Γιαουρτλού κεμπάπ

Υλικά

για το κεμπάπ

  • 500 γρ. κιμάς αρνίσιος
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 2 κ.σ. θυμάρι φρέσκο
  • 1 κ.σ. πάστα τομάτας
  • 1 κ.σ. θυμάρι ξερό
  • ½ κ.γ. κανέλα
  • ½ κ.γ. μπαχάρι
  • ½ κ.σ. κύμινο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ½ κ.γ. πάπρικα καυτερή
  • 1 κ.γ. τσιμένι
  • ½ ματσάκι μαϊντανό
  • 2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη

για το σερβίρισμα

  • 1 κρεμμύδι
  • 2 κ.σ. μαϊντανό
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 τομάτες
  • 4 πίτες για σουβλάκια ψημένες
  • γιαούρτι
  • πάπρικα καυτερή

Εκτέλεση

για το κεμπάπ

Βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά για να κάψει.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Βάζουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο στο καυτό τηγάνι και προσθέτουμε το κρεμμύδι. Ψιλοκόβουμε τα σκόρδα και τα βάζουμε στο τηγάνι.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το φρέσκο θυμάρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σοτάρουμε για 4-5. Τέλος, βάζουμε την πάστα τομάτας, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και περιμένουμε 2 λεπτά μέχρι να καραμελώσει το κρεμμύδι.

Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το ξερό θυμάρι, την κανέλα, το μπαχάρι, το κύμινο, αλάτι, πιπέρι, την πάπρικα και το τσιμένι. Προσθέτουμε τα υλικά από το τηγάνι στο μπολ με τον κιμά και βάζουμε τη φρυγανιά και τον μαϊντανό ψιλοκομμένο. Ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια μας μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 6 ώρες για να μαριναριστεί καλά ο κιμάς. Μπορεί να   μείνει στο ψυγείο έως 2 μέρες.

Στη συνέχεια παίρνουμε 2-3 κ.σ. από τον κιμά και τον πλάθουμε με τα χέρια μας. Παίρνουμε δύο ξυλάκια για σουβλάκια και απλώνουμε τον κιμά ώστε να απλωθεί κατά μήκος τους. Το πιέζουμε ελαφρά με τα δάχτυλά μας για να ψηθεί καλά μέχρι μέσα. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τον υπόλοιπο κιμά μέχρι να έχουμε 6 κεμπάπ.

Βάζουμε ένα τηγάνι με ραβδώσεις σε δυνατή φωτιά. Πασπαλίζουμε τα κεμπάπ με 1 κ.σ. ελαιόλαδο, ώστε να μην κολλήσουν στο τηγάνι και τα ψήνουμε για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά.

για το σερβίρισμα

Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά χωρίς ελαιόλαδο. Κόβουμε το κρεμμύδι σε 4 κομμάτια και χωρίζουμε τα φύλλα του. Τα βάζουμε στο τηγάνι και τα αφήνουμε 2-3 λεπτά να πάρουν χρώμα. Αφαιρούμε από τη φωτιά και τα βάζουμε σε ένα ξύλο κοπής. Πασπαλίζουμε με 1 κ.σ. μαϊντανό.

Μεταφέρουμε το ίδιο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και βάζουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Κόβουμε τις τομάτες στη μέση και τις βάζουμε στο τηγάνι, από την κομμένη πλευρά. Τις αφήνουμε να ψηθούν για 2-3 λεπτά. Κόβουμε 4 ψημένες πίτες για σουβλάκι σε 4 κομμάτια, τις βάζουμε στο ξύλο κοπής και προσθέτουμε από πάνω τα κεμπάπ. Βάζουμε στο τέλος και τις τομάτες.

Σερβίρουμε με λίγο μαϊντανό ψιλικομμένο, γιαούρτι και πάπρικα.