Και στις δύο εθνικές οδούς τα αγροτικά μπλόκα…

Στη νέα εθνική οδό Πατρών- Κορίνθου παραμένουν αγρότες της Αιγιάλειας , που χθες έκλεισαν και το δρόμο στο ύψος του Αιγίου 5-7μ.μ ενώ και για σήμερα Κυριακή προχωρούν σε τρίωρο αποκλεισμό 6.30-9.30μ.μ, κλιμακώνοντας.
Άκαμπτοι, παρά την επιδείνωση της κακοκαιρίας, οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Αιγιάλειας, μέσω του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου, οργανώνουν τη πάλη και τη διεκδίκηση της μικρομεσαίας αγροτιάς της Αιγιάλειας, σ’ ένα δίκαιο αγώνα για την επιβίωση μας άλλα και για την διατροφή του ελληνικού λαού.
Σε υπόμνημα προς τα κόμματα, αναφέρουν:
Αγωνιζόμαστε ενάντια στις πολιτικές της Ε.Ε. και των μέτρων που περιλαμβάνει το 3ο μνημόνιο ,που μας ξεκληρίζουν. Πέρα από αυτά τα προβλήματα που μας έχουν βγάλει στο δρόμο, οι πρόσφατες ζημιές από την χιονόπτωση και τον παγετό ήρθαν να μας αποτελειώσουν. Ζητάμε την άμεση εκτίμηση και αποζημίωση στην παραγωγή, το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο αλλά και στις εγκαταστάσεις των αγροτών και κτηνοτρόφων της Αιγιάλειας.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
1) Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ. Να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις-ενισχύσεις. Να συνδεθούν οι επιδοτήσεις-ενισχύσεις με την παραγωγή και το ζωϊκό κεφάλαιο
2) Φορολογία στο πραγματικό εισόδημα, να καταργηθούν τα τεκμήρια. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000€ και 3.000€ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση για το επιπλέον εισόδημα. Κατάργηση υποχρέωσης τήρησης λογιστικών βιβλίων μέχρι 40.000€ τζίρο (προϊόντα-ενισχύσεις)
3) Κατάργηση της αύξησης στις ασφαλιστικές εισφορές του ΟΓΑ. Δωρεάν δημόσια υγεία-πρόνοια. Σφράγισμα των βιβλιαρίων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Σύνταξη στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να μείνει στα χαρτιά ο νέος ασφαλιστικός νόμος-έκτρωμα.
4) Κατάργηση του ΦΠΑ 24% σε μέσα και εφόδια. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% όπως έχουν οι βιομήχανοι. Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο όπως οι εφοπλιστές. Κατάργηση των χαρατσιών (ΕΝΦΙΑ, δηλώσεις ΟΣΔΕ, ηλεκτρονική σήμανση των ζώων κ.α.) που εκτοξεύουν στα ύψη το κόστος. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο για τις ζημιές από τα φυσικά φαινόμενα και τις νόσους.
5) Ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών 15.000€ Καμία κατάσχεση και πλειστηριασμός για πρώτη κατοικία, αγροτοκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και χωραφιών, από δάνεια συνολικής αξίας μέχρι 300.000€ καθώς και για την αρπαγή χρημάτων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς για οφειλές στην τράπεζα, στην εφορία, στον ΟΓΑ, στον ΕΛΓΑ.
6) Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας.
7) Κατάργηση του φόρου στο κρασί. Να αποσυρθούν τα μέτρα φορολόγησης για το τσίπουρο.
8) Τιμές για την κορινθιακή σταφίδα που να αναλογούν στην πραγματική αξία της(κόστος, χρόνος εργασίας, κ.τ.λ.). Άμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοση τους. Όχι στα υπέρογκα επιτόκια δανεισμού των παραγωγών.
9) Να καταβληθούν άμεσα οι ενισχύσεις που οφείλονται στους παραγωγούς, με ευθύνη του υπουργείου(ΟΠΕΚΕΠΕ) με την ΓΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ.
10) Να εκτιμηθούν και να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες αγρότες- παραγωγοί για τις ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο (λεμόνια, πορτοκάλια, ελιές κ.τ.λ.) και οι κτηνοτρόφοι για το ζωικό κεφάλαιο και τις σταβλικές εγκαταστάσεις. (από χιονόπτωση, παγετό, κατολισθήσεις). Να γίνει άμεση αποκατάσταση της αγροτικής οδοποιίας αλλά και του υδρευτικού και αρδευτικού συστήματος.

 

ΗΛΕΙΑ

Σταθεροί στις αποφάσεις τους οι αγρότες της Ηλείας, προχώρησαν χθες το μεσημέρι σε νέο δίωρο αποκλεισμό της εθνικής οδού Πατρών-Πύργου, στο ύψος του Λατιφίου.

Το μπλόκο των αγροτών έχει λάβει απόφαση να κλείνει σε πρώτη φάση την εθνική οδό ανά δύο ημέρες για δύο ώρες, μέχρις ότου ληφθούν αποφάσεις σε πανελλαδικό επίπεδο από όλα τα μπλόκα, για κοινή κινητοποίηση.
Στο πλαίσιο λοιπόν της απόφασης του μπλόκου, χθες στις 12 το μεσημέρι οι αγρότες παράταξαν τα τρακτέρ τους κάθετα στην εθνική οδό, διακόπτοντας την κυκλοφορία των διερχόμενων οχημάτων.
Οι αστυνομικοί εξέτρεπαν την κυκλοφορία μέσω Δουνεΐκων και Καρδαμά, την ίδια ώρα που οι αγρότες φώναζαν συνθήματα με τα αιτήματά τους, κρατώντας ανά χείρας τα πανό τους