Αφιέρωμα Pride: Περί υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια και άλλων δαιμονίων

Της Μαρίας-Δανάης Κουτρέτση*

Μπορούν τα ομόφυλα ζευγάρια να υιοθετούν παιδιά; Η απάντηση θα έπρεπε να ήταν: και γιατί όχι; Παρ’ όλα αυτά έχουμε φτάσει αισίως στο 2017 και ακόμα αυτό το ερώτημα όχι μόνο απασχολεί αλλά και διχάζει.

Δεκάδες χιλιάδες παιδιά όλων των ηλικιών που ο αριθμός τους αυξάνεται δραματικά τώρα με την προσφυγική κρίση,  περιμένουν να βρουν την αγάπη και την θαλπωρή σε μια οικογένεια. Δεν τους ενδιαφέρει τι φύλο θα είναι οι γονείς τους. Τα παιδιά είναι αθώα και δεν έχουν μολυνθεί από τον ρατσισμό της κοινωνίας. Μια αγκαλιά, ένα φιλί και μια σταθερότητα. Αυτό αποζητούν.

Και υπάρχουν πολλοί εκεί έξω που έχουν να τα δώσουν αυτά. Ανεξαρτήτως φύλου. Ανεξαρτήτως χρώματος. Ανεξαρτήτως θρησκείας. Είναι γεγονός ότι ήδη, το νομικό πλαίσιο για τις υιοθεσίες είναι απαράδεκτο ακόμα και για τα ετερόφυλα ζευγάρια. Καθυστερήσεις, απορρίψεις αιτήσεων και γραφειοκρατικές διαδικασίες πολύ συχνά βαλτώνουν το θέμα και δεν προχωράει. Για τα ομόφυλα ζευγάρια όμως γίνεται ακόμα χειρότερο, ασχέτως αν θεωρητικά έχουν ίσα δικαιώματα με τα ετερόφυλα. O νόμος δεν τους επιτρέπει να υιοθετούν, η κυβέρνηση αδιαφορεί και η κοινωνία αντιδρά.

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα που προβάλλονται κατά της υιοθεσίας από ζευγάρια του ίδιου φύλου είναι ότι τα παιδιά δεν θα μεγαλώσουν «φυσιολογικά», αφού πάντα θα λείπει το «ευκρινές πρότυπο» πατέρα ή μητέρας. Το παιδί κατά συνέπεια, δεν θα βιώσει ποτέ μια συναισθηματική πληρότητα από τη στιγμή, που πάντα κάτι θα λείπει. Κάποιοι μάλιστα, το πάνε και ένα βήμα παρακάτω λέγοντας, ότι και το ίδιο το παιδί μπορεί να γίνει ομοφυλόφιλο σε ένα τέτοιο περιβάλλον.

Για αρχή, θα πρέπει να ορίσουμε και να συμφωνήσουμε στο τι είναι αυτό το ρημάδι το «φυσιολογικό». Φτάνει για να οριστεί ως «φυσιολογικό» το να μεγαλώσει ένα παιδί με ετερόφυλους γονείς; Κανείς δεν εξετάζει το αν κάποια άτομα είναι κατάλληλα να κάνουν παιδιά και όμως κάνουν. Μερικοί τα γεννούν και μετά τα πετάνε σε κάδους σκουπιδιών, τα κακοποιούν με οποιονδήποτε τρόπο, τα παραμελούν, τα εκμεταλλεύονται. Όμως μπορούν να κάνουν παιδιά μόνο και μόνο επειδή διαθέτουν τα βασικά αναπαραγωγικά όργανα για να το κάνουν.

Από την άλλη πλευρά, το επιχείρημα της ροπής του παιδιού στην ομοφυλοφιλία επειδή μεγαλώνει με αυτό το πρότυπο, αυτοκαταρρίπτεται, καθώς αν ήταν καθοριστικό το περιβάλλον, τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ετερόφυλες οικογένειες δεν θα γίνονταν σχεδόν ποτέ ομοφυλόφιλα και το ανάποδο. Πιο βασικό όμως αντεπιχείρημα με βάση έρευνες που έχουν γίνει, είναι πως στις περισσότερες περιπτώσεις η ομοφυλοφιλία είναι εγγενής και όχι επίκτητη.

