Αντυπα-Δρομος: Έχουν και οι έμποροι τον δικό του Μαραθωνοδρομο

Γιώργος Αντύπας_salos.gr

 

Του Κίμωνα Αποστολόπουλου*

Την ερχόμενη Κυριακή στις 14 Μαϊου θα γίνει ο λαικος αγώνας δρόμου που περιλαμβάνει τρέξιμο, περπατημα , ποδηλαταδα για να τιμηθεί η μνήμη του πρωτεργατη του λαϊκού μαζικού αθλητισμού της πόλης μας Γιώργου Αντυπα

Ο Γιώργος Αντύπας, παρ’ ότι υπηρξε έμπορος στο επάγγελμα»  διατηρούσε κατάστημα παιδικών ρούχων στην οδό Κολοκοτρώνη » και ζούσε τον καθημερινό  επαγγελματικο μόχθο, τον  αγώνα καθημερινης επιβίωσης για να συντηρήσει την οικογένεια του με μοναδικό εισόδημα  αυτό από το εμπορικό του κατάστημα ,στερούμενος άλλους οικονομικούς πόρους, υπήρξε λάτρης του λαϊκού μαζικού αθλητισμού  ,δραστηριοτητα με την οποία ασχολιόταν όταν έκλεινε το μαγαζί και πολλές φορές την ώρα που το κατάστημα ήταν ανοικτό σε βάρος της δουλειάς του.

Η ζωή όμως τον αποζημιωσε για την εθελοντική προσφορά του. Χαρακτηριζεται σαν η εμβληματική φυσιογνωμία του λαϊκού Αθλητισμού της Ποληε μας  ότι δηλαδή ήταν ο Χρήστος Βαρτζακης για την Αθήνα  και τον Πειραια την δεκαετία του 70.

Εμπνευστής και συνδημιουργος της  Λέσχης Φαεθων. Υπήρξε πρόεδρος του ΣΔΥΠ και του συλλόγου Φειδιππίδη επί σειρά ετών.

Το 1998 είχε μετάσχει ως επικεφαλής ομάδας Πατρινών δρομέων υγείας στον δρόμο Μνήμης για τους πεσόντες στην Κύπρο βραβευόμενος από τον Γ. Γραμματέα Αθλητισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ήταν μία διαδρομή υπερμαραθώνια που με εκκίνηση από την Αγ. Λαύρα μέχρι το οδόφραγμα του ξενοδοχειου Λήδρα Παλλάς στη Λευκωσία.

Επίσης το 1992, ήταν  επικεφαλής ομάδας Πατρινων  δρομεων που  συμμετείχαν στο euro  jocking  αποστασηε 2.500 χιλιομέτρων .Διαδρομή  Πάτρα, Δελφοί, Πάτρα, Αγκώνα, Άλπεις, Σαντ Ετιέν Γαλλίας.

Ο Γιώργος Αντύπας οραματίστηκε πρώτος το πέρασμα της γέφυρας Ρίου – Αντίρριου και διοργάνωσε  δύο αγώνες. Τον πρώτο αγώνα  10 χιλ  με τερματισμό  στο γήπεδο Δ. Τοφαλος και 23χιλ τερματισμός το κολυμβητήριο Αντ. Πεπανός.

Επίσης εοραματίσθηκε τους αγώνες βουνού και έκανε σε συνεργασία με το τότε ΟΝΑΠ τον Ημιμαραθώνιο Βουνού με τερματισμό το Καταφύγιο του Παναχαϊκού όρους.

Το σημαντικότερο όμως από όλα είναι  ότι έκανε το 1994 τον  πρώτο Μαραθώνιο με διεθνή συμμετοχή που ξεκίνησε από τον Άραξο και τέλειωσε στην Πλατεία Γεωργίου .

Ο  Γιώργος Αντύπας, έφυγε από κοντά μας  πριν τέσσερα χρόνια, σε ηλικία 79 ετών από ανακοπή καρδιάς .

Το μοιραίο συμβάν έγινε στην πύλη 7 , η μοίρα αποφάσισε εκείνη την στιγμή να είμαι μαζί του, αθλούμενοι  και οι δύο μέσα στο λιμάνι . Εκει εκανε το τελευταίο ντεμαραζ του, κόβοντας ένα άλλο νήμα  , αυτό της ζωής που ήταν και το τελευταίο του.

Η λέσχη ΦΑΕΘΩΝ κάνει ανοικτό κάλεσμα στην κοινωνία της Πάτρας να αγαπήσει τον λαϊκό μαζικό αθλητισμό κάνοντας το πρώτο βήμα με την συμμετοχή της στο Αντυπα -ΔΡΟΜΟ.

Για όσους ακολουθούμε το παράδειγμα του  μείνει στην ανάμνηση μας,  σαν ο φτεροποδαρος δρομέας.