Δυτική Ελλάδα: Ένας στους τέσσερις ζουν κάτω από τα όρια της αξιοπρεπούς διαβίωσης | Η πρόνοια και οι δομές…

Το 2008, έτος κατά το οποίο η ιδιωτική κατανάλωση στη χώρα μας έφτασε στο υψηλότερο ιστορικά σημείο, το κατά κεφαλήν ΑΠΕ στην Αχαΐα έφτασε και τα 18.733 ευρώ. Το 2014, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ έπεσε στα 13.367 ευρώ και κάθε κάτοικος στο νομό, απώλεσε σε μια εξαετία ετήσιο εισόδημα 5.366 ευρώ.
Με απώλεια εισοδήματος σε επίπεδο Περιφέρειας στο 25-30% μέχρι το 2014 και επίσημη ανεργία 23,4% (σ.σ. καταγεγραμμένη Περιφερειακά τον Οκτώβριο του 2016) στη Δυτική Ελλάδα απλώθηκε και συνεχίζει να υφίσταται ένα «πέπλο φτώχειας» το οποίο σε πολλές περιπτώσεις, είναι αδιάκριτο.
Το «πέπλο της φτώχειας» περιλαμβάνει έναν στους τέσσερις κατοίκους της Δυτικής Ελλάδας που πλέον ζουν με ετήσιο εισόδημα κάτω από τα όρια της αξιοπρεπούς διαβίωσης
«Εχουμε σκληρούς θύλακες κοινωνικού αποκλεισμού στην περιοχή μας, μακάρι το δημόσιο σύστημα να ήταν σε θέση να κάλυπτε όλες τις ανάγκες» σχολιάζει ο Απόστολος Κατσιφάρας, περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας.
Κινούμενη με καθυστέρηση, η Κυβέρνηση, ψήφισε πρόσφατα το νομοσχέδιο με τις νέες δομές κατά της φτώχειας, ενώ μόλις την τελευταία στιγμή (στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου) δόθηκε παράταση στη χρηματοδότηση των υφιστάμενων δομών (Κοινωνικά Παντοπωλεία Φαρμακεία, Στέγες Αστέγων και Δομές Σίτισης).
Στην προσπάθειά της να στηρίξει τους αδύναμους, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, «τρέχει» τώρα με ταχύτατες διαδικασίες -σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας και στο πλαίσιο του Κοινωνικού της Προγράμματος, προϋπολογισμού 39 εκατ. ευρώ- πρώτα απ όλα τα Κέντρα Κοινότητας σε κάθε δήμο της Δυτικής Ελλάδας.
Πηγή: «Εφ. Πελοπόννησος»