Η Τουρκία αμφισβητεί 28 βραχονησίδες και «κουνάει το δάχτυλο» στην Ελλάδα

Την αντίδραση της Τουρκίας προκάλεσαν οι προθέσεις του υφυπουργού Ναυτιλίας Νεκτάριου Σαντορινιού, ο οποίος με επιστολή του στη Βουλή είχε προαναγγείλει σχέδιο περιβαλλοντικής και τουριστικής αξιοποίησης βραχονησίδων.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει η Daily Sabah, η οποία επικαλείται δηλώσεις και ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείο Εξωτερικών, η Τουρκία αντέδρασε και ζητεί εξηγήσεις.
Ειδικότερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δια του εκπροσώπου του, Hüseyin Müftüoğlu. αναφέρει ότι η Τουρκία αναμένει «σύνεση» από την Αθήνα «για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα».

«Ο Έλληνας υφυπουργός Ναυτιλίας δήλωσε ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει να κατασκευάσει οικισμούς σε 28 νησίδες στο Αιγαίο. Ωστόσο, δεν ανέφερε τα ονόματα αυτών των 28 μικρών νησίδων. Όπως και να έχει, εμείς έχουμε τονίσει αρκετές φορές ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε ντε φάκτο συνθήκες που δημιουργήθηκαν από ελληνικές πολιτικές για αμφισβητούμενους γεωγραφικούς σχηματισμούς», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Σημειώνεται ότι η εξέλιξη αυτή προέκυψε ανήμερα της πολυμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό, ενώ υπενθυμίζεται ότι τους τελευταίους μήνες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει αμφισβητήσει επανειλημμένα τη Συνθήκη της Λωζάννης που ορίζει στην ουσία τα σύνορα της σημερινής Τουρκίας.

Ο κ. Σαντορινιός σχετικά με το πρόγραμμα αξιοποίησης βραχονησίδων έγραψε στην ιστοσελίδα του:

«Η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει, έχει στο επίκεντρο εκείνες τις βραχονησίδες- κατά κύριο λόγο στο κεντρικό Αιγαίο- οι οποίες έχουν περιβαλλοντικό, ερευνητικό και ενδεχομένως ιστορικό ενδιαφέρον. Υπάρχουν για παράδειγμα βραχονησίδες που είναι μοναδικοί τόποι ζωής για σπάνια είδη ζώων, όπως πτηνά ή και λαγούς. Στο πλαίσιο λοιπόν συγκεκριμένου θεματικού ευρωπαϊκού προγράμματος, προσπαθούμε για την χρηματοδότηση δράσεων που θα βοηθήσουν στην ανάδειξη της μοναδικότητας αυτών των τόπων, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τα χαρακτηριστικά αυτά και να δώσουμε επιπλέον ευκαιρίες ανάπτυξης στα γύρω μεγάλα νησιά, αφού θα γίνουν πόλος διαμονής ενός ιδιαίτερου τουριστικού κοινού, με, κατά τεκμήριο, υψηλό εισόδημα».

«Η αξιοποίηση αυτή θα είναι ήπια και με το σκοπό μόνο της διευκόλυνσης των ερευνητικών και περιβαλλοντικών δράσεων. Παραδείγματος χάρη, σε μια βραχονησίδα που κατοικεί ένα είδος σπάνιου αετού, θα δημιουργηθεί παρατηρητήριο πτηνών. Κάτι τέτοιο, όπως καταλαβαίνουμε, θα προσέλκυε ένα ιδιαίτερο είδους τουρισμού που είναι διατεθειμένο να ξοδέψει για αυτό το σκοπό. Αυτοί οι άνθρωποι θα μένουν στα παρακείμενα νησιά, θα ενισχύσουν την τουριστική τους κίνηση και τις τοπικές οικονομίες».

«Προφανώς δεν μιλάμε για αποικισμό, όπως ακούστηκε. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για δημιουργία άλλων υποδομών ή κατοίκησής τους».

«Η συγκεκριμένη πρόταση θα κατατεθεί στα τέλη του Γενάρη, προκειμένου να τύχει χρηματοδότησης από το Στρατηγικό interregΕλλάδας- Κύπρου».