Επίσης σε συνέχεια της προηγούμενης συλλογιστικής, σε περίπτωση που κάποιος εκ των δυο γονέων -ή και οι δύο- αντιληφθεί εκ των υστέρων και αφού έχει κάνει παιδί, ότι είναι ομοφυλόφιλος τι γίνεται; Του παίρνουν το παιδί για να μην μάθει σε «κακές πρακτικές»; Το μεγαλώνει ο άλλος γονιός απαγορεύοντας σε εκείνον που είναι ομοφυλόφιλος να το μεγαλώσει;  Τον βασανίζουν που δεν το είχε καταλάβει νωρίτερα και τόλμησε να κάνει παιδί; Και αν τίποτα απ’ αυτά δεν συμβαίνει τελικά και απλά μεγαλώνει το παιδί όπως θα το μεγάλωνε και πριν την συνειδητοποίηση της σεξουαλικής του ταυτότητας, αυτό τι υποδηλώνει για το νομοθετικό πλαίσιο γύρω από την υιοθεσία παιδιών από ομοφυλόφιλα ζευγάρια; Πολλά κενά, μεγάλη έλλειψη δικαιοσύνης και καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Από την άλλη μεριά, οι πιο μετριοπαθείς και wanna-be ανοιχτόμυαλοι δεν έχουν πρόβλημα υποστηρίζουν, για την υιοθεσία αυτή καθεαυτή. «Ανησυχούν» όμως για το πιθανό bullying, που θα αντιμετωπίσουν τα παιδιά ομόφυλων οικογενειών στο σχολείο και γενικώς στην κοινωνία. «Ανησυχούν» ότι οι Έλληνες, οι Ελληνίδες και τα ελληνόπουλα δεν είναι έτοιμοι ακόμα να δεχτούν στις κατά τ’ άλλα ευαίσθητες καρδιές τους, ένα παιδί που μεγαλώνει με δυο μαμάδες ή με δυο μπαμπάδες.

Πότε σκοπεύουν να γίνουν έτοιμοι και με ποιον τρόπο; Θα ξυπνήσουν μια μέρα και θα έχουν αποδεχτεί κάτι που όπως και να το κάνουμε, δεν τους αφορά; Το παραπάνω επιχείρημα ουσιαστικά υπογραμμίζει την άγνοια και την αμάθεια μερίδας της ελληνικής κοινωνίας γύρω απ’ αυτό το θέμακαθώς ποτέ κανείς ομοφυλόφιλος δεν κατάφερε να ταράξει τα νερά της κοινωνικής και «φυσιολογικής» νόρμας κάποιων, υιοθετώντας ένα παιδί. Γιατί; Γιατί κάποιοι φοβούνται ότι θα ξυπνήσουν τα κακά ανακλαστικά του λαού, που θα ξεσπάσει την μισαλλοδοξία του στα παιδιά. Και ξανά από την αρχή.

Ένας φαύλος κύκλος που δεν πρόκειται να τελειώσει ποτέ. Γιατί ζούμε σε ένα κοινωνία, βαθιά συντηρητική. Γιατί δεν έχουμε μάθει τι σημαίνει πραγματικά ανθρώπινο δικαίωμα. Γιατί νομίζουμε ότι τα ξέρουμε όλα και τα ξέρουμε καλύτερα από όλους. Γιατί πιστεύουμε ότι μπορούμε να κρίνουμε τι είναι καλύτερο για τους συνανθρώπους μας. Γιατί θεωρούμε ότι η άποψή μας και ενδιαφέρει και διαφέρει.

Είναι ίσως εύκολο να υποστηρίξει κανείς ότι ένα παιδί που θα μεγαλώσει σε μια ομόφυλη οικογένεια δεν θα είναι ευτυχισμένο, θα μεγαλώσει με δυσκολίες και συνεπακόλουθα ο ίδιος είναι κατά της υιοθεσίας. Εκτός από το γεγονός πως έρευνες αποδεικνύουν το αντίθετο θα ήταν σκόπιμο να περάσει μια βόλτα από το κοντινό του ορφανοτροφείο ή από τους προσωρινούς χώρους φύλαξης των μικρών προσφυγόπουλων. Να δει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν και τις ανάγκες που έχουν. Να αναλογιστεί πως θα μεγαλώσουν χωρίς καθόλου γονείς πιθανώς όλη τους την ζωή. Να καταλάβει ότι κάθε μέρα τους περνά με το μερίδιο που τους αναλογεί, από το χάδι της νοσοκόμας ή των εθελοντών.

Ίσως τότε ξανασκεφτεί και αναθεωρήσει. Και αν αυτός ο ένας γίνουν πολλοί και αν αυτός ο ένας πρώην «πολέμιος» αλλάξει την γνώμη και πολλών νυν, τότε ίσως μπορέσουμε επιτέλους να αναπνεύσουμε λίγο καθαρό αέρα με λιγότερη τοξικότητα και περισσότερη ανθρωπιά.

*Η Μαρία-Δανάη Κουτρέτση είναι Δημοσιογράφος

ΥΓ1 Σε αυτό το video από την εκπομπή της Ellen De Generes, μιας από τις πιο διάσημες γυναίκες της Αμερικής που μίλησε ανοιχτά για την σεξουαλική της προτίμηση χρόνια πριν, σε μια Αμερική που ακόμα δεν ήταν έτοιμη να ακούσει, πολλοί διάσημοι, ομοφυλόφιλοι και μη, ευχαριστούν τον πρώην Πρόεδρο της Αμερικής, Ομπάμα, για όλα όσα έκανε για την LGBT κοινότητα. Τους έβγαλε από τις σκοτεινές γωνίες της περιθωριοποίησης και τους «επέτρεψε» νόμιμα να έχουν μια οικογένεια.

ΥΓ2 Τέλος, σε αυτό το video ο ZachWahls, παιδί που μεγάλωσε με δυο μητέρες, αποτελεί ζωντανό αντεπιχείρημα εκείνων που είναι κατά της υιοθεσίας μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών.