Οι προοπτικές για τη χώρα είναι  πλέον ευοίωνες, η τάση να γυρίσει στην ευημερία συνεχώς επιταχύνεται, δεδομένου ότι πλέον οι κοινωνία έχει εξυγιανθεί και έχει αντιστραφεί η διάλυση που υπήρχε

Το μόνο σύννεφο που πλανάται είναι μόνο η αυτοκαταστροφική τάση που ανέκαθεν χαρακτήριζε τον Έλληνα…

*Ο Δημήτρης Σαράντου είναι πολιτικός επιστήμονας, οικονομιλόγος