Επιμελητήριο Αχαΐας: Επιχειρήσεις κινδυνεύουν να μείνουν εκτός ρύθμισης – Παρέμβαση Μαρλαφέκα

Εκτός νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό αναδιάρθρωσης ληξιπροθέσμων επιχειρηματικών χρεών, κινδυνεύουν να μείνουν πλήθος επιχειρήσεων από την Αχαΐα, που έχουν σταματήσει να εξυπηρετούν δάνεια της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας και δάνεια με εγγύηση του δημοσίου.
Ο Π. ΜΑΡΛΑΦΕΚΑΣ
Η αρνητική εξέλιξη είχε ως αποτέλεσμα την παρέμβαση του προέδρου του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνα Μαρλαφέκα προς τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δήμο Παπαδημητρίου ο οποίος τον ενημερώνει ότι στην περιοχή του Νομού Αχαΐας δραστηριοποιούνται πολλές επιχειρήσεις που παρουσιάζουν καθυστερημένες οφειλές στην Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα, η άδεια λειτουργίας της οποίας ανακλήθηκε το 2012. Επίσης πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν καθυστερημένες οφειλές από δάνεια που είχαν ληφθεί με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου (όπως πυροδάνεια και σεισμοδάνεια).
Κατόπιν των ανωτέρω και για να παρουσιάζεται ενιαία αντιμετώπιση, όσον αφορά τους δανειολήπτες, στο υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο, ο κ. Μαρλαφέκας ζητεί να υπάρξει πρόβλεψη, ώστε να εντάσσονται στις διατάξεις του και οι παραπάνω κατηγορίες επιχειρήσεων, καθώς σε διαφορετικές συνθήκες, θα παρατηρηθούν αδικίες και άνιση μεταχείριση σε βάρος μεγάλου τμήματος δανειοληπτών της περιοχής.
ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ
Στο μεταξύ, μεγάλα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια έχουν μπει στο μικροσκόπιο των τραπεζών από τις αρχές του φθινοπώρου. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, από τότε έως και σήμερα αρκετοί επιχειρηματίες έχουν προσέλθει στις τράπεζες με διάθεση συνεννόησης, ωστόσο πολλοί περισσότεροι δεν μπαίνουν καν στον κόπο της εξεύρεσης λύσης, καθώς «αρνούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη», αν και έχουν σημαντική κινητή και ακίνητη περιουσία.