Ειδοποιητήρια για κατασχέσεις σε μεγαλοοφειλέτες από τον Δήμο Πατρέων | Ποιοι βρίσκονται στη λίστα

Τα περιουσιακά στοιχεία των μεγάλων οφειλετών του Δήμου Πατρέων αναζητούν οι δημοτικές υπηρεσίες, προκειμένου να είναι έτοιμες να κινήσουν διαδικασίες κατασχέσεων. Ειδοποιητήρια έχουν αποσταλεί σε 161 πρόσωπα και επιχειρήσεις με συνολικές οφειλές πάνω από 46 εκατομμύρια ευρώ, αλλά ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν απευθυνθεί στον Δήμο μετά από την παραλαβή τους, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πελοπόννησος».
Οι περιπτώσεις των υπόχρεων (οφειλετών) που απευθύνθηκαν στον Δήμο από τον περασμένο Ιανουάριο μέχρι σήμερα είναι λίγες και μεμονωμένες. Προέρχονται κυρίως από την Αθήνα και έχουν μείνει στο επίπεδο των ερωτήσεων προς τις οικονομικές υπηρεσίες, ώστε να γνωρίζουν τι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μελλοντικά.
Βλέποντας οι δημοτικές υπηρεσίες την χαλαρή διάθεση των οφειλετών ετοιμάζονται για τα επόμενα βήματα. Αναζητήθηκαν και αναζητούνται τα περιουσιολόγια των υπόχρεων (κυρίως σε ακίνητα) με απώτερο σκοπό να κινηθούν διαδικασίες κατασχέσεων.
Ανάλογη έρευνα γίνεται και σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην προοπτική να δεσμευθούν τα χρήματα που περιέχουν, αλλά η διαδικασία είναι αμφίβολη ως προς το τελικό αποτέλεσμα γιατί π.χ. ο λογαριασμός ενός οφειλέτη θα πρέπει να συνδέεται με τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου του προσώπου ή της επιχείρησης που δημιούργησε την οφειλή στο δήμο.
Εξυπακούεται ότι πρόκειται για μια πολύπλοκη διαδικασία, η οποία μπλέκει ακόμα περισσότερο όταν τα στοιχεία κάποιου υπόχρεου είναι λανθασμένα ή έχουν γίνει αλλαγές στην επωνυμία μιας επιχείρησης, στο ΑΦΜ κ.ο.κ. Ενα επιπλέον πρόβλημα είναι οι ελλείψεις προσωπικού που αντιμετωπίζει η δημοτική μηχανή. Παρά τις δυσκολίες όμως έχει γίνει μια αρχή, με ζητούμενο να παραμένει το τελικό αποτέλεσμα.
Οπως έχει γράψει η «Πελοπόννησος» στη λίστα των μεγαλο – οφειλετών περιλαμβάνονται επιχειρήσεις εστίασης, εταιρείες που είχαν καταλάβει κοινόχρηστο χώρο αλλά δεν κατέβαλαν στον Δήμο Πατρέων το αναλογούν τέλος, πρόσωπα γνωστά στην τοπική δημόσια ζωή, τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά και η ΔΕΥΑΠ.
Το συνολικό ποσό που οφείλουν στον Δήμο τα 161 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις 45.853 εκ. ευρώ (ποσά οφειλής με τις προσαυξήσεις). Οι περισσότεροι από τους υπόχρεους ανήκει στον κλάδο της εστίασης. Τα μεγαλύτερα ποσά αφορούν όμως σε επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο της διαφήμισης. Κοινό στοιχείο όλων των επιχειρηματιών και των επιχειρήσεων που εντάχθηκαν στη λίστα των μεγάλων οφειλετών είναι ότι οι οικονομικές υποχρεώσεις τους προς τον Δήμο ξεπερνούν τις 50 χιλιάδες ευρώ.
Πηγη: Εφ. Πελοπόννησος