Κακοποίηση ζώων: Ένα σύγχρονο κοινωνικό θέμα

Της Μαρίας Μανωλοπούλου*

Σήμερα που η ανθρώπινη κοινωνία δοκιμάζεται από τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα, είναι η στιγμή να αναλογισθούμε όλοι μας την σημασία που μπορεί να διαδραματίσει στη ζωή μας η αγάπη για τα ζώα.

Και όμως δυστυχώς υπάρχουν άτομα που κακοποιούν πολλάκις με απίστευτη βαρβαρότητα τα ζώα και μάλιστα φθάνουν στο σημείο τα ‘κατορθωματά τους’ αυτά να τα ανεβάζουν στο διαδύκτιο η να τα προβάλλουν με απύθμενο θράσος και περισσή κακότητα. Κανένας δεν αναγκάζεται να διατηρεί κατοικίδιο ζώο, αλλά από την στιγμή που το αποκτά θα πρέπει να αντιλαμβάνεται πλήρως τις συνέπειες και τις υποχρεώσεις του. Τα ζώα σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να τα βλέπουμε σαν ένα μικρό δώρο προς ευχαριστησή των ιδίων η των παιδιών μας.

Όσες φιλοζωικές οργανώσεις και αν δημιουργηθούν, όσο έργο και αν παράσχουν είναι σίγουρο, ότι σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αν εμείς οι ίδιοι, η κοινωνία γενικότερα δεν αντιληφθεί την πρέπουσα φροντίδα που θα πρέπει να παρέχουμε στα ζώα.

Επιτέλους, αν μέσα από την ευαισθητοποίηση οργανώσεων, ατόμων, παιδιών δεν μπορέσει να περάσει αυτό το τόσο σημαντικό μήνυμα της ‘προστασίας των ζώων’, τότε αναμφίβολα οι νόμοι για την προστασία τους θα πρέπει να λειτουργήσουν αυστηρά και οι ποινές να είναι παραδειγματικές.

*Η Μαρία Μανωλοπούλου είναι πρόεδρος του φιλοζωικού σωματείου «ΠΕΡΙΤΑΣ»