Ηχηρή απάντηση στο Δήμο Πατρέων από τα «Πέτρινα Χρόνια» – Μέλη του συλλόγου καταγγέλλουν «καπέλωμα» στο salos.gr

Τον αποκλεισμό του από τις εκδηλώσεις για την 21η Απριλίου του 1967 από το Δήμο Πατρέων, καταγγέλλει ο σύλλογος εξορισθέντων και φυλακισθέντων της επταετίας «Πέτρινα Χρόνια». Οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στους αγωνιστές κατά της Χούντας, θα πραγματοποιηθούν αύριο Πέμπτη 21 Απριλίου, με αφορμή τη μαύρη επέτειο επιβολής της χούντας στη χώρα μας, από το Δήμο Πατρέων.

Το salos.gr επικοινώνησε με τη γραμματέα του συλλόγου «Πέτρινα Χρόνια» κα Ντίνα Πεταλά, η οποία είπε χαρακτηριστικά, «ο Δήμος Πατρέων αρνείται τη συνδιοργάνωση, ούτε μας απηύθυνε κάλεσμα, διότι δεν δέχεται ότι δεν είναι ΚΚΕ. Ο σύλλογος «Πέτρινα Χρόνια», με κάθε Δημοτική Αρχή, ασχέτως κομματικών πεποιθήσεων, συνδιοργάνωνε την εκδήλωση. Δυστυχώς με τον κ. Πελετίδη, δεν ισχύει αυτό, καθώς θέλει να μονοπωλήσει όλους τους αγώνες του λαού. Σκεφτείτε μόνο ότι, οι μαρμάρινες πλάκες που έχουν τοποθετηθεί, αναφέρουν τον Δήμο Πατρέων και το σύλλογο «Πέτρινα Χρόνια». Από τη μια πλευρά, ο Δήμος οργανώνει ενωτικές πορείες κατά της ανεργίας και από την άλλη καπελώνει ιστορικές εκδηλώσεις.

Εμείς από την πλευρά μας, θα καταθέσουμε τα λουλούδια μας, όπως οφείλουμε και θα παραβρεθούμε στο μνημείο, είτε το θέλουν κάποιοι, είτε όχι.

Άλλωστε, η ιστορική μνήμη δεν μπορεί να καπελωθεί από κανέναν, ακόμα κι αν αυτός έχει την εξουσία».

Θανάσης Κολλιτσίδας, Ντίνα Πεταλά

Στο ίδιο πλαίσιο, μίλησε και το μέλος του συλλόγου κ. Γιώργος Μόσχος, ένας εκ των επιζώντων εκείνης της μαύρης για την Ελλάδα περιόδου, σήμερα το πρωί στο ρ/σ «Στο Κόκκινο», ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων, «…στη διάρκεια της εφτάχρονης τυραννίας δεν ήταν ένας πολιτικός χώρος ο οποίος αντιστάθηκε, αλλά τα στοιχεία λένε ότι, σύσσωμη η κοινωνία αντιστάθηκε. Ο Μουστακλής, αξιωματικός καριέρας για παράδειγμα, δεν ήταν αριστερός.

Εμείς θα πάμε να καταθέσουμε ένα μπουκέτο λουλούδια, γιατί πέρα από τη στενή κομματική αντίληψη που έχει ο Δήμος, εμείς λέμε ότι αυτό δεν είναι το πνεύμα του αντιδικτατορικού αγώνα και του ΕΑΜ».

Γιώργος Μόσχος

Νωρίτερα ο Σύλλογος Ιστορικής Μνήμης «ΠΕΤΡΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ» εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Ο Σύλλογος Ιστορικής Μνήμης «ΠΕΤΡΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ», όπως κάθε χρόνο συμμετέχει στις εκδηλώσεις κατά της 7χρονης στρατιωτικής χούντας 1967-1974.
Κάθε χρόνο συμμετείχαμε σαν συνδιοργανωτές με την εκάστοτε Δημοτική Αρχή στα σχολικά κτήρια της Δροσιάς και της Αγίας Σοφίας.

Σ’ αυτά τα σχολεία είχαν φυλακιστεί, από τη λαομίσητη χούντα το 1967, εκατοντάδες αγωνιστές της Ελευθερίας πριν εξοριστούν σε νησιά και φυλακές.
Τα δυο τελευταία χρόνια η σημερινή Δημοτική Αρχή Πελετίδη μας απέκλεισε και από αυτή τη διοργάνωση και μας εμπόδισε να μιλήσουμε.

Το νόημα και το πνεύμα του ΕΑΜ δεν έχει καμία σχέση με την νοοτροπία αυτή!
Μέλη του Συλλόγου μας (αρκετοί έχουν πεθάνει) είχαν φυλακιστεί, εξοριστεί, βασανιστεί τα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής και της 7χρονης στρατιωτικής δικτατορίας.

Εμείς, συνεχίζουμε να υπάρχουμε και να αγωνιζόμαστε για την Ιστορική Μνήμη και την δικαίωση των Ιδανικών και των Αγώνων χιλιάδων θυμάτων.
Τώρα που ο Ελληνικός Λαός δέχεται την σκληρή επίθεση της οικονομικής δικτατορίας, συνεχίζουμε τους αγώνες.

Δεν έχουμε άλλη επιλογή
Ή αυτοί, οι λίγοι υπεύθυνοι της παγκόσμιας δυστυχίας
Ή εμείς, οι πολλοί που έχουμε και το δίκιο!

Βρισκόμαστε στη πρώτη γραμμή του αγώνα για:
-Δικαίωμα στην εργασία.
-Εργασιακά δικαιώματα.
-Αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις.
-Εθνική ανεξαρτησία.
-Εξασφάλιση των μελλοντικών γενεών.
-Πραγματική ανάπτυξη.
-Αληθινή Δημοκρατία».