Δυτική Ελλάδα: Από σήμερα η λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής 26340-20091 για την αποτροπή αυτοκτονιών

Μια νέα τηλεφωνική γραμμή για την αντιμετώπιση της αυτοκτονικότητας θα αρχίσει να λειτουργεί από σήμερα Μεγάλη Δευτέρα, μέσα από την συνεργασία πολλών φορέων που έχουν ως στόχο να βρίσκονται δίπλα στους συμπολίτες μας, προσφέροντας εθελοντικά τις υπηρεσίες τους και συμβάλλοντας αποφασιστικά μέσα από την εμπειρία τους στην αποτροπή της οποιαδήποτε αυτοκτονικής τάσης.
Η συμβουλευτική τηλεφωνική γραμμή «ΑΝΤΙ-ΑΥΤΟ», όπως ονομάζεται, με αριθμό 26340-20091, απευθύνεται σε όποιον νιώθει την ανάγκη να μιλήσει με επαγγελματία ψυχικής υγείας, ο οποίος θα του αφιερώσει επαρκή χρόνο και θα του υποδείξει ένα βασικό κύκλο με 3 δωρεάν συνεδρίες με ειδικό.

Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία της Ένωσης Κοινωνικών Φορέων «Πυλώνες Αλληλεγγύης – ΚΩΣΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ», η οποία ως γνωστόν έχει ιδρυθεί το 2010 από τη ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. Χρηματοδοτήθηκε από τον Σύνδεσμο VINCI, ως προς την προμήθεια του κατάλληλου ως προς τις προδιαγραφές τηλεφωνικού κέντρου και υποστηρίζεται από τον Δήμο Ναυπακτίας που παρέχει τον χώρο εγκατάστασής του και τα λειτουργικά έξοδα της γραμμής, ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Στις κλήσεις προς την τηλεφωνική γραμμή 26340-20091 απαντούν επαγγελματίες ψυχικής υγείας, οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ως εθελοντές. Η γραμμή καλύπτει τις περιοχές Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Ζακύνθου, Ιθάκης, Κεφαλληνίας και Λευκάδας.

•    Κλήσεις γίνονται δεκτές από 10 π.μ. έως 10 μ.μ. σε καθημερινή βάση.

•    Ο μέγιστος χρόνος συνομιλίας είναι 30 λεπτά.

•    Το απόρρητο της συνομιλίας είναι εξασφαλισμένο.

•    Μετά την συνομιλία κανονίζεται ραντεβού με ειδικό ψυχικής υγείας.

•    Μέσα από 3 δωρεάν συνεδρίες προσφέρονται κατευθυντήριες γραμμές για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ανθρώπινου αδιεξόδου.

 

Καινοτόμος πρωτοβουλία μέσα από τη συνεργασία

Η έναρξη λειτουργίας αυτής της τηλεφωνικής γραμμής θα γίνει από την ερχόμενη (Μεγάλη) Δευτέρα 10 Απριλίου και θα είναι στη διάθεση όλων εκείνων των συμπολιτών μας που υφίστανται τις συνέπειες της απομόνωσης.

Οι φορείς – μέλη της Ε.Κ.Φ. «Πυλώνες Αλληλεγγύης – ΚΩΣΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ» που συμμετέχουν είναι:
Το Κέντρο Κοινοτικής Ψυχιατρικής Νοτιοδυτικής Ελλάδας (ΚΕ.ΚΟΙ.ΨΥ), το οποίο έχει την καθοδήγηση του προγράμματος, ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης «Φάρος» Αχαΐας, ο Σύλλογος για τη Ψυχική υγεία – ΣΟΨΥ Πάτρας, το σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα «ΙΚΕΛΟΣ», η Εταιρεία Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου Αιτωλοακαρνανίας, ο Σύλλογος ΑΜΕΑ Ναυπακτίας και Δωρίδας «Αλκυόνη», το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» και το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Αγρινίου, ενώ και άλλοι φορείς της περιφέρειας έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για συνεισφορά.