Βρήκαν τους ζώντες απογόνους του Λεονάρντο Ντα Βίντσι

Φλωρεντία
Περισσότεροι από 30 Ιταλοί, ανάμεσά τους ο σκηνοθέτης Φράνκο Τζεφιρέλι, ενημερώθηκαν από ιστορικούς ότι είναι πιθανώς μακρινοί συγγενείς του Λεονάρντο ντα Βίντσι.

«Νιώθω έκπληξη αλλά και ευτυχία, ευτυχία όχι μόνο για μένα αλλά και για την γιαγιά μου, η οποία δεν ζει πια αλλά ήταν περήφανη να λέγεται Βίντσι» δήλωσε στη La Repubblica η Ελένα Καλόσι, αρχιτέκτονας από το Έμπολι.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν αυτήν την εβδομάδα στη Φλωρεντία από τον Αλεσάντρο Βετζόζι και την Ανίζε Σαμπάτι, ιστορικούς που υποστηρίζουν ότι σχεδίασαν το πλήρες γενεαλογικό δέντρο του μεγάλου πολυμαθούς της Αναγέννησης, σύμφωνα με το in.gr.

Η μελέτη τους βασίστηκε σε μια ποικιλία εγγράφων στην Ιταλία, περιλαμβανομένων τίτλων ιδιοκτησίας.

Γενετικές ενδείξεις δεν υπάρχουν, καθώς η σορός του Ντα Βίντσι χάθηκε τον 16ο αιώνα. Ο μεγάλος Ιταλός δεν απέκτησε παιδιά, οπότε οι δεκάδες σύγχρονοι Ιταλοί που εντόπισαν οι ερευνητές δεν μπορεί να είναι άμεσοι απόγονοι αλλά μόνο μακρινοί συγγενείς του.

Ένας από αυτούς είναι ο Τζιοβάνι Καλόσι, ο οποίος είπε στη La Stampa ότι η μητέρα του τού μιλούσε συχνά για παλιά οικογενειακά έγγραφα γραμμένα ανάποδα, έτσι ώστε να μπορούν να διαβαστούν μόνο στον καθρέπτη -κάτι που παραπέμπει στα αντεστραμμένα κείμενα του Ντα Βίντσι.

«Ποτέ δεν δώσαμε σημασία σε αυτά τα έγγραφα, κάποια από τα οποία χάθηκαν κι άλλα πουλήθηκαν. Αυτό που νομίζαμε ότι ήταν μύθος που περνούσε από γενιά σε γενιά φαίνεται πως ήταν αλήθεια» είπε.