Αχαΐα: Πάνω από 600 ενστάσεις για τους δασικούς χάρτες

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η Διεύθυνση Δασών ΠΕ Αχαΐας, κάνει γνωστό ότι παρατείνεται κατά 45 ημέρες, η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων για τον Δασικό Χάρτη της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας. Οι καταληκτικές ημερομηνίες είναι, για τους μεν κατοίκους εσωτερικού η 25η Μαΐου 2017 ημέρα Πέμπτη, για τους δε κατοικούντες ή διαμένοντες στην αλλοδαπή η 14η Ιουνίου 2017 ημέρα Τετάρτη.
Η απόφαση της παράτασης ήταν επιβεβλημένη.
Πρώτον, οι τοπογράφοι μηχανικοί και δασολόγοι που είχαν αναλάβει τις σχετικές διαδικασίες για την υποβολή αντιρρήσεων εκ των πραγμάτων δεν προλάβαιναν μέσα στα στενά χρονιά όρια που έθετε η νομοθεσία.
Επίσης, στη Βουλή βρίσκονται προς ψήφιση ή αναμένεται να κατατεθούν τις επόμενες ημέρες διάφορες τροπολογίες.
Τέλος, πολλοί δήμοι σπεύδουν αυτή την περίοδο με μεγάλη καθυστέρηση να κοινοποιήσουν στην ΕΚΧΑ, τα όρια των σχεδίων πόλεων και οικισμών, τα οποία θα αναρτηθούν και στους δασικούς χάρτες, έτσι ώστε να επιλυθούν πολλά προβλήματα που αφορούσαν ιδιοκτησίες οι οποίες είχαν αποτυπωθεί ως δασικές εκτάσεις.
Όπως τόνισε στην «Πελοπόννησο» ο διευθυντής Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αντώνης Κανταρτζόπουλος, υπάρχουν και άλλα αιτήματα που έχουν καταθέσει οι κατά τόπους δασικές υπηρεσίες.
Ενα ακόμα μεγάλο πρόβλημα, είναι τι θα απογίνει με τις αγροτικές επιδοτήσεις που δόθηκαν για καλλιέργειες σε εκχερσωμένες εκτάσεις. Γι΄αυτό το ζήτημα, ο κ. Κανταρτζόπουλος δήλωσε  ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξει ρύθμιση.
600 ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΧΑΪΑ
Στην Αχαΐα είχαν υποβληθεί πάνω από 600 ενστάσεις, όμως όπως είπε στην «Πελοπόννησος» ο διευθυντής Δασών Γιώργος Παναγιωτόπουλος, η πορεία ανακόπηκε τις τελευταίες ημέρες, μετά την γνωστοποίηση ότι επίκειτο παράταση της προθεσμίας.
Παράλληλα, οι Δήμοι Πατρέων και Ερυμάνθου μόλις πριν από λίγες ημέρες παρέδωσαν στην ΕΚΧΑ τα όρια σχεδίων πόλεων και οικισμών, ενώ ο δήμος Αιγιάλειας έχει ήδη σπεύσει και ολοκληρώσει αυτή την διαδικασία, γι΄αυτό και εμφανίζονται ήδη στον δασικό χάρτη της Αχαΐας.
Τα Καλάβρυτα επέλεξαν μια διαφορετική οδό, αυτή της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας αναστολή και ακύρωση.
ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ
Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η δεύτερη ενημερωτική εκδήλωση του Δήμου Ερυμάνθου για τους δασικούς χάρτες, στο πρώην Δημαρχείο, στο Σταυροδρόμι της ΔΕ Τριταίας, το απόγευμα της περασμένης Τρίτης.
Εισηγητής της ενημερωτικής ημερίδας ήταν ο διευθυντής της Διεύθυνσης Δασών Αχαΐας Γιώργος Παναγιωτόπουλος, ενώ την εκδήλωση άνοιξε ο δήμαρχος Ερυμάνθου Θάνος Καρπής, ο οποίος αναφέρθηκε αφενός στην αναγκαιότητα της ύπαρξης των δασικών χαρτών, αφετέρου στον λάθος και βεβιασμένο τρόπο που έγινε η ανάρτηση τους.
Ο δήμαρχος Ερυμάνθου αναφέρθηκε επίσης και στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες της εποχής που θα πρέπει οπωσδήποτε να λάβουν υπόψη τους όσοι τους καταρτίζουν.