Επηρεάζει ο διαβήτης το σεξ; Νέες έρευνες που αφορούν κυρίως τις γυναίκες

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Μια χρόνια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα και οφείλεται σε ανεπάρκεια έκκρισης ινσουλίνης από το πάγκρεας ή σε μειωμένη αποτελεσματικότητα της ινσουλίνης που παράγεται. Τώρα, έρευνα Βέλγων επιστημόνων δείχνει πως ο διαβήτης επηρεάζει την σεξουαλική ζωή των γυναικών.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Leuven στο Βέλγιο, ερεύνησαν τα σεξουαλικά προβλήματα που προκύπτουν σε γυναίκες με διαβήτη.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως το 27% των γυναικών που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1 παρουσιάζουν σεξουαλικά προβλήματα σε σύγκριση με μόνο 15% των γυναικών που δεν έχουν διαβήτη.

Επίσης, οι διαβητικές γυναίκες οι οποίες παρουσιάζουν και άλλες επιπλοκές της ασθένειάς τους, παρουσίαζαν περισσότερα σεξουαλικά προβλήματα σε σύγκριση με τις διαβητικές που δεν είχαν άλλες επιπλοκές.

Οι έρευνα έδειξε ακόμα πως τα συχνότερα σεξουαλικά προβλήματα που παρουσίαζαν ήταν η μείωση της επιθυμίας για σεξ, μείωση της διέγερσης, πόνος κατά τη διάρκεια της επαφής και μείωση της λίπανσης του κόλπου.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι γυναίκες με διαβήτη είχαν συχνότερα προβλήματα στη σχέση τους με τον σύζυγο τους.

Τέλος, ένα ενδιαφέρον στοιχείο που προέκυψε από την έρευνα των Βέλγων ειδικών είναι πως η ύπαρξη των σεξουαλικών προβλημάτων συσχετιζόταν με την κατάθλιψη. Σε όλες τις γυναίκες, η ύπαρξη σεξουαλικών δυσλειτουργιών ήταν 4 φορές συχνότερη όταν υπήρχε κατάθλιψη.

πηγή: zarpanews.gr