Η Πάτρα αποκτά Πλατανόδασος | Ένα οικολογικό «κόσμημα» στο Προάστιο | Ξεκινά ο εξωραϊσμός

Μετά το Πάσχα θα βάλει ο Δήμος Πατρέων μπροστά τις ενέργειες για τον εξωραϊσμό του Πλατανόδασους. Το πλάνο της δημοτικής αρχής είναι να γίνουν ήπιες παρεμβάσεις που δεν θα αλλοιώνουν τον σημερινό χαρακτήρα του φυσικού περιβάλλοντος.
Το γεγονός ότι πρόκειται για δάσος προβλημάτισε αρχικά τον Δήμο Πατρέων ως προς τις παρεμβάσεις που θέλει και του επιτρέπεται να κάνει. «Έχουμε καταλήξει να διατηρήσει τον χαρακτήρα του» δήλωσε  ο αντιδήμαρχος Χρήστος Κορδάς. «Δεν θέλουμε μια ανάπλαση αστικού τύπου» πρόσθεσε για να διαλυθούν οι εντυπώσεις που μπορεί να υπάρχουν περί δημιουργίας ενός πάρκου αντίστοιχου με αυτό που δημιουργήθηκε στο νότιο λιμάνι. Αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος θα επικεντρωθεί στη διαμόρφωση μονοπατιών, την καθαριότητα και την καλλιέργεια αισθήματος ασφάλειας στους επισκέπτες.
Στις επισκέψεις που έχουν γίνει διαπιστώθηκε ότι στο πλατανόδασος φύεται μεγάλη ποικιλία θάμνων. Ο Δήμος με το προσωπικό του και σε συνεργασία με άτομα που έχουν οικολογικές ευαισθησίες θα καταλήξει στους θάμνους που μπορούν να διατηρηθούν και ποιοι όχι.
Η εκτίμηση του αντιδημάρχου είναι ότι δεν χρειάζεται να περιφραχθεί το δάσος (θα υπάρχουν 3-4 είσοδοι).
Ανησυχία έχει ο δήμος για την απόρριψη μπάζων, καθώς έχει παρατηρηθεί (γενικά) την μια μέρα τα δημοτικά συνεργεία να τα απομακρύνουν και την επόμενη να έχουν εναποτεθεί καινούργια. Ο Χρ. Κορδάς επισημαίνει ότι σ’ αυτό το ζήτημα περιμένει από τους περίοικους να έχουν μια εποπτεία για την περιβαλλοντική προστασία του πλατανόδασους.
Η οικολογική αξία του Πλατανόδασους έχει καταγραφεί σε παλαιότερη έκθεση του Πανεπιστημίου Πατρών. Καταγράφεται σαν ένα αστικό φυσικό δάσος. Στην χλωρίδα του κυριαρχεί ο πλάτανος και ακολουθούν η λεύκη, η ιτιά και το αρμυρίκη (προς τη θάλασσα). Σπουδαία γνωρίσματα παρουσιάζει η πανίδα του.
Στα ασπόνδυλα έχει βεβαιωθεί η παρουσία αρκετών πεταλούδων (ορισμένα σπάνια είδη), ενώ τα σπονδυλωτά αντιπροσωπεύονται στην περιοχή από 126 καταγεγραμμένα είδη (δύο αμφίβια, 12 ερπετά, 103 πτηνά και εννέα θηλαστικά). Ο αριθμός των ειδών θεωρείται πολύ ικανοποιητικός από τους επιστήμονες, αφού πρόκειται για μια μικρής έκτασης περιοχή στο αστικό περιβάλλον.
Συμπερασματικά, η έκθεση του Πανεπιστημίου αναδεικνύει ότι το δάσος είναι ένα από τα λίγα στο είδος του πανελλαδικά, αφού παρόμοια οικοσυστήματα σε τόσο μικρή απόσταση από πόλεις είναι πολύ σπάνα.
ΠΗΓΗ: Εφ. Πελοπόννησος