Ιστορικές στιγμές: Ολοι, πλην Μελανσόν, στηρίζουν Μακρόν για πρόεδρο

Ενα δημοκρατικό μέτωπο όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης υψώνεται στη Γαλλία εναντίον της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν. Από το Σοσιαλιστικό κόμμα, την Δεξιά, ως το Κομμουνιστικό κόμμα, όλα σχεδόν τα κόμματα της αντιπολίτευσης (πλην νεοκομμουνιστών και ακραίων αριστερών) κάλεσαν τους Γάλλους ψηφοφόρους να στηρίξουν τον φιλελεύθερο σοσιαλιστή Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο της προεδρικής εκλογής, που θα γίνει στις 7 Μαΐου, ώστε να κόψουν την πορεία της Λεπέν για την προεδρία.
Ο μόνος που δεν ζήτησε από τους οπαδούς του να στηρίξουν την δημοκρατική λύση, αλλά αντίθετα εξομοίωσε τον Μακρόν με την Λεπέν ως «εχθρούς», ήταν ο νεοκομμουνιστής υποψήφιος Ζαν Λυκ Μελανσόν, ο οποίος ήρθε τέταρτος στον πρώτο γύρο.

Μελανσόν: Ελεύθεροι οι ψηφοφόροι μου για τον β’ γύρο
Απογοητευμένος με το αποτέλεσμα εμφανίστηκε ο νεοκομμουνιστής υποψήφιος Ζαν Λυκ Μελανσόν. «Το αποτέλεσμα που ακούσαμε δεν ήταν εκείνο που ελπίζαμε όλοι. Δεν ήταν ένα καλό αποτέλεσμα.» παραδέχθηκε.
Ο Μελανσόν διαβεβαίωσε τουλάχιστον ότι θα το σεβαστεί το εκλογικό αποτέλσμαόποιο και αν είναι.
Ο Μελανσόν επιτέθηκε και τους δύο «μονομάχους» Λεπέν και Μακρόν τους οποίους κατηγόρησε ότι θέλουν να παραμείνουν οι υπάρχοντες θεσμοί και ότι δεν έχουν οικολογική συνείδηση.
Ωστόσο δεν έδωσε «γραμμή» για τον β’ γύρο. «Δεν θέλω να πω κάτι περισσότερο. Ο καθένας από σας ξέρει τις θέσεις μου. Δεν έχω λάβει καμία εντολή για το τι θα πράξουν. Οι υποστηρικτές μου θα λάβουν τις δικές τους αποφάσεις» είπε.

Ο Ολάντ συνεχάρη Μακρόν
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ τηλεφώνησε στον Εμανουέλ Μακρόν στις 8.15 μ.μ. (9.15 μ.μ. ώρα Ελλάδος) για να τον συγχαρεί για το αποτέλεσμα.
Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους, σύμφωνα με την γαλλική Προεδρία, θα εκφραστεί σύντομα με δήλωση, πιθανότατα στις αρχές της εβδομάδας. Ο κ. Ολάντ θα καλέσει σε ψήφο ενάντια στην Ακροδεξιά.
Ο κ. Ολάντ παρακολούθησε τα αποτελέσματα στο προεδρικό γραφείο, μαζί με στενούς του συνεργάτες.

Φιγιόν: Στηρίζω Μακρόν
Ο συντηρητικός υποψήφιος Φρανσουά Φιγιόν εξέφρασε ανοικτά την στήριξή του στον Μακρόν στον β’ γύρο.
«Δεν το κάνω ελαφρά τη καρδιά, αλλά η αποχή δεν είναι επιλογή. Πολλώ δε μάλλον που ένα κόμμα όπως το Εθνικό Μέτωπο είναι κοντά στην εξουσία» δήλωσε θυμίζοντας: «Είναι γνωστό για τις μισαλλόδοξες απόψεις του το κόμμα που ίδρυσε ο Ζαν Μαρίν Λεπέν.
Δεν υπάρχει άλλη λύση από την καταψήφιση της άκρας δεξιάς. Συνεπώς θα στηρίξω τον Εμανουέλ Μακρόν».

Αμόν: Στηρίζω Μακρόν και όχι την εχθρό της Γαλλίας
Σε δηλώσεις του ο ηγέτης των σοσιαλιστών Μπενουά Αμόν τόνισε ότι «δυστυχώς τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα θέλαμε». Διεμήνυσε δε πως στο β’ γύρο θα στηρίξει Μακρόν. Οπως είπε «από αύριο έχουμε αναμέτρηση μεταξύ ενός «πολιτικού αντιπάλου» – εννοώντας τον Μακρόν – και «μιας «εχθρού της Γαλλίας» εννοώντας την Μαρίν Λεπέν.

Υποκλίνεται στον Μακρόν το Σοσιαλιστικό Κόμμα -Του τηλεφώνησε ο Ολάντ
Ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ τηλεφώνησε στον Εμανουέλ Μακρόν για να τον συγχαρεί. Πηγές από το περιβάλλον του Ολάντ αναφέρουν ότι ο πρόεδρος «θα εκφραστεί πολύ καθαρά και γρήγορα» για την επιλογή του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Αλλά όχι την Κυριακή», εξηγεί το προεδρικό μέγαρο.

Την στήριξη του σοσιαλιστικού κόμματος της Γαλλίας στον Εμανουέλ Μακρόν στο β’ γύρο, εξέφρασε ανοικτά ο ηγέτης του σοσιαλιστικού κόμματος Μπενουά Αμόν που καταποντίστηκε στον α’ γύρο των εκλογών.


Σε δηλώσεις του ο ηγέτης των σοσιαλιστών Μπενουά Αμόν έκανε λόγο για «ιστορική ήττα του Σοσιαλιστικού κόμματος» και τόνισε ότι «δυστυχώς τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα θέλαμε». Διεμήνυσε δε πως στο β’ γύρο θα στηρίξει Μακρόν.
Οπως είπε «από αύριο έχουμε αναμέτρηση μεταξύ ενός «πολιτικού αντιπάλου» – εννοώντας τον Μακρόν – και «μιας «εχθρού της Γαλλίας» εννοώντας την Μαρίν Λεπέν.

Αλλά και το νούμερο δύο της ομάδας του Μπενουά Αμόν στην προεκλογική περίοδο, Aurélie Filippetti, κάλεσε τους Γάλλους να ψηφίσουν υπέρ του Εμμανουέλ Μακρόν.
«Φυσικά είμαι απογοητευμένη, γιατί ο Μπενουά Αμόν έκανε μια αξιοπρεπή εκστρατεία και παρά την ήττα του έδειξε μεγάλο ανθρωπισμό. Εφερε νέες ιδέες τις οποίες χρειαζόμαστε. Η Αριστερά δεν βρίσκεται στον δεύτερο γύρο, ο Εμανουέλ Μακρόν δεν εκπροσωπεί την Αριστερά, ποτέ δεν το δήλωσε άλλωστε. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να στηρίξουμε την υποψηφιότητά του για να σταματήσουμε την απειλή της Μαρίν Λεπέν».
Ο πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ο οποίος στήριξε τον Μακρόν από τον πρώτο γύρο καλεί να ψηφιστεί στον δεύτερο γύρο.

Και ο νυν σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Γαλλίας καλεί να στηριχθεί ο Μακρόν
Ο πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ κάλεσε τους Γάλλους να ψηφίσουν Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Ζήτησε μια «καθαρή θέση όλων των δημοκρατών» απέναντι στο «σκοτεινό σχέδιο» του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου», «15 χρόνια μετά το σοκ του Απριλίου 2002», όπως είπε, υπαινισσόμενος την νίκη του πατέρα της Λεπέν.
«Απόψε, η παρουσία μιας υποψήφιας της άκρας δεξιάς στον δεύτερο γύρο της προεδρικής εκλογής, 15 χρόνια μετά το σοκ του Απριλίου 2002, απαιτεί μια καθαρή και σαφή θέση όλων των δημοκρατών. Για τον λόγο αυτό, τους καλώ κατηγορηματικά να ψηφίσουν τον Εμμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο για να πολεμήσουμε το Εθνικό Μέτωπο και να κάνουμε το σκοτεινό σχέδιό του πισωγυρίσματος της Γαλλίας και διχασμού των Γάλλων να αποτύχει», δήλωσε ο γάλλος πρωθυπουργός από το Hôtel de Matignon.

Υπέρ Μακρόν ο γραμματέας του Σοσιαλιστικού κόμματος
Με ένα Tweet, ο γραμματέας του Σοσιαλιστικού κόμματος Jean Christophe Cambadelis κάλεσε το κόμμα «να ενωθεί για να κάνει μέτωπο εναντίον του Εθνικού Μετώπου». «Χαιρετίζω την θαρραλέα προεκλογική εκστρατεία του Μπενουά Αμόν. Ο δεύτερος γύρος δεν κερδήθηκε. Το Σοσιαλιστικό κόμμα πρέπει να ενωθεί για να κάνει μέτωπο εναντίον του Εθνικού Μετώπου», έγραψε.

Υπέρ Μακρόν η Δεξιά
Ο μεγάλος χαμένος της προεδρικής εκλογής Φρανσουά Φιγιόν κάλεσε τους Γάλλους να κλείσουν τον δρόμο της Μαρίν Λεπέν στην προεδρία και να ψηφίσουν τον Εμμανουέλ Μακρόν.
«Είναι η προσωπική μου ήττα, αναλαμβάνω όλη την ευθύνη», δήλωσε ο ητττημένος Φιγιόν, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων.
«Παρά τις προσπάθειές μου, δεν μπόρεσα να σας πείσω», δήλωσε ο Φιγιόν.
«Τα εμπόδια στον δρόμο μου ήταν πολλά. Αναλαμβάνω την ευθύνη, αυτή η ήττα είναι δική μου, εγώ μόνος μου θα την αναλάβω. Απευθύνω ένα μήνυμα φιλίας σε όσους με στήριξαν» είπε ο Φιγιόν.
Ο γερουσιαστής François Baroin κάλεσε τους δεξιούς ψηφοφόρους να ψηφίσουν Εμμανουέλ Μακρόν.
«Πρέπει να είμαστε αξιοπρεπείς και να σεβαστούμε την ψήφο των Γάλλων. Εζησα το 2002 την κατάρρευση της Αριστεράς, δεν πίστευα ότι θα ζούσα στην Δεξιά το ίδιο πράγμα, ότι η γκολική οικογένεια που ίδρυσε την 5η Δημοκρατία θα έσβηνε από τον δεύτερο γύρο. Είναι ένας σεισμός για εμάς, με βαριές συνέπειες.
Το σχέδιο της κυρίας Λεπέν σημαίνει χάος για τη χώρα. Προσωπικά θα ψηφίσω τον Μακρόν».


Αλλα κορυφαία στελέχη της Δεξιάς, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Jean-Pierre Raffarin και ο νυν περιφερειάρχης της Νίκαιας Christian Estrosi κάλεσαν να ψηφιστεί ο Μακρόν στον δεύτερο γύρο.
«Είναι μεγάλη η απογοήτευση για πολλούς Γάλλους. Η παρουσία της κ. Λεπέν στον δεύτερο γύρο είναι ένα πολύ άσχημο νέο και γι’αυτό, χωρίς δισταγμό, καλώ όλους όσοι είναι στην ίδια γραμμή να στοιχηθούν πίσω από τον Εμμανουέλ Μακρόν. Πρέπει στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές να έχουμε μια πλειοψηφία που θα ισορροπεί τις ακρότητες του Μακρόν. Οι Ρεπουμπλικανοί, οι οποίοι είναι δεμένοι με τις αξίες της Γαλλίας, πρέπει να στοιχηθούν πίσω από τον Εμμανουέλ Μακρόν.

Ο Δεξιός Αλέν Ζιπέ καλεί να ψηφιστεί ο Εμμανουέλ Μακρόν
Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ, ο οποίος έχασε από τον Φρανσουά Φιγιόν στις εσωκομματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών, έκανε δήλωσε από το δημαρχείο του Μπορντώ (είναι δήμαρχος):
«Η χώρα μας χρειάζεται θαρραλέες μεταρρυθμίσεις για να οικοδομήσουμε ένα ισχυρό κράτος, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να επαναφέρουμε την παιδεία και την κατάρτιση στην καρδιά της πολιτικής. Περιμένω από τον Εμμανουέλ Μακρόν να επαναφέρει την αξιοπιστία της Γαλλίας στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια σκηνή και να δώσει στη νεολαία της Γαλλίας την ελπίδα ενός καινούριου κόσμου».

Υπέρ Μακρόν και το κομμουνιστικό κόμμα Γαλλίας
Ο Pierre Laurent, ο γραμματέας του Κομμουνιστικού κόμματος Γαλλίας κάλεσε τους Γάλλους να ψηφίσουν εναντίον της Μαρίν Λεπέν:
«Καλώ να καταψηφιστεί η Μαρίν Λεπέν. Δύο σημειώσεις: η εκπληκτική άνοδος του Ζαν Λυκ Μελανσόν, η οποία είναι μεγαλύτερη από το 2012, σημαίνει ότι υπάρχει μια αριστερά που αναγεννάται σε αυτές τις εκλογές. Υπάρχει ένας δεύτερος γύρος στον οποίο δεν αναγνωρίζω τον εαυτό μου, όπως και εκατομμύρια άνθρωποι. Θα νικήσουμε την Μαρίν Λεπέν, σας καλώ να την νικήσουμε, μόνο ένα ψηφοδέλτιο υπάρχει για να το κάνουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι στηρίζουμε το πρόγραμμα του Εμμανουέλ Μακρόν, τον οποίο επίσης θα κληθούμε να πολεμήσουμε».

Mάλιστα, η κομματική εφημερίδα του ΚΚΓ κυκλοφόρησε την Δευτέρα, 24 Απριλίου, με ένα εκπληκτικό εξώφυλλο και τίτλο «ΠΟΤΕ» Λεπέν.

Ποιόν θα ψηφίσουν οι υποψήφιοι που έχασαν
Για τον Μακρόν: Ο Φρανσουά Φιγιόν και ο Μπενουά Αμόν
Δεν δίνουν γραμμή: Philippe Poutou, François Asselineau
Θα ψηφίσει λευκό : Nathalie Arthaud (Ακρα Αριστερά)
Δεν ξέρουν ακόμη : Ο Ζαν Λυκ Μελανσόν, ο οποίος θέλει πρώτα να συμβουλευθεί τα μέλη του κινήματός του και ο Nicolas Dupont-Aignan, ο οποίος θέλει να συμβουλευθεί τα όργανα του κόμματός του
Αγνωστη τοποθέτηση : Jacques Cheminade, Jean Lassalle.