Η συγκλονιστική φωτογραφία – ντοκουμέντο του Δημήτρη Ζαρκαδάκη από την έκρηξη στην Βότση | Τι θυμάται από την τραγωδία που στιγμάτισε την πόλη

Ήταν εργαζόμενος στην Air Courier. Εκείνο το πρωινό, 26 χρόνια πριν, στις 10.50 το πρωί, η Πάτρα συγκλονίστηκε από την βόμβα των 11,2 κιλών ΤΝΤ που κρατούσε στα χέρια του ο Ιμπραχήμ Χασικέχ.

Ο Δημήτρης καταπλακώθηκε από μπάζα. Είχε χτυπηθεί άσχημα. Εμεινε πολλούς μήνες στο νοσοκομείο, ταλαιπωρήθηκε για χρόνια.

Έζησε όμως. Σήμερα ζει με την αγαπημένη του σύζυγο και τα παιδιά τους. H φωτογραφία είναι από εκείνη την ημέρα. Μέσα από το Νοσοκομείο.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Πατρινός που «ξύπνησε» από τον εφιάλτη της έκρηξης στη Βότση, για την τραγωδία που στιγμάτισε την πόλη.

Ο Δημήτρης Ζαρκαδάκης, εκείνη την ημέρα, δεν εργαζόταν, αλλά πέρασε από εκεί για να δει τους φίλους του… «Ήμουν από τους τυχερούς, γιατί είμασταν επτά παιδιά και οι έξι δεν ξύπνησαν, παρά μόνο εγώ» λέει και μπορεί κανείς να ακούσει την φωνή του να «βαραίνει» από την ανάμνηση εκείνης της ημέρας. «Θυμάμαι ότι μίλαγα στο αυτί του ενός και μετά βρέθηκε στα πόδια μου…» συμπληρώνει.

Και μπορεί ο Δημήτρης να στάθηκε τυχερός και να «ξύπνησε», αλλά ο δρόμος που θα ακολουθούσε δεν θα ήταν καθόλου εύκολος. «Πέρασα αρκετούς μήνες στο νοσοκομείο… Όταν συνειδητοποίησα τι είχε γίνει, σηκώθηκα και έφυγα».

Βέβαια, τα προβλήματα υγείας δεν τελείωσαν με την έξοδό του από το νοσοκομείο. «Επί 2-3 χρόνια είχα πρόβλημα με το μάτι μου» λέει χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως πλέον αποτελούν καθημερινότητά του «Ο επιπλέον λόγος που δεν μπορώ να ξεπεράσω όλο αυτό που συνέβη είναι τα προβλήματα υγείας που είναι καθημερινά. Η δεξιά πλευρά του προσώπου μου είναι «νεκρή», δεν μπορώ να φάω, να ακούσω, να μυρίσω, και επιπλέον υπάρχουν καθημερινοί πόνοι».

Όμως τα τραύματα και τα απομεινάρια εκείνης της ημέρας δεν είναι μόνο σωματικά, καθώς τα σημάδια έχουν μείνει έντονα χαραγμένα στην μνήμη και την ψυχή του Δημήτρη Ζαρκαδάκη. «Ήταν μια δύσκολη εποχή, το συζήταγα, μπόρεσα να το ξεπεράσω μέσα από συζητήσεις, ώστε να μην δημιουργηθούν χειρότερες καταστάσεις».

Από εκείνη την ημέρα, θυμάται έντονα τον Σπύρο Βέρροιο, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που μπήκε μέσα στο κτίριο. «Μας έχει συνδέσει αυτό το γεγονός» μου λέει και συνεχίζει: «Τον ευχαριστώ που έτρεξε… Εγώ δεν ξέρω αν θα μπορούσα μετά από ένα τέτοιο γεγονός να μπω μέσα…». Μάλιστα, θυμάται την φράση που του είπε ο Σπύρος Βέρροιος όταν τον έβγαζε έξω από τα κατεστραμμένα γραφεία της κούριερ: «Μην ανησυχείς, όλα θα πάνε καλά, είσαι καλά, μια φιάλη έσκασε». Το ίδιο έντονα θυμάται και την φωνή του οπερατέρ Περικλή Αγγελόπουλου που μπαίνοντας μέσα στο κτίριο φώναξε «ρε παιδιά, ένας ζωντανός εδώ».