Κοινωνικό jet lag: Η πάθηση που δεν γνωρίζετε, αλλά κατά πάσα πιθανότητα έχετε

Κάθε εβδομάδα, επί πέντε ημέρες συνεχόμενα, σηκωνόμαστε το πρωί με τον ήχο του ξυπνητηριού και σε μια ώρα που σχεδόν κανείς δεν θα ήθελε να σηκώνεται. Γι’ αυτό και όταν έρχεται το Σαββατοκύριακο, κάνουμε συνήθως δύο πράγματα:

1. ξενυχτάμε την Παρασκευή και το Σάββατο, είτε βγαίνοντας έξω είτε βλέποντας σειρές μέχρι αργά, επειδή ξέρουμε πως την επόμενη δεν θα έχουμε πρωινό ξύπνημα και

2. κλείνουμε το ξυπνητήρι και κοιμόμαστε μέχρι να χορτάσουμε ξεκούραση, θεωρώντας πως έτσι αναπληρώνουμε τον χαμένο ύπνο της εβδομάδας.

Να, όμως, που αυτό όχι μόνο δεν ισχύει, αλλά επιδρά και αρνητικά στην υγεία μας. Και το όνομά του; Κοινωνικό jet lag.

Ενώ εμείς μπορεί να πιστεύουμε πως το σώμα μας έχει ανάγκη για περισσότερο ύπνο μέσα σε αυτές τις δύο μέρες, στην πραγματικότητα το επιπλέον αυτό «χουζούρι» μπορεί να προκαλέσει χρόνια κόπωση, εκνευρισμό, ακόμη και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 11%, σύμφωνα με νέα έρευνα.

«Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν πως η κανονικότητα του ύπνου, πέρα από τη διάρκειά του, παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία μας», είπε η επικεφαλής της έρευνας, Sierra B. Forbush, στο EurekAlert.

«Αυτό υποδηλώνει πως ένα τακτικό πρόγραμμα ύπνου μπορεί να είναι μια αποτελεσματική, σχετικά απλή και ανέξοδη προληπτική θεραπεία για καρδιακές παθήσεις καθώς και για πολλά άλλα προβλήματα υγείας», προσθέτει.

Όλοι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα τη σημασία του να κοιμόμαστε αρκετά κάθε μέρα, τώρα όμως γίνεται κατανοητό πως είναι εξίσου σημαντικό να έχουμε ένα καθορισμένο μοτίβο ύπνου που θα μένει σταθερό, ανεξάρτητα από το αν μπορούμε να κοιμηθούμε περισσότερο ή λιγότερο.

 

Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται «κοινωνικό jet lag» επειδή προκαλείται συνήθως από την κοινωνική νυχτερινή ζωή των ανθρώπων και επειδή η επίδραση που έχει πάνω τους μοιάζει πολύ με αυτή ενός jet lag.

«Η συμπεριφορά αυτή μοιάζει σαν οι περισσότεροι άνθρωποι να πετούσαν την Παρασκευή το απόγευμα από το Παρίσι στην Νέα Υόρκη ή από το Λος Άντζελες στο Τόκιο, και τη Δευτέρα να γυρνούσαν πίσω»», λέει ο Dr. Till Roenneberg, καθηγητής στο Ινστιτούτο Ιατρικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου, στο WebMD.

«Καθώς αυτό μοιάζει σχεδόν με το φαινόμενο του jet lag μετά από ταξίδι, το αποκαλούμε κοινωνικό jet lag. Οι άνθρωποι αναγκάζονται να ζουν μια ζωή σε σχεδόν διαφορετικές χρονικές ζώνες, σε σχέση με το βιολογικό τους ρολόι».

Παλιότερες έρευνες για το κοινωνικό jet lag έχουν δείξει πως όσοι πάσχουν από αυτό έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη, να καπνίζουν, να καταναλώνουν περισσότερη καφεΐνη και να πίνουν περισσότερο αλκοόλ από το συνηθισμένο.

Γι’ αυτό το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να προσπαθείτε να κοιμάστε επτά ώρες κάθε βράδυ και να μην πέφτετε στην παγίδα να κοιμάστε περισσότερο τα Σαββατοκύριακα. Μακροπρόθεσμα, θα ανταμειφθείτε.