Μαρινόπουλος: Δεν υπάρχουν χρήματα για τη μισθοδοσία | Απαντήσεις για το τι πραγματικά συμβαίνει | Σε ανασφάλεια οι εργαζόμενοι

ΝΕΟΤΕΡΟ:  Σε επικίνδυνες ατραπούς εισήλθε η προσπάθεια διάσωσης του Μαρινόπουλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων στους εργαζομένους εξαντλήθηκαν τα χρήματα της ενδιάμεσης χρηματοδότησης που κρατούσε στη ζωή την αλυσίδα, καλύπτοντας τα έξοδα λειτουργίας μέχρι την έκδοσης της απόφασης του δικαστηρίου και πλέον κανένας δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά την κατάληξη της υπόθεσης.

Αρμόδιες πηγές που μίλησαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, έλεγαν ότι πλέον δεν υπάρχουν τα χρήματα για την καταβολή της μισθοδοσίας του Δεκεμβρίου, ενώ η εκκρεμούσα απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για την έγκριση του σχεδίου διάσωσης της εταιρείας δεν είναι σαφές πότε θα εκδοθεί. Ορισμένες πληροφορίες κάνουν λόγο για τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου του 2017, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι αυτό πρόκειται να συμβεί.

Κύκλοι του υπουργού Επικρατείας έσπευσαν πάντως να καθησυχάσουν τους φόβους των χιλιάδων εργαζομένων και προμηθευτών της αλυσίδας, λέγοντας ότι «οι εργαζόμενοι της Μαρινόπουλος ΑΕ δεν πρέπει να ανησυχούν, λόγω της καθυστέρησης καθαρογραφής της δικαστικής απόφασης. Η καθυστέρηση αυτή, που οφείλεται στους δυστυχώς συνήθεις αργούς ρυθμούς της δικαιοσύνης, δεν θα ακυρώσει τη συμφωνία». Και προσέθεσαν πως «η κυβέρνηση, με όλες τις δυνάμεις της, θα προσπαθήσει, μία επιτυχής συμφωνία υπέρ 13.000 εργαζομένων και χιλιάδων προμηθευτών, να υλοποιηθεί».

Εκπρόσωπος των εργαζομένων που μίλησε στην «Ημερησία» δεν κρύβει την αγωνία του για το μέλλον της αλυσίδας και καλεί την κυβέρνηση να πιέσει για την επίσπευση της απόφασης.

Και αυτό γιατί τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα, αφού η συμφωνία διάσωσης που υπέγραψαν οι τράπεζες με τον Σκλαβενίτη, ο οποίος θα παίξει τον ρόλο του «λευκού ιππότη», εκπνέει στις 14 Φεβρουαρίου και μετά παύει να ισχύει. Επιπλέον, όσο δεν δίνεται λύση τόσο απαξιώνεται η αλυσίδα στα μάτια των καταναλωτών, οι οποίοι παραμένουν εξαιρετικά επιφυλακτικοί απέναντί της. Πηγές με γνώση της κατάστασης αναφέρουν πως παρά την μερική αποκατάσταση της τροφοδοσίας κάποιων καταστημάτων του δικτύου (περίπου 100), λίγοι καταναλωτές κάνουν τις αγορές τους από τα σημεία του Μαρινόπουλου, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολο το εγχείρημα ανάκαμψης.

Οι επόμενες μέρες θα είναι πολυ καθοριστικές για την τύχη του deal, και όλοι περιμένουν τον τρόπο που θα αντιδράσει ο Σκλαβενίτης, ο οποίος πέραν των χρημάτων που έχει συνεισφέρει στην ενδιάμεση χρηματοδότηση, δεν φαίνεται διατεθειμένος να βάλει επιπρόσθετα κεφάλαια.

Ενδεικτικό της δυσκολικών που υπάρχουν είναι και το γεγονός πως σύμφωνα με πληροφορίες της «Ημερησίας», μεγάλος προμηθευτής προχώρησε σε συντηρητική κατάσχεση προσωπικών περιουσιακών στοιχείων της οικογένειας Μαρινόπουλου. Να σημειωθεί πως εκτός της χρηματοδότησης, στο τέλος του Ιανουαρίου τελειώνει και η προστασία που χαίρει η Μαρινόπουλος έναντι μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης για την ικανοποίηση απαιτήσεων που έχουν δημιουργηθεί πριν από την κατάθεση του σχεδίου εξυγίανσης.

ΠΡΩΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (28/12): Εξαντλήθηκε η ενδιάμεση χρηματοδότηση της εταιρείας Μαρινόπουλος ΑΕ, η οποία είχε προβλεφθεί από την συμφωνία μεταξύ των τραπεζών της οικογένειας Μαρινόπουλου και της Σκλαβενίτης ΑΕΕ, μετά από την καταβολή του Δώρου των Χριστουγέννων στους εργαζομένους της υπό διάσωση αλυσίδας σούπερ μάρκετ.

Αρμόδιες πηγές με δηλώσεις τους, προς το ΑΠΕ – ΜΠΕ ανέφεραν ότι πλέον δεν υπάρχουν τα χρήματα για την καταβολή της μισθοδοσίας του Δεκεμβρίου, ενώ η εκκρεμούσα απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για την έγκριση του σχεδίου διάσωσης της εταιρείας δεν είναι σαφές πότε θα εκδοθεί.

Ορισμένες πληροφορίες κάνουν λόγο για τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου του 2017, αλλά δεν είναι σαφές αν όντως πρόκειται να συμβεί. Τούτο πρακτικά σημαίνει ότι η μεγαλύτερη προσπάθεια διάσωσης επιχείρησης στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, είναι στον αέρα.

Έτσι κινδυνεύουν 10.800 άμεσες θέσεις εργασίας της Μαρινόπουλος ΑΕ, εκατοντάδες επιχειρήσεις – προμηθευτές της και δεν θα πέσουν στην αγορά, όπως προβλεπόταν στο πρώτο δίμηνο του 2017 περί τα 350 εκατ. ευρώ.