Η 37η επέτειος της επανακομιδής του Σταυρού του Αγίου Ανδρέα, από τη Μασσαλία

Λαμπρές θρησκευτικές εκδηλώσεις τελούνται αυτό το σαββατοκύριακο, με αφορμή τη συμπλήρωση 37 ετών από την επανακομιδή από την Γαλλία, τμήματος του Σταυρού όπου μαρτύρησε ο Αγιος Ανδρέας.
Η επανακομιδή έγινε απο τη Μασσαλία στις 19/1/1980, κατά την περίοδο της αρχιεροσύνης του μακαριστού τέως Μητροπολίτη κυρού Νικοδήμου.
«Τα τεμάχια του Σταυρού όπου μαρτύρησε ο Αγιος Ανδρέας διασώθηκαν χάρη στην αυτοθυσία ενός μοναχού που με κίνδυνο της ζωής του, τα ανέσυρε από την πυρά στην οποία τον είχαν ρίξει κατά την περίοδο της Γαλλικής Επανάστασης. Επεσε στη φωτιά και έσωσε το τμήμα του Σταυρού που φυλάσσεται στην πόλη μας σήμερα» σύμφωνα με τον Μητρηπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο. Σεβασμιότατος.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα:
> Σήμερα Σάββατο 21 Ιανουαρίου, ώρα 6μ.μ. τελείται Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός ενώ, θα γίνει και η μεταφορά του Σταυρού στο μέσον του ναού για το ιερό προσκύνημα, και
> Αύριο Κυριακή 22 Ιανουαρίου, ώρα 7-10:30 π.μ., τελείται Ορθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, υπό του Μητροπολίτου Πατρών και του Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου.
«Οπως κάθε χρόνο, αυτή την Κυριακή στον περικαλλή νέο ναό του Αποστόλου θα τιμήσουμε τον Αγιο Ανδρέα, διότι ο Θεός οικονόμισε, να έχουμε εδώ και αυτόν τον χαριτόβρυτο θησαυρό, τον Σταυρό, κοντά στην Αγία Κάρα και τον Τάφο του. Να είμαστε ολοι εκεί, στον ναό του Πολιούχου, για να εορτάσουμε την λαμπρή αυτή επέτειο» αναφέρει επίσης Σεβασμιώτατος.
Αύριο Κυριακή τελείται και το μνημόσυνο του αειμνήστου π. Παναγιώτου Σιμιγιάτου, που υπηρετούσε ως γενικός αρχιερατικός επίτροπος στη Μητρόπολη Γαλλίας και βοήθησε ώστε να διεκπεραιωθούν όλες οι διαδικασίες και να μεταφερθεί ο Σταυρός από τον ναό του Αγίου Βίκτωρος της Μασσαλίας, στην Πάτρα. Η επανακομιδή έγινε στις 19/1/1980, κατά την περίοδο της αρχιεροσύνης του μακαριστού τέως Μητροπολίτη κυρού Νικοδήμου.
Με αφομή το γεγονός ότι ο Σταυρός αλλά και η Τιμία Κάρα, στις ελάχιστες εξόδους τους εκτός της χώρας, έχουν αποτελέσει την αφορμή για μεγάλα προσκυνήματα, τιμώντας και την πόλη της Πάτρας ως κατόχου αυτού του ιερού θησαυρού, η Μητρόπολη ολοκληρώνει τη σύνταξη του καταστατικού για την ίδρυση της ιεράς αδελφότητος «Ο Αγιος Ανδρέας», ενός φορέα που θα έχει αποστολή τη διάδοσης της πόλης, ως κατόχου αυτής της μεγάλης πηγης ευλογίας και αγιασμου των απανταχού πιστών.
«Εχουμε κάνει πολλές προσπάθεις για την προβολή της μνήμης του Αγίου στο εξωτερικό και τους ομοδόξους λαούς, πρέπει να κάνουμε ακόμη περισσότερες για την πόλη που κατοικούμε και αγαπάμε, την πόλη που τίμησε ο Θεός ώστε να μας στείλει εδώ τον Απόστολο Ανδρέα και να μαρτυρήσει. Ιδρύουμε και την ιερά αδελφότητα ώστε να προβληθεί όχι μόνο στον ελλαδικό αλλά και τον ευρύτερο ορθόδοξο και υπόλοιπο κόσμο η πόλη. Θα προχωρήσουμε ενωμένοι και με όλες τις δυνάμεις, θα εργαστούμε προς αυτό τον σκοπό για την πόλη μας, την πίστη, τον πολιτισμό, την προγονική μας παράδοση και την πατερική πνευματική μας κληρονομιά» αναφέρει ο Μητροπολίτης Πατρών.