Θέλει ο αριστερός να κρυφτεί και η χαρά δεν τον αφήνει

Του Ηλία Κυριακόπουλου*

Στα 2,5 χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και Οικολόγων έχουμε ζήσει πολλά ως έθνος, ως χώρα, ως κοινωνία πολιτών.

Ψέματα, υποκρισία, ψευτοπαλικαρισμοί, αδιέξοδα, φανφάρες, αντιφάσεις… Η κυβέρνηση της «πρώτη φορά αριστερά» σχεδόν από την πρώτη στιγμή έδειξε δείγματα πλήρους αποτυχίας, ενώ πλέον συνεχίζει ένα παιχνίδι ψευτοεντυπώσεων, προκλήσεων και δημιουργίας εμφυλιακού κλίματος στην κοινωνία.

Τα στελέχη αυτού του δήθεν αριστερού (αυτού με τις δεξιές τσέπες) μπλοκ, της ακροδεξιάς συνιστώσας και των κατ’ επίφαση οικολόγων, αφού δεν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις, αφιερώθηκαν σε ένα παιχνίδι που ξέρουν να κάνουν καλά: αυτό της πρόκλησης και της διαρκούς πολεμικής διάθεσης απέναντι σε όλους όσους τολμούν να έχουν άλλη άποψη από αυτούς.

Στην αρχή είχαμε την ατάκα του «ηθικού πλεονεκτήματος». Γρήγορα καταρρίφθηκε αυτός ο μύθος. Μετά, όταν τους στρίμωχνες στον τοίχο της λογικής και δεν ήξεραν που να κρυφτούν, σου απαντούσαν «για όλα φταίνε οι προηγούμενοι-αυτοί ήταν καλύτεροι;» και όταν τους ανταπαντούσες «γι’ αυτό φέραμε εσάς, επειδή σιχαθήκαμε τους προηγούμενους» τότε …σφύριζαν αδιάφορα!

Και φυσικά μετά βγήκε ο πραγματικός εαυτός, αυτός που δεν μπορεί να κρυφτεί όσες μάσκες κι αν φορέσουν, όσες γραβάτες κι αν αρνηθούν να φορέσουν: πόλεμος προς όλους, που πηγάζει από το μίσος που τρέφουν χρόνια, από το κόμπλεξ που πάντοτε είχαν και από το σύνδρομο ανωτερότητας με το οποίο γαλουχήθηκαν από τους μέντορές τους (ένα μάτσο τεμπέληδες που πληρώνονταν για να κάθονται και να λένε μπούρδες). Χωρίς ενοχές, χωρίς πολιτισμό, χωρίς σεβασμό ούτε καν στα στοιχειώδη, όπως για παράδειγμα σε έναν νεκρό, ή έναν ασθενή που εγχειρίζεται για να αντιμετωπίσει τον καρκίνο.

Πάρτε ένα δείγμα:

Ραχήλ Μακρή: Η Ραχήλ Μακρή θέλησε να σχολιάσει το γεγονός ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης επέλεξε να χειρουργηθεί σε ιδιωτικό θεραπευτήριο, καθώς πρόσφατα του διέγνωσαν όγκο στην κάτω κοιλία. Παρότι, ο λόγος που ο πρόεδρος του «Ποταμιού» έκανε την επέμβαση αυτή (με ρομποτική χειρουργική) σε ιδιωτικό νοσοκομείο ήταν πως δεν μπορούν να την υποστηρίξουν τα δημόσια νοσοκομεία, η Ραχήλ έγραψε στο twitter «Μπα ο νεοφιλελέ ποταμάκιας δεν πηγαίνει στα νοσοκομεία μαζί με το πόπολο; Όχι ε; Βέβαια αφού δεν μπορεί μαζί με τους φτωχούς». Η ίδια παρόλα αυτά, το 2014 βρέθηκε σε χειρουργείο ιδιωτικού θεραπευτηρίου!

Γιώργος Καράμερος: Με την είδηση του θανάτου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ο αντιπεριφερειάρχης της Δούρου έτρεξε να γράψει: «Ο μέγας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κατόρθωσε στο θάνατό του να τον υμνούν περισσότερο η διαπλοκή & τα χαμαιτυπεία (δικοί του όροι) #mitsotakis»

Γιάννης Μπαλάφας: Ο υφυπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μπαλάφας θεώρησε πως ο θάνατος του 11χρονου από αδέσποτη σφαίρα στο Μενίδι ήταν «μία στραβή»!

Παύλος Πολάκης: Ο Πολάκης, το αντράκι, στην αγωνία του να υπερασπιστεί την οπλοφορία του, απαντά σε δημοσιογράφο που τόλμησε να τον κατηγορήσει, χρησιμοποιώντας ως επιχειρήμα τα πτυχία που πήραν οι αδερφές του…συνδέοντάς τα με τον πολιτισμό της οικογένειάς του!

Θεανώ Φωτίου: Και φυσικά έχουμε και τη Φωτίου με τα γεμιστά της, η οποία θεωρεί αριστερή επιτυχία τα συσσίτια στα σχολεία, τα οποία συν τοις άλλοις θα αντιμετωπίσουν και την …παχυσαρκία των παιδιών!

Απέναντι σε αυτά τα πλάσματα δεν είναι δυνατόν να υπάρξει κι άλλη ανοχή. Η σύμπραξη μαζί τους είναι συνενοχή, ακόμα κι αν αυτή εκφράζεται μέσω της ανανέωσης της εκλογικής εμπιστοσύνης του πολίτη.

Εκτός κι αν κάποιοι αρέσκονται να κυβερνώνται από το συγκεκριμένο βόθρο, εκτός κι αν κάποιοι προτιμούν να τους κοροϊδεύουν, να τρώνε σφαλιάρες και να λένε υποτακτικά «ευχαριστώ».

*Ο Ηλίας Κυριακόπουλος είναι πολιτικός επιστήμονας και Γραμματέας Πάτρας του Ποταμιού