Βόλτα στο μοναδικό οικοσύστημα της Στροφυλιάς – Το δάσος, η παραλία, το Βατικανό… (photos)

Ρεπορτάζ: Ηλίας Κυριακόπουλος

Είναι σίγουρα το γνωστότερο οικοσύστημα της Πελοποννήσου και ένα από τα σημαντικότερα του κόσμου. Ένα κομψοτέχνημα της φύσης είναι και ο αρμονικός συνδυασμός της άμμου, της θάλασσας, της λίμνης, των λοφίσκων και του δάσους, στο οποίο βασιλεύει η  χαλέπειος πεύκη.

Ο λόγος για το οικοσύστημα της Στροφυλιάς και τη μοναδική παραλία της Καλογριάς!

Η αχανής έκταση του δάσους με τα ομπρελοειδή δέντρα, τα κουκουνάρια, τις μυρτιές, τα ρείκια και τα βελανίδια σε ζώνη παράλληλη με το γαλανό της θάλασσας της Καλογριάς, τα χελωνάκια καρέτα-καρέτα, μαγεύουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη!

Ο οικισμός της Καλογριάς (45 χλμ. Ν.Δ. της Πάτρας) είναι γεμάτος ξενοδοχεία κι ενοικιαζόμενα δωμάτια στην παραλιακή ζώνη, απ’ όπου και μέχρι το Κουνουπέλι είναι γεμάτος αμμουδερές ακτές.

Η περιοχή είναι φυσικό ιχθυοτροφείο με λαβράκια, κέφαλους και χέλια και το σύμπλεγμα της Στροφυλιάς, της λιμνοθάλασσας Κοτυχίου και της λίμνης του Προκόπου συμπληρώνει η λιμνοθάλασσα του Πάπα, που λέγεται ότι ονομάστηκε έτσι επί Ενετοκρατίας γιατί από δω το Βατικανό αγόραζε φρέσκο ψάρι!

Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου –  Στροφυλιάς έχει ως σκοπό την προστασία των ενδιαιτημάτων της προστατευόμενης περιοχής και συγκεκριμένα των υγροτόπων, των αμμολόφων και του δάσους κουκουναριάς (Pinus pinea) της Στροφυλιάς – του πιο εκτεταμένου δάσους κουκουναριάς στην Ελλάδα. Παράλληλα με την προστασία, στόχος του φορέα είναι και η παροχή πληροφοριών και ενημέρωσης για την οικολογική σημασία της περιοχής, η προώθηση της ευαισθητοποίησης στους πολίτες καθώς και η υλοποίηση προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ξενάγησης και οικοτουρισμού.

Το salos.gr βρέθηκε στο υπέροχο δάσος της Στροφυλιάς, όπως και στην πανέμορφη παραλία της Καλογριάς.  

Δείτε τις φωτογραφίες του salos.gr, στις οποίες αποτυπώνεται το ελάχιστο από τη μαγεία του οικοσυστήματος:

Στην παραλία…

Στο δάσος…

Το φιλόξενο οικοσύστημα της Στροφυλιάς, προσκαλεί όλο τον κόσμο να απολαύσει τις ομορφιές της αγκαλιάς του…

salos.gr