Επτά χρόνια μετά την τραγωδία της Marfin | Αναπάντητα ερωτήματα για ένα έγκλημα χωρίς τιμωρία

Ήταν 5 Μαΐου, πριν από επτά χρόνια, όταν το κέντρο της Αθήνας είχε κατακλυσθεί από δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές. Άνθρωποι κάθε ηλικίας και κοινωνικής προέλευσης μετείχαν στη μεγάλη πορεία κατά του Μνημονίου που είχε αναγγελθεί λίγες ημέρες νωρίτερα.

Οι κινητοποιήσεις αμαυρώθηκαν από μία πρωτοφανή, για τα ελληνικά δεδομένα, τραγωδία. Τρεις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων μία έγκυος, χάνουν τη ζωή τους στο φλεγόμενο κτίριο της Marfin.

Στην οδό Σταδίου, 23 άτομα με καλυμμένα χαρακτηριστικά έσπασαν το τζάμι στη Marfin Bank πέταξαν εν συνεχεία μολότoφ με αποτέλεσμα το κτίριο να τυλιχθεί στις φλόγες. Μέσα στο υποκατάστημα υπήρχαν εργαζόμενοι εκ των οποίων ορισμένοι κατάφεραν να διαφύγουν μέσα από τους καπνούς. Δυστυχώς, τρεις άνθρωποι εγκλωβίστηκαν και έχασαν την ζωή τους από τις αναθυμιάσεις, ενώ ο καπνός είχε καλύψει όλο το κτίριο.

Ήταν η Αιγιώτισσα Αγγελική Παπαθανασοπούλου (32 ετών και εγκυμονούσα), η Παρασκευή Ζούλια (35 ετών),  και ο Επαμεινώνδας Τσακάλης (36 ετών), οι οποίοι έχασαν την ζωή τους.

 

Από τις μετέπειτα αφηγήσεις και μαρτυρίες κατά τη διεξαγωγή της δίκης ήρθαν στο φως τραγικές και συγκλονιστικές πτυχές από το δράμα των ανθρώπων που εγκλωβίστηκαν στην τράπεζα. Σε τηλεφωνικές επικοινωνίες με οικείους τους, ανέφεραν ότι πνίγονται από τον καπνό, ενώ η μοναδική έξοδος ήταν κλειστή. Υπάλληλοι, που διεσώθησαν αφηγήθηκαν τις στιγμές πανικού και ως μοναδική οδό διαφυγής να πηδήξουν από το μπαλκόνι. Το κτίριο είχε μετατραπεί σε «καμινάδα» και ανάμεσα σε ουρλιαχτά πανικού οι εργαζόμενοι έψαχναν απεγνωσμένα να διασωθούν πηδώντας από τα μπαλκόνια στο κενό.

Η πυροσβεστική μετέπειτα εντόπισε στις σκάλες μεταξύ πρώτου και δεύτερου ορόφου τον 36χρονο Επαμεινώνδα Τσάκαλη, στον δεύτερο όροφο την 35χρονη Παρασκευή Ζούλια ενώ η 32χρονη Αγγελική Παπαθανασοπούλου, που κυοφορούσε, εντοπίστηκε λίγα εκατοστά μακριά από την μπαλκονόπορτα, όπου προσπάθησε να φτάσει για να σωθεί.

Επτά χρόνια μετά το έγκλημα της Marfin παραμένει ατιμώρητο.
Στις 31/10 του 2016, με ομόφωνη απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας κρίθηκαν αθώοι των κατηγοριών που τους είχαν απαγγελθεί οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση, Θ. Σίψας και Π. Ανδρεάδης ή Αντρέεβ, λόγω μη σοβαρών και ικανών ενδείξεων για να οδηγήσουν στην ενοχή τους.

Αρχικά, οι δυο κατηγορούμενοι καθώς και άλλα πρόσωπα ενεπλάκησαν στην υπόθεση μέσω μίας ανώνυμης επιστολής ενώ εν συνέχεια υπήρχαν φωτογραφίες και μαρτυρίες οι οποίες φέρονταν να τους τοποθετούσαν στο σημείο των επεισοδίων. Βέβαια οι μαρτυρίες εν συνέχεια αναιρέθηκαν και στο ακροατήριο δεν υπήρξε κανένας μάρτυρας που να τους αναγνωρίζει ως δράστες των επιθέσεων. Επίσης η υπεράσπιση των κατηγορουμένων αμφισβήτησε μέσω και ειδικής πραγματογνωμοσύνης που προσκομίστηκε σήμερα την ταυτοποίηση μέσω φωτογραφιών του Θ. Σίψα με έναν εκ των δραστών του εμπρησμού της τράπεζας